Norşin Sitesi Kentsel Dönüşümde

2011 Van depremi sonrası ağır hasarlı olması nedeniyle yıkım raporu verilen ancak site sahipleri tarafından yıkılmayarak bekletilen Norşin Sitesi kentsel dönüşümden yararlanarak yeniden yapılıyor. Ezberciler apartmanın ardından kentsel dönüşümden yararlanan ikinci bina Norşin Sitesi oldu.

Rıdvan can 

2011 depremlerinde AFAD tarafından incelenerek ağır hasarlı raporu nedeniyle yıkım kararı verilen ancak binalarını yıkmayarak bekleten bina sahipleri kentsel dönüşümden yararlanmaya başladı.  

BİNALARINI YIKMADILAR KARLI ÇIKTILAR

Kentsel dönüşümden yararlanan bina sakinlerine devlet kredi desteği sağlıyor, kira yardımında bulunuyor, tapu harçlarından ve ruhsat harçlarından vatandaş muaf tutuyor. Van’da kentsel dönüşümden yararlanan ilk bina Ezberciler apartmanı bina yerine 2013-14 yılları arasında 12 daire,  6 iş yeri inşa etti. Ezberciler apartmanının ardından Vali Mithatbey Mahallesi Yukarı Norşin Camii yanında yer alan depremde hasar gören Norşin Sitesi sakinleri de ağır yıkım kararı verilen binalarını yıkmayarak kentsel dönüşüm yasasından yararlandı.  Norşin Sitesi yerinde 88 konutun  temeli  atılarak inşaatına başlandı.   Konutların 18 ayda tamamlanması  planlanıyor.

 BELEDİYEDEN RUHSAT ALDIK

Deprem sonrası kentsel dönüşümden yararlanmak için 2014 yılından bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde uğraş verdiklerini kaydeden Nurşin Apartmanı konut sahibi ve site yöneticilerinden Mehmet Tuğrul kentsel dönüşüm sonuçlanma sürecinin zorlu geçtiğini söyledi.  Tuğrul, “  Depremde apartmanlarımıza ağır has arlı raporu verilerek yıkım kararı çıktı. Binalarımızın belirli bir sürede içinde yıkılması istendi.   Ancak biz binamızı yıkmadık. 6306 sayılı kanunundan yani kentsel dönüşümden yararlanarak binamızı yeniden yapmak için 2013 yılında Ankara’ya giderek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat ettik. Bakanlık yetkilileri kentsel dönüşüm kanununun depremde ağır hasar gören riskli, ağır hasarlı binaları kapsamadığını ileri sürerek müracaatımızı kabul etmediler.   Bundan dolayı büyük sorunlar yaşadık.  Vazgeçmedik ama müracaatımızın her aşamasında da yalnız kaldık. Bu sorunların içerisinde vekillerimizden destek bekledik. Sonuçta Bakanlık Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Van depreminde ağır harslı raporu verilen ancak yıkılmayarak ayakta duran binaların kentsel dönüşümden yararlanabileceğini belirten genelge gönderdi.  Müracaat ettiğimiz dönemlerde depremde hasar gören hiçbir Van firması, bina sahibi kentsel dönüşüm yetkisi almamıştı. Bakanlığın kararı sonrası biz analizimizi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yaptırdık. Daha sonra bakanlık aşamasına geçtik ve görüşmeler sonucunda kentsel dönüşümden yararlanma başvurumuz kabul edildi. Belediyeden ruhsatımızı alarak inşaatımıza başladık. Diye konuştu.

İNŞAATA BAŞLADIK

Türkiye’de ve Van’da ilk kez deprem geçirmiş bölgede depremde ağır hasarlı raporu verilen binaların yerine konut sitesi yapımı için kentsel dönüşümden ilk olarak kendilerinin yararlandığını belirten Mehmet Tuğrul, “ Deprem öncesi 6 bin 500 metre kare arsa üzerinde inşa edilen Norşin Sitesi’nde 5 blok, çiftli dairelerden oluşan 77 dairemiz vardı.   Yeni imar planı nedeniyle arsamızın kullanma alanı 4 bin 55 metre kareye düştü.   Böyle olunca arsamıza göre 3 blok 4’lü dairelerden oluşan 86 dairelik bir proje hazırladık. 6 daireyi sattık. 77 daireyi de konut sahiplerine verilecek, kalan 3 daire ise sosyal tesisi olarak kullanılacak.   Bankalar kentsel dönüşüm kapsamında daire sahibine devlet10 yıl yani 120 vadeli 100 bin liraya kadar kredi veriyor. Bu kredi faizinin yüzde 33’ü devlet karşılıyor.  Bizim sitemizde herkes ihtiyacı oranında kredi kullandı. Kimi 80 bin kimi de 30 bin lira kredi aldı.  Belediyeye su kanalizasyon dışında hiçbir ödeme yapmadık. Daireler tamamlandığında da elektrik,  doğal gaz , tapu ve  diğer masraflar için ödeme yapamayacağız.   Kredi ihtiyacı olmayan, kredi kullanmayan daire sahipleri  de 18 ay  süreyle    500  liralık  kira  yardımında yararlandı. Kentsel dönüşümün katkısı bunlar oldu. .İnşaatımızı 18 ayda tamamlayarak daireleri vatandaşlarımıza teslim etmeyi hedefledik. Kentsel dönüşümün sağladığı imkânlarla eski komşularımızla yeniden bir arada yaşama şansımız olacak.   Bizlere bu süreçte katkı, destek sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Bizden sonra müracaat edenlerde oldu. Onlara da destek verdik. Aşamalarını anlattık. Kentsel dönüşüm Türkiye’de riskli binaların yeniden yapılamasını sağlaya dairelerin değerini ikiye katlayan bir sistemdir. Vatandaşa her anlamda destek vermektedir.  Deprem sonrası ağır hasarlı binalarını yıkan vatandaşlarımızın da bu yasadan yararlanması gerekir. Çünkü deprem sonrası binalarınız risklidir diyen de binalarınızı yıkın diyen de yıkın diyen devlettir. Burada mağduriyet ve çifte standart ortaya çıkmıştır. Biz binamızı yıkmadık yararlandık, komşu  site   binasını  yıktığı için yararlanamıyor. Bu haksızlığın kısa sürede giderilmesi gerekir”  dedi.

KENTSEL AYRIM SÜRÜYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Van’da deprem kentsel dönüşüm uygulamasın eşitlik ilkesine aykırılık ve çelişki olduğunu belirten,kentsel dönüşümden yararlanamayan  vatandaşlar, “Ayrımcılık yaratan yanlış uygulama  Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafında giderilerek mağduriyete son verilmelidir”  diye konuştular. 

Bakmadan Geçme