1 Mayıs Gerginliği Sürüyor

Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının ardından, DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Birleşik Haziran Hareketi Taksim’e çıkmak için Beşiktaş’a çağrı yaptı.

1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına yasak getiren valilik, Taksim'e giden yolları kapattı ve olağanüstü önlemler aldı. Görevli polisler ise İç Güvenlik Yasası'nı uygulayacak Yasaya göre şüpheli görülen herkes 48 saat boyunca kimseye haber vermeden gözaltına alınabilecek. Polis elinde sapan olan, molotof atan kişilere ateş edebilecek yetkiye sahip.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, İstanbul Valiliği yine Taksim’e yürüyüşü yasaklarken gözler de kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan ve 3 Nisan’da yürürlüğe giren İç Güvenlik Yasası’na çevrildi.

Güvenlik güçleri, bu yılki 1 Mayıs gösterilerinde ilk kez yeni yasanın maddelerine göre hareket edebilecek.

Yasada yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Güvenlik güçleri şüpheli gördükleri kişileri, savcıdan izin almadan 48 boyunca gözaltında tutma yetkisini de sahip; gözaltındakiler durumlarını yakınlarına bile haber veremeyecek.

ALANA GİZLİCE  GİRDİLER

Taksim Meydanı'nın yakınındaki bir handan koşarak çıkan Komünist Parti üyesi yaklaşık 30 kişi Taksim'e 'kaçak' girdi! Gruba polis müdahale etti.

Beşiktaş, Taksim ve Okmeydanı'nda 4'ü liseli 11 kişi gözaltına alındı. Beşiktaş'ta iki kişi yaralandı. Beşiktaş'ta bir üniversitelinin gözaltına alınmasına ise DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi engel oldu. Zincirlikuyu'da toplanmaya çalışan gruplara polis biber gazıyla müdahale etti. 

Komünist Parti üyesi yaklaşık 30 kişilik grup, Taksim'de bir handan çıkarak eylem yapmak istedi. Komünist Parti üyeleri bir anda Cumhuriyet anıtına doğru koşmaya başladı. Ne olduğunu anlamakta zorlanan polisler, gruba müdahale etmeye çalıştı. Önce sivil polisler gruba copla müdahale etti, ardından da devreye çevik kuvvet polisleri girdi. Çevik kuvvet polisi, grubu Kazancı yokuşuna doğru uzaklaştırdı. Çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Taksim'de gerginlik sürüyor.

POLİSE MOLOYOFLU SALDIRI

Şişli Kurtuluş Caddesi’nde toplanan bir grup kaldırım taşlarını sökerek barikat kurdu. Polis gruba tazyikli suyla müdahale etti. Grup ise polise havai fişek, molotof kokteyli ve taşlarla karşılık verdi. Bazı göstericilerin ise ses bombası attığı görüldü. Polisle ara sokaklara dağılan göstericiler arasına zaman zaman gerginlik sürüyor. 

E 5'TE  EYLEME MÜDAHALE

Eğitim-Sen ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi yaklaşık 100 kişilik grup, Merter’de E-5 Karayolu’na çıktı. Çeşitli sloganlar atıp yolu kapatmaya çalışan grup, polis müdahalesiyle karşılaştı. Polis, eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. Bu araçlarıyla trafikte kalan bazı vatandaşlar da eylemcilere tepki gösterdi. Eylemcilerden bazıları daha sonra yaka paça gözaltına alındı. Yola çıkan bir kadın eylemciye ise otomobil çarptı. Yol ortasında acı içinde kıvranan eylemci, daha sonra polis tarafından gözaltına alındı.
Yaşanan olaylar nedeniyle E-5 Karayolu Topkapı istikametinde trafik bir süre aksadı. Eylemcilerin uzaklaştırılmasının ardından trafik normale döndü.

POLİSE GÜL SUYU  SIKTILAR

Adana'da Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) tarafından gerçekleştirilen 1 Mayıs mitinginde, toplumsal olaylarda biber gazıyla gündeme gelen polislere, Ispartalı üyelerin getirdiği gül suyu sıkıldı.

Kamu-Sen üyeleri Türkiye genelinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü, Adana’da kutladı. Farklı illerden gelerek  İnönü Caddesi üzerinde bulunan sendika binasında toplanan yaklaşık 2 bin kişi, Türk bayrakları, döviz ve pankartlar taşıdı.

2 kilometre uzaklıktaki Atatürk Parkı’na yürüyen, aralarında Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ile MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı’nın da bulunduğu göstericiler, ’Hırsız var’ sloganı, alkış ve pankartlarla hükümete tepki gösterdi.

 ANKARA'da 1 MAYIS

 Ankara’da 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları başladı. Sıhhiye Garı önünde toplanan kitle, iki kol halinde Sıhhiye Meydanı’na yürüyüşe geçti. Yürüyüş başlamasına rağmen, kitlelerin kortejlere katılımın devam ettiği belirtildi.


 

Bakmadan Geçme