Emekliye 5 maddelik zam müjdesi

Yaz aylarında emeklilerin yüzünü güldürecek gelişmeler yaşanacak. Maaşlarda yapılacak artışların yanı sıra ekstra zamlar devreye girecek.

İşte emeklilerin yaz aylarında karşılaşacağı gelişmeler: 

* HERKESE ZAM: Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz'da, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alacak. Uzmanlar, 6 aylık enflasyonun yani maaş zammının yüzde 5-5.5 civarında olacağını tahmin ediyor. Memur emeklileri ise Temmuz'da, toplu sözleşme çerçevesinde yüzde 3 zam ve enflasyon farkı alacak. Memur emeklilerinin Temmuz'da fark alması için ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 3'ü aşması gerekiyor. 6 aylık enflasyon yüzde 5.5 çıkarsa, enflasyon farkı yüzde 2.5 olacak. Memur emeklileri yüzde 3 zam artı yüzde 2.5 fark alacak. 

* SEYYANEN 100 LİRA: Enflasyon zammının ardından maaşı bin 100 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Temmuz'da ayrıca seyyanen zam da alacak. Bin lira ve altında maaşı olanlara 100 lira, bin liranın üzerindekilere de maaşları bin 100 lirayı geçmeyecek şekilde zam yapılacak. 

* DESTEK PRİMİ AZALIYOR: Emeklilerden ticari faaliyette bulunanlar, ayrıca Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin azalmasıyla kazançlı çıkacak.
Kesinti, Temmuz'dan itibaren yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilecek.
Uygulamayla, 630 bin 485 emeklinin maaşında yüzde 5 artış sağlanacak. Aylık kazanç ortalama 50, en çok 153 lira olacak. 

* İNTİBAK BELLİ OLUYOR: 2000 yılı ve sonrasında emekli olanları ilgilendiren intibak için açılan davalarda karar aşamasına gelindi. İşçi, Memur ve Bağ-Kur Emeklileri Derneği'nce açılan dava 29 Haziran'da, Türkiye Emekliler Derneği'nin (TÜED) davası da 2 Temmuz'da görülecek.

TÜED'in açtığı davada bilirkişinin intibak talebini haklı görmesi umutları artırdı. Çıkacak intibak kararı, 50 ila 355 lira arasında zam yolunu açacak.

* PROMOSYONDA SÜREÇ BAŞLIYOR: Emeklilerin banka promosyonu alması için süreç başlıyor. Emekli-Sen'in açtığı ve Ankara 3'üncü İş Mahkemesi'nde görülecek dava, önümüzdeki günlerde başlayacak. Davadan çıkacak olumlu bir karar tüm emeklilere 
promosyon yolunu açacak.

Bakmadan Geçme