AK PARTİ MİLLETVEKİLİ LİSTESİNİ PROTESTO ETTİLER

Küresünniler Düşünce Platformu 7 haziran’da yapılacak olan Ak Parti Milletvekili listesinde Van'ın Yerlilerinin, Küresünnilerin , Brukilerin ve daha bir çok kesimin yok sayıldığını belirterek Ak Parti İl Başkanlığı’nı protesto ettiler.

Berk İlhan Vansesi 

 Küresünniler Düşünce Platformu öncülüğünde  Ferit Melen Meydanı Hz. Ömer  Cami karşısında bir araya gelen kalabalık  Ak Parti  Van  Milletvekili Aday Listesini protesto etti.  Yapılan konuşmada sadece Küresünnilerin değil, Van’ın Yerlilerinin, Burukilerin, Hertoşilerin, Berjêrilerin ve ilçelerdeki diğer kesimlerin de gözardı edildiği vurgulandı.  Erkeklerin yanı sıra kadın ve çocukların katıldığı protesto eylemine katılanlar Türk bayrakları ve  "  Keskin sirkeyiz, Soğan'ı çürüteceğiz", " Aslanın hatırı için Çakal'la  yürümeyiz","  Boykot", "İsyan değil, diriliş,"," Yok sayanı  yok sayarız"   yazılı dövizler taşıdılar. Küresünni Düşünce Platformu adına konuşan Ferhat Atacan, aday listesi değişemediği takdirde  7 Haziran genel seçimlerinde sandığa değil, pikniğe gideceklerini belirtti.

EYLEME YERLİ AİLELER VE HDP’DEN DESTEK

Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra 1920-21 yıllarında İran'dan Van’a göçe eden Küresünniler, AK Parti  Van Milletvekili listesinde   kendilerinden bir  isme yer  verilmemesi nedeniyle Ak Parti Van İl Teşkilatını  protesto ettiler. Küresünni vatandaşların eylemine  Van’ın Yerli aileleri  ve HDP Van İl Başkanlığı yetkilileri de destek verdi. 

 “ YOK”  SAYIDIK

Temsilyet  hakkı verilmeyen diğer kesimlerin de  protesto eylemine destek verdiğini kaydeden Atacan konuşmasında, “ 7 Haziran 2015 Milletvekili seçimine sayılı günler kala kentimizin geleceğini şekillendirecek olan Ak Parti yeni Milletvekili listesi, ne yazık ki çoğunluğun sesine cevap verecek bir görüntü sergilememektedir. Bizler büyük bir oy potansiyelimize karşılık ‘yok’ sayılmış ve kentin yönetiminde göz ardı edilmişizdir. Bu kabul edilebilir bir durum asla değildir. Bugün burada toplanan Küresünni toplumunun bu haklı isyanına, kentimizde yaşayan ve temsil hakkı verilmeyen birçok farklı yapı da destek vermiştir. Gördüğümüz bu destek karşısında konuşmamı sadece Küresünni topluluğu adına değil, bizlere destek veren ve bizlerle burada toplanan tüm Van halkı adına sürdüreceğim.  Burada Küresünni topluluğunun dışında kimler mi var? Temsil hakkı ellerinden alınan  Van’ın yerlileri var, Hertoşiler, Berjêriler, Burukiler var. Erciş’in, Muradiye’nin, Saray’ın, Özalp’ın Başkale, Bahçesaray, Gürpınar, Gevaş, Çatak, Çaldıran’ın yok sayılanları var. Ve adını sayamadığım birçok farklı topluluklardan insanlarımız var “ dedi.

 “TEPKİMİZ  AK PARTİ’YE  DEĞİL”

 Burada toplanmamızın sebebi,  yıllardır gönül verdiğimiz Ak Partiye yönelik değildir. Bizleri sokaklara döken bu listeleri keyfi hazırlayan, akrabalarını pazarlamaya çalışan, genel merkezi kendi çıkarları doğrultusunda yanlış yönlendiren zihniyetlerin varlığınadır diyen Ferhat  Atacan,”12 yıllık Ak Parti iktidarını kentimizde yok edecek kadar gerileten ve bugün bizlere dahi isyan ettiren bu kan emici, yok edici zihniyetler, ne yazık ki bugünkü tabloda kirli emellerini gerçekleştirmiş görünüyorlar. Bizler bu zararlı yapıların amaçlarına ulaşmalarına asla ve asla izin vermeyeceğiz”  diye  konuştu.

 “ LİSTE BAŞI OLARAK GETİRİLEN KİŞİ”

 Aday  listesi  belirlenmesinde Teşkilat Temayül  yoklamasını  yok sayıldığını  kaydeden Ferhat Atacan, “ STK Temayülü yaptılar ancak  kentin etkin sivil gruplarını hiçe saydılar. Halkımızla yapılan anketlerin sonuçlarını sümen altı edip, görmezden gelerek halkın talebine çizgi çektiler. Yukarıda oynan bu oyun, halkın tepkisine rağmen bizlere dayatılan 2009 belediye başkan adayını hatırlatıyor. Filmin senaryosu aynı, yönetmeni aynı ve sonu yine hüsran. Bu kente iki dönemdir liste başı olarak getirilen kişi, hangi kriterlerle halka dayatıldı ve listenin oluşmasındaki rolü nedir? Toplulukları ve tabanın sesini yok sayan bu listenin oluşmasında il başkanının etkisi ne kadaradır? Ey Genel Merkez 7 Haziran da çıkacak sonuç karışında “ Eyvah yine Aldatıldık” diyeceğiniz aşikârdır”  dedi.

 “ HALKIMIZLA ADETA ALAY EDİLMİŞTİR”

Atacan, “Listelerin açıklanmasının ardından oluşan tepkileri küçümseyerek ve gayet emin bir edayla’ Keskin Sirke Küpüne Zarar Verir’ diyen zihniyet halkımızla adeta alay etmiştir. Bu akıl tutulması ve aymazlık asla bir ili temsil eden İl Başkanın söylemi olamaz. Halen kendi oynadıkları oyunları başkalarının üstüne yıkarak kendilerini aklamaya çalışmaktadırlar. Ama unutulmaması gereken bir nokta var: bu halk kendisini yok sayanları utanç verici söylemlerinden dolayı halkın içine çıkılamaz duruma getirmiştir.  Tarihten ders almayanlar sandıkla beraber kirli tarih sayfalarında yerlerini almaları kaçınılmazdır ifadelerini kullandı.

 “KENTİMİZİ HAK EDENLER YÖNETSİN”

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan, Ak Parti  Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’na seslenen Küresünni Düşünce Platformu sözcüsü Ferhat Atacan, “ Muzdaribiz, kaygılıyız, yok sayılıyoruz, bu davaya gönül veren halkın sesine lütfen kulak veriniz. Kentimizi artık hak edenlerin yönetmesini istiyoruz.  Ak Parti kurulduğu günden beri tüm teşkilatlarında görev alan ve her zaman desteğini sürdüren bizler, ne yazık ki il teşkilatları nezdinde ‘oy deposu’ olarak görülmüş ve buna karşılık ötekileştirilmişizdir” ifadelerinde bulundu.

 “PİKNİĞE GİDECEĞİZ”

Sessiz yığınların sesi olarak bizleri yok sayanlara kırımızı kartımızı gösteriyor, bu sesin duyulmasını istiyoruz diyerek tepkilerini dile getiren Atacan   şöyle devam etti:  “ Bu tepkimiz 24 Nisan’a kadar listelerin değişimi içindir. Bu talebimizin karşılanmaması durumunda, başta belediye meclis üyelerimiz olmak üzere, partinin çeşitli kademelerinde görev alan teşkilat mensupları istifa edecek ve 7 Haziran’da boykot kararımızı uygulayacağız. Sonuç itibariyle sandığa değil, pikniğe gideceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.” 

Demokratik olgunluk içinde geçen protesto eylemi olaysız  sona erdi. 

 

 

 

Bakmadan Geçme