DBP'den Şok Tavır: 1915 Olayları ‘Soykırımdır’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Grubu Eş Sözcüsü Ramazan Alver, 1915’te yaşananların bir insanlık dramı olduğunu söyledi ve yaşananları 'soykırım' olarak kabul ettiklerini açıkladı.Papa'ya destek verilen açıklamada, Papa burada topluma ve tarihe karşı olan sorumluluğu gereği tarihsel bir gerçekliği dile getirmiştir dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi üçüncü oturumunu gerçekleştirdi. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan oturumda, DBP ve AK Partili meclis üyeleri hazır bulundu.

" Soykırımı kınıyoruz"

Yapılan yoklamanın ardından gündem maddeleri görüşülmeye başlanmadan önce Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay ve DBP Grubu Eş Sözcüsü Ramazan Alver birer konuşma yaptılar. Van Büyükşehir Belediyesi Meclis  DBP'li Başkan Vekili Cahit Bozbay, cumhuriyet tarihinde gerçekleştirilen katliamlardan Ermeni "soykırımı" ve Enfal katliamlarını kınayarak, yaşamını yitirenleri andıklarını söyledi. Yaşanan katliamların benzerlerinin Dersim, Zilan’da yaşandığını belirten Bozbay, Zilan Deresi’nde de hala açılmayı bekleyen toplu mezarlar olduğunu söyledi. Bütün bunların komisyon raporlarında olduğunu söyleyen Bozbay, bu kemiklerin üzerlerinin çeşitli zamanlarda iş makineleriyle 1960 ve 1976’da kapatıldığını ifade etti. Bozbay, son olarak üzerleri kapatılan kemiklerin de açığa çıkması gerektiğini belirterek, bu katliamlar ve "soykırım"larla toplumun yüzleşmesi gerektiğini dile getirdi.

"Papa gerçekliği dile getirmiştir"


DBP Grubu Eş Sözcüsü Ramazan Alver, 1915’te yaşananların bir insanlık dramı olduğuna vurgu yaparak, bunun tam anlamıyla bir "soykırım" olduğunu söyledi. Üzerinden yüz yıl geçmesine rağmen yaşanan "soykırımın" yansımasının günümüzde de derin bir şekilde hissedilmekte olduğunu belirten Alver, DBP grubu olarak yaşananları bir "soykırım" olarak kabul ettiklerini söyledi. Alver, "O dönemde bir buçuk milyon Ermeni yerinden yurdundan tehcir edilmiştir. Bu tam anlamıyla bir insanlık trajedisi olduğu gibi bir "soykırımdır." Yüz yıl geçmesine rağmen hala tazeliğini koruyan bu insanlık trajedisi, devletin siyasi iktidarları bu olayın üstünü örtmeye çalışmaktadırlar. Bunun halkların geleceğine, halkların kardeşliğine hiçbir faydası yoktur. Vatikan’da Papa’nın yapmış olduğu açıklama ve kullandığı "soykırım" terimi tam anlamıyla olayı izah etmektedir. Papa burada topluma ve tarihe karşı olan sorumluluğu gereği tarihsel bir gerçekliği dile getirmiştir. Cumhuriyet tarihini ele aldığımızda günümüze kadar tam bir katliamlar tarihi geçmiştir. Ermeniler, Rumlar ve Kürtleri tarihsel boyutuyla ele aldığımız zaman yüz yılda dünya tarihi kadar büyük acılar çekmişlerdir. 1925’te Şeyh Sait isyanında çıkan katliam, 1926-1929’da Ağrı ve Zilan katliamı, 1938’de Dersim katliamı derken Anadolu ve Mezopotamya’da yaşayan halk çok büyük acılar çekmiştir. 1938 Dersim katliamında yaşamını yitiren insanların torunları kazı yapılması için devlete başvuruda bulunmuşlar. Şu an Dersim dağlarında kazı yapılmakta ve orada insanların kemikleriyle yüzleşmektedirler. Devletler ve devlet görevlerini almış siyasi iktidarlar kendi tarihleriyle yüzleşmek durumundadırlar. Kendi tarihiyle yüzleşmeyen hiçbir devlet, hiçbir iktidar, halkına asla özgür bir gelecek vaat edemez" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından meclis gündem maddeleri görüşüldü.

Açıklama züntü yarattı

Ak Partili üyelerin katılımıyla toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi  toplantısında DBP'li  üyelerin 1915  olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmesi  1915'te  yakılan yıkılan ve binlerce  inasnını kaybeden ve  derin acılar  yaşayan  Vanlılar  arasında üzüntü ve şaşkınlıkla karşılandı. 

Bakmadan Geçme