Van Gölü İçin Yeni Bir Adım

Van Gölü'nün temizlenmesi ve kirletilmesinin önlenmesi için Ankara Vanlılar Derneği, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Büyükşehir Belediyesi (Van Belediyesi) tarafından 2011 yılında başlatılan, ancak depremler nedeniyle kesintiye uğrayan çalışmalar yeniden hayata geçecek.

Van Gölü İçin Yeni Bir Adım
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cengiz Siyahtaş

Etrafında  bulunan yerleşim yerleri, sanayi tesisleri ve yurttaşların  Van Gölü'ne gerekli  özen ve  duyarlılığı göstermemesi nedeniyle her  gün hızla kirlenen Van Gölü'nün temizlenmesi , kirlenmesinin önlenmesi için merkezi Ankara'da bulunan Bütün Sivil İnisiyatif Oluşumu Genel  Başkanlığı ve Van Şubesi tarafından yeni bir girişim başlatılıyor.

"Van Gölü'nü kurtaracak proje"

Konuyla ilgili gazetemizi ziyaret  eden Ankara eski Van Derneği Başkanı, Bütün Sivil İnisiyatif Oluşumu Genel  Başkanı İdris Ortakaya Van Gölü'nün kirlilikten arındırılması  için   2011  yılında yapılan  çalıştay ve bundan sonra yapılması öngörülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. "Van Gölü kirlilikten  kurtulmadan ölürsem gözüm arkada kalır" ifadesini kullanan Ortakaya, Van Gölü'nü kurtaracak projenin hayata geçmesi için herkese  görev düştüğünü, kendisinin de elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

"Kirlenme noktaları tespit  edilerek kayıt altına alındı"

Ankara Vanlılar Derneği, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Büyükşehir Belediyesi (Van Belediyesi)  iş biriliği ile  2011   yılında Ankara'da geniş katılımlı  "Van Denizi Çalıştayı" düzenlenerek ortak güç oluşturulduğunu ve harekete geçtiklerini  kaydeden İdris Ortakaya, başarılı bir bilimsel toplantı yapıldığını, çalıştay da Almanya Hamburg Üniversitesinden alanlarında uzman iki profesör, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden üç profesörün  katıldığını belirterek, Almanya Van Gölü'nün kirlenmesinin önlenmesi için hibe  destek sağlayacağını bildirdi.  Bizde çalıştay düzenledik. Çalıştay  kapsamında Van Gölü çevresinde   kirlenme noktaları tek tek tespit  edilerek kayıt altına alındı. İlgili kurum ve kuruluşlar ile görüşmeler  yaptık. Dönemin Van Belediye Başkan Yardımcısı Almanya'ya gitti ve görüşmelerde bulundu. Çalıştaya katılan değerli  akdemisyenler ve konuşmacılar  Van Gölü'nün kirlilikten kurtarılması ve kirlenmesinin önlenmesine  yönelik görüş ve önerilerini sundular. Düşünce ve öneriler rapora  dönüştürüldü" dedi.

"14 yerleşim yerinin kanalizasyonu Van Gölü'ne akıyor"

 Van Gölü çevresinde yer alan  14 yerleşim yerinin kanalizasyonlarının Van Gölü'ne deşarj edildiğini belirten İdris Ortakaya,  "2011 yılında gölü kirleten noktalardan göl suyu numuneleri alarak tahlilleri yapıldı. Kirlenmenin bütün boyutları tespit edilerek  çözüme ilişkin tüm önerileri içeren bilgiler belgelenerek 200 sayfalık bir  rapor hazırlandı. Bu rapor ve ekli  belgeleri iki adet dosya halinde 2011 yılında dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu ve Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'ya sunuldu.   Çözüme çok yaklaşıldığı bir esnada 2011 yılında Van depremleri meydana gelince Van Gölü'nü kurtarmaya yönelik samimi ve ciddi adımlar maalesef kesintiye uğradı.  Bu şansızlık nedeni ile başlattığımız çalışmalar yarım kaldı. Şimdi ardan 3 yıl geçti. Van Gölü  yoğun bir şekilde  kirlenmeye devam ediyor. Bu nedenle  2011  yılında başlattığımız çalışmanın devam etmesi yönünde kara  aldık. Van Gölü Van'ın geleceğidir. Van'ın en önemli doğal kaynağıdır.  Bu nedenle korunması için bütün kurum, kuruluş meslek odası, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlarımızın daha duyarlı olunması  gerekiyor. Güç birliği ile  bu  sorunu çözebiliriz "diye konuştu.

"Toplumsal bilinç oluşmadan  sorun çözülemez"

Van'da okullarda Van Gölü ve çevrenin korunması için teorik ve pratik ders işlenmesi gerektiğine işaret eden Ortakaya, Van Gölü'nü kurtaracak olan çocuklarımız, gençlerimizdir. Toplumsal bilinç oluşmadan bu sorun çözülemez. Van Gölü'nü kirlenmekten, bataklığa dönmesini önlemenin en basit yolu kirletmemektir. Toplum bu bilince sahip olmalıdır. Kurumlar bu bilinci geliştirmelidir dedi.

"Bütün Sivil İnisiyatif Oluşumu Van il Başkanlığı kuruldu" 

Van Gölü'nün kirlenmesinin önlenmesi ve kirlilikten kurtulması için  bütün çalışmaları sivil toplum kuruluşu sorumluluğu ile yürütmek üzere Bütün Sivil İnisiyatif Oluşumu Van İl Başkanlığı'nın  kuruluşunu tamamladığını kaydeden İdiris Ortakaya İl Başkanlığına Selahattin Biçek, Başkan yardımcılığına Zehra Arslaner Aşma, Aşma, Yönetim kurulu üyeliklerine Sıdal Oflas, Fatma Cumaoğlu, Merve Şahinalp'ın  atandığını  dile getirerek, Van Gölü'nü korumak isteyen herkesin bu derneğe sahip çıkmasını ve desteklemesini istedi.  

Bakmadan Geçme