Afganların Ölüm Yolculuğu

Afganistan’dan kaçarak Van’ın Çaldıran ilçesine gelen 33 sığınmacıdan çoğu çocuk 8 kişi donarak hayatını kaybetti.

İran üzerinden Türkiye’ye kaçak yolla giriş yapan Afganistanlı 33 kişi, Çaldıran ilçesine bağlı Hangediği 116 Sınır Taşı mevkisinde İranlılar tarafından terk edildi. Olumsuz hava şartları nedeniyle dört çocuk olay yerinde hayatını kaybederken, durumu öğrenen 6. Hudut Alay Komutanlığı’na bağlı 1. Hudut Tabur Komutanlığı askerleri duruma müdahale etti. Çaldıran Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Afganlılardan bir kadın ve iki çocuk daha hayatını kaybetti. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne kaldırılan 5 kişiden biri de hayatını kaybetti. Donarak hayatını kaybeden 8 kişinin cenazesi hastane morglarına alındı.
İran’dan Türkiye’ye geldiklerini söyleyen Afganlı bir şahıs, “Bizi Farsça bilen üç kişi getirip sınıra bıraktıktan sonra ‘başka bir araba gelip alacak’ dediler. O üç kişi arabaya binip kaçtı. Sınırda dört hastanede dört kişi öldü. Bizi askerler kurtardı. Bizi alıp buraya getirdiler” dedi.
Öte yandan, Afganistanlı şahısları kurtarmaya giden jandarma ekiplerinin, üzerlerindeki mont ve evlerden getirdikleri kıyafetleri onlara vermesi takdir topladı.

Bakmadan Geçme