Kanserde kişiye özel aşı umudu

Amerika Birleşik Devletleri'nde, üç hasta için hazırlanan kişiye özel kanser aşısı denemelerinde son derece umut verici sonuçlar elde edildiği açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, üç hasta için hazırlanan kişiye özel kanser aşısı denemelerinde son derece umut verici sonuçlar elde edildiği açıklandı.

Sonuçları bilim dergisi Science'ta yayımlanan araştırmada, hastaların tümörlerindeki genetik hatalar hedef alındı.

Araştırmayı yürüten uzmanlara göre sonuçlar bağışıklık sisteminin cilt kanseriyle savaşması için eğitilebileceğini gösteriyor ve ve kişiye özel kanser aşıları geliştirilmesi yolunda önemli bir adımı temsil ediyor.

Morötesi ışınlar (UV), DNA'ya zarar vererek sağlıklı deri hücrelerini ölümcül melanomlara dönüştürebiliyor.

Tümörler, her hastada farklılık gösteren yüzlerce rastlantısal mutasyonla meydana gelen genetik oluşumlar.

Mutasyonlar, hücrelerin yüzeyinden çıkan proteinleri değiştirebiliyor ve "işaret bayrağı" işlevi görebiliyor.

St Louis ve Oklahoma City'deki araştırmacılar, kanser hücrelerine ait bu işaretleri bulabilmek için genetik mutasyonları inceledi.

Daha sonra bir bilgisayar algoritması neoantijen olarak bilinen yeni işaretleri analiz etti ve aşı için en uygun hedeflere karar verdi.

2013'te ilerlemiş tümörleri bulunan üç kanser hastasına kişiselleştirilmiş aşılar yapıldı.

Bu hastalarının üçünün de daha önce ipilimumab tedavisi gördüğü belirtiliyor.

Hastalardan biri kanserden kurtuldu. Birinin hâlâ stabil tümörleri olduğu, diğerinde tümörün aşıdan sonraki aylarda küçüldüğü, sonra eski haline geldiği ancak şimdi stabil bir seyir izlediği kaydedildi.

Araştırmacılar bu aşamada aşının ne kadar güvenli olduğu ve bağışıklık sisteminin tepki verip vermeyeceğini incelediklerini, ikisinde de başarılı sonuçlar alındığını söyledi.

Araştırmacılardan Dr. Gerald Linette, "Üç hastada da bağışıklık sisteminin melanoma antijenlerine karşı gösterdiği tepki cesaret verici. Sonuçlar daha ön aşamada, ama aşıların tedavi potansiyeli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Dr. Beatriz Carreno da "Bu bulgular, kişiselleştirilmiş bağışıklık sistemi tedavisi açısından önemli bir adımı temsil ediyor" dedi.

Bakmadan Geçme