Egzoz Emisyon Aracı Denetimlere Başlıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilen Egzoz Emisyon aracı denetimlere başlıyor.

Hacı Yılmaz

Gönderilen araçla egzoz gazından kaynaklanan çevre kirliliğinin kontrolü ve denetimi yapılacak.  Özel donanıma sahip olan araçta bulunan egzoz gazı emisyonu ölçüm cihazı ile farklı yerlerde araçların egzoz gazı emisyonu denetimlerinin yapılacağı belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığmız tarafından egzoz gazı emisyonu denetimlerinde kullanılmak üzere Van Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gönderilen araç teslim alındı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semer “Bakanlığımız tarafından gönderilen denetim aracımızı teslim aldık. Bu aracı çevre denetim işlerimizde aktif olarak kullanacağız. Yeni aracımızda, mevcut denetim aracından farklı olarak egzoz gazı emisyon ölçüm cihazı da bulunmaktadır. Bu cihaz ile kentimizde büyük bir sorun haline gelen, trafikten kaynaklı hava kirliliğini kontrol altına almayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda ilimiz genelinde trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarına müdürlüğümüz personeli tarafından denetim yapılacak. Yapacağımız denetimlerle canlıları ve çevreyi taşıtlardan yayılan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden koruyarak, egzoz gazından kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılmasını da hedefliyoruz” dedi.

Semer, 30.11.2013 tarih ve 28837 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü İle Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği” kapsamında periyodik olarak yapacakları denetimlerle taşıtların yönetmelikte belirtilen sınır değerlere uyup uymadığını kontrol edeceklerini belirterek, “Bahse konu yönetmelik gereğince motorlu taşıt sahibi, taşıtının egzoz gazı emisyon ölçümlerini belirli periyotlarda yaptırmak ve egzoz gazı emisyonlarının yönetmeliğin 8. maddesinde belirtilen sınır değerlere uygun olmasını sağlamakla yükümlüdür. Bilindiği üzere motorlu kara taşıtlarının emisyon ölçümleri ölçüm istasyonları tarafından yapılmakta ve ölçüm sonucu uygun bulunanlara emisyon pulu verilmektedir. Ölçümlerin yapılıp yapılmadığı trafik zabıtaları tarafından denetlenmektedir. Müdürlüğümüzce yapılacak denetimde ise, yönetmelikte belirtilen sınır değerlerin sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilecektir” diye konuştu.

Semer konuşmasının devamında, “Egzoz gazı emisyon ölçüm sonuçlarının bu bahse konu Yönetmelikte belirtilen sınır değerlere aykırı emisyona sebep olduğunun tespiti halinde, taşıt sahibine Çevre Kanununun 20. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendine göre idari para cezası uygulanacak.  Bu kanun maddesinde “yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine 1.000 Türk Lirası idari para cezası verilir.” İbaresi yer almakta olup, Bakanlığımızın 24.12.2014 tarihli tebliği ile bu ceza tutarı 2015 yılı için 1.932 TL olarak belirlenmiştir.  Kentimizin daha yaşanılabilir bir seviyeye ulaşması için, çevremize ve doğaya zarar veren egzoz gazları konusu üzerinde ciddiyetle durulacak.  Halkımızın bu konuda mağdur duruma düşmemesi için gerekli duyarlılığı ve anlayışı göstereceğine, araçlarının gerekli bakımlarını zamanında yapacaklarına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.  

Bakmadan Geçme