Fidan Satışları Başladı

Van’da havaların ısınmasıyla birlikte fidan satışları da başladı.

Her yıl ilkbahar mevsimiyle birlikte fidan satışlarına başladıklarını belirten Ferit Seyhan adlı satıcı, satışların ziraat denetimleri altında gerçekleştiğini söyledi. İlkbahar ve sonbahar mevsiminde fidanların dikildiğini ifade eden Seyhan, “Her yıl mart ayı ile birlikte meyve, çam ve süs bitkisi çeşitlerinden oluşan fidanları Malatya, Bursa ve Amasya’dan getirip burada satıyoruz” dedi.
Van’ın birçok yerinde fidan satışlarını gerçekleştirdiğini dile getiren Seyhan, “20 yıldır bu işle uğraşıyorum. İzmir’de üretim yerimiz var. Orada üretip getiriyoruz. İlimizde de bu yıl havalar erken ısındığı için bizlerde satışlarımıza erken başladık” ifadelerini kullandı.
Satışlar sırasında vatandaşlara fidan dikimi konusunda bilgilendirmelerde de bulunduklarını ifade eden Seyhan, “Bir fidan dikilmeden önce aşısının yapılması ve kök bölgesinde fazla sertleşmiş köklerin uç kısımlarının kesilmesi gerekiyor. Daha sonra 40 santimetre derinliğinde belirli aralıklarla çukurlar kazılmalı ve fidanlar güneşe doğru dik bir şekilde bırakılmalıdır. Organik ahır gübresi ve elenmiş toprağın karışımı ile kenarları sıkıştırılmalı ve hayat suyu dediğimiz ilk suyu verilmelidir” dedi.
Vatandaşların en çok elma, erik, armut, kayısı ve süs bitkilerini tercih ettiğini dile getiren Seyhan, fiyatların ise 7 TL ile 200 TL arasında değiştiğini söyledi. 
Öte yandan aldığı fidanları mahallenin belli yerlerine dikeceğini belirten Tuşba ilçesi Yemlice Mahalle Muhtarı Cemil Mat ise, “Benim için bir fidan dikmek, bir hayat kurtarmak gibidir. Bu kapsamda elma, armut ve kayısı meyvelerinden oluşan 50 adet fidan alarak bunları Allah nasip ederse mahallemizde belirleyeceğimiz yerlerde dikmeyi düşünüyorum “ dedi.

Bakmadan Geçme