Van’da Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası

Toprak Mahsulleri Ofisi Daire Başkanı Mustafa Bahar, Van’da “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası, sonucu şu ana kadar 777 etkinlik yaptıklarını, bir yıllık çalışmalarının karşılığı 2 milyar 800 milyon liralık tasarruf sağlandığını belirtti.

Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nda stant açan TMO Daire Başkanı Mustafa Bahar, TMO olarak ekmek israfını önleme kampanyası için burada olduklarını belirterek, 2013 yılından beri israf konusunda bir duyarlılık oluşturmak için çalışma yaptıklarını söyledi. Bahar, “Burada özellikle kültürümüzde kutsal kabul edilen nimet olarak adlettiğimiz ekmekten yola çıkılarak ekmek israfının boyutları hakkında, ekmek israfından diğer genel israfa bir duyarlılık oluşturmak bakımından da faydalı olacağını düşünerek bir kampanya başlattık. Şu ana kadar 777 etkinlik yaptık ekmek israfı ile ilgili Türkiye geneli yaptığımız bu etkinliklerde çok yarar gördük. Van’da açılışı gerçekleştirilen fuarda biz de bulunduk. Bir tanıtım yapıyoruz. Ekmeğin sağlığa olan yararları konulu programlarımız. YYÜ’de öğrencilerimizi bilgilendirmek amaçlı panel olacak. Türkiye’nin her yerinde bu tür etkinlikler yapıyoruz. Özellikle hedef kitlemiz gençler, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerimiz. Onlar bizim geleceğimiz olduğundan kaynakların korunması, kaynaklara sahip çıkılması konusunda bir duyarlılık oluşturmak istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığıyla çok güzel işler yapıyoruz 1 milyon öğrencisi var. Onların okullarında “Dinim İslam” diye bir kitap var işte o kitaba yaklaşık dokuz sayfa israf konularını işledik. Milli Eğitim Bakanlığı’yla da yürüttüğümüz bir çalışmamız var. Müfredata girmesi konusunda 119 kitabın arkasında afişlerimiz var. Türkiye genelinde yarışmalar düzenledik, resim ve kompozisyon yarışmaları düzenledik. İsraf konusunda önümüzdeki günlerde inşallah İstanbul’da 2.5 milyon öğrencinin katılacağı yine bir yarışma düzenliyoruz. Önemli olan o gençlerimizden bir nebze olsun israfa karşı bir duyarlılık oluşturmaları. Bir yıllık çalışmamızın karşılığı 2 milyar 800 milyon lira tasarruf sağlandı, bu çok önemli bir rakam. Fazlasıyla bir geri dönüşüm söz konusu oldu. Zaten yüksek planlama kurulu kararıyla artık hükümet yurt içi tasarruflarının artırılması ve israfın önlenmesi konusunda bir program başlattı. Artık her türlü israfın önlenmesi konusunda kamu olarak bizlere düşen görevler var. İşte biz ekmekten başladık inşallah diğer israflara doğru bir çalışma yürütülecektir" dedi.
Öte yandan fuarda stant açan ve katılanlara Van yemeklerinden her gün üç ayrı çeşit ikram eden Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Geyik, en büyük israfın ekmekte yapıldığını bunun için halkın bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan Öz Pulat Ekmek Fırını çalışanı Zafer Pulat ise, ekmeklerin israf olmaması için gerekli özen gösterdiklerini ve tam buğday, kepekli ve normal ekmekler şeklinde vatandaşlara hizmet sunduklarını ifade etti.

Bakmadan Geçme