PAK Enfal, Halepçe Katliamlarını Kınadı

Güney Kürdistan’da 1983 yılında Saddam Hüseyin rejimi tarafından Kürdistan’da yapılan katliamlara Kürdistan Özgürlük Partisi basın açıklaması yaparak kınadı.

İlhan Siyahtaş

1983 yılında güney Kürdistan’da Saddam Hüseyin tarafından Enfal ve Halepçe’de yapılan katliamları kınamak amacıyla Kürdistan Özgürlük Partisi Basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasına Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Van İl Başkanı Mehmet Kasım Kahramaner, Yürütme Kurulu üyeleri M. Salih Özgökçe, Meclis üyesi Hüsamettin Acar ve yürütme kurulu üyeleri katıldı.

Saddam Hüseyin Kürt halkının katili olduğunu söyleyen Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Van İl Başkanı Mehmet Kasım Kahramaner “ Saddam Hüseyin rejimi tarafından yürütülen ve liderliğini Ali Hasan el-Macit’in yapmış olduğu, esas olarak Kürtleri hedef alan operasyonları ve bunun neticesinde yaşanan katliamları kınıyoruz” dedi.

Sözlerini sürdüren Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Van İl Başkanı Mehmet Kasım Kahramaner “ enfal kara harekatı, havadan bombamalar yerleşkelerin sistematik bir şekilde yıkılması toplu zorunlu göç idam mangaları ve kimyasal silah kullanımı içermektedir. Bağımsız kaynaklara göre yüz seksen bine yakın kürt öldürüldü. Çok sayıda çocuğun yetim kaldığı, uluslararası af örgütüne göre onyedi bin den fazla çocuğun 1988 yılında kaybolduğu belirtilmiştir. Güney Kürdistan’da soykırım süreci 1983 yılında Barzani erkeklerinin katli ile başladı. On ile yetmiş yaş arası sekiz bin Barzani aynı gün evlerinden alınıp Irak’ın güneyindeki çöllere çoğu diri diri gömülerek öldürüldü. Irak Kürdistan’ında 4665 köyün 4000’i enfal soykırımı ile yerle bir edildi. 1800 okul, 300 hastane, 3000 camii ve 27 kilise yıkılarak toplamda Kürdistan’da köylerin yüzde doksanı yerle bir edildi. Halepçe katliamı Enfal katliamlarının enküçük ölçekli olanıydı. Sanıldığının aksine katliamlar 1989 yılında Zaxo’da son bulmuştur. Barzan bölgesinde halen birçok yerde düğün yapılmıyor, müzik dinlenmiyor. Mezarları belli değil, rastgele her Çarşamba bir mezarın başında oturup ağlıyorlar. Cenazeler Kürdistan’a getirildiğinde Mesut Barzani hıçkırarak ağladığı için etraftaki tüm gazetecilerin makineleri toplatılmıştı. Bir genç “ Babama su Getiri” diyerek kürsüye fırladığında bütün kameralar çekimdeydi “ Susuz babama su getirin” enfalde öldürülen Barzanilerin günlerce çölde susuz bırakıldığını güneyli her Kürt bilir ve söyler. Katliamda düğün günü öldürülen erkeklerin dokunmadıkları eşleri asla evlenmedi. Barzan’da kadınlar hep siyah giydi. Enfal katliamı Güney Kürtlerinin bağımsızlıkları için her şeyi yapmaya ikna etti” şeklinde konuştu.

Pak Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Salih Özgökçe ise, Kürdistan Gazetesi'nin 117'inci kuruluş yıl dönümü olan 22 Nisan üzerine Tüm Kürdistan Gazeteciler Gününü kutlayarak, Enfal ve Halepçe katliamını kınıyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme