Bakan Yardımcısı Van'a Gereken Önem Veriliyor

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Nihat Pakdil, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Vekili Sezai Uçarmak, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım ve Kalkınma Bakanlığı Genel Müdürü Nihat Birgün ile Van Ekonomi Forumu’na katıldı.

Elite World Hotel’de düzenlenen forumda konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, bakanlık olarak Türkiye'de ekonominin iyileştirilmesinin yanında tüm kentleri dolaşarak iş adamlarının, yatırımcıların sıkıntılarını dinlemeye çalıştıklarını söyledi. 
Çözüm süreci ve İran'la yapılan Tercihli Ticaret Anlaşması’yla Van’ın önemli bir il haline geldiğini dile getiren Yıldırım, bu nedenle Van'a gereken önemi verdiklerini anlattı. 6. bölge kapsamındaki şehirlere sağlanan teşviklerin dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını vurgulayan Yıldırım, "Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Ekonomide Dönüşüm Eylem Planı inşallah başarıyla uygulandığında bugünün çok ötesinde ekonomik başarı getirecektir. Çok iyi çalışılmış bir program ve önemli hedefler var. Bunları uygularsak 2023 hedeflerinde çok önemli bir noktaya gelmiş olacağız” dedi.
Kapıköy Sınır Kapısı'nı yerinde incelediklerini ve gelinen noktada öyle bir kapının Türkiye’ye yakışmadığını ifade eden Yıldırım, “Keşke daha önce bu çalışma yapılsaydı. İnşallah kısa zamanda tamamlamak ve diğer beklentileri olabildiğince hızlı gerçekleştirmek istiyoruz. Yolun diğer tarafını da biz yapacağız. Çalışmaların başladığı yeni sınır kapısının ekim ayı sonunda teslim edilmesini bekliyoruz. Böylece İran'la yapılan ticarete ve ziyaretlere daha rahat bir imkan sağlamış olacağız" diye konuştu.
Bölgedeki iş adamlarından çalışmalarını cesurca yürütmelerini ve bakanlığın önerileriyle yönlendirmelerini isteyen Yıldırım, bunların yapılması durumunda 10 yılda nelerin değişebileceğinin herkes tarafından görüleceğini kaydetti.
Van Valisi İbrahim Taşyapan da, toplantının hükümetin ve bakanlıkların kenti ne kadar önemsediğinin bir ispatı olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Bu forum, hükümetin ve bakanlıklarımızın Van’a ne kadar değer verdiklerini ve Van için nasıl bir pozitif ayrımcılık yaptığının bir ispatı bir delilidir. Bu forum karşılıklı fikir alışverişi, söyleyecek sözü ve önerisi olan değerli iş adamlarımızın burada her türlü konuyu, konunun muhataplarını bizzat karşılarında görerek fikir alışverişi yapmak, belli hedefler koymak, sıkıntılarımızı dile getirmek ve bu tekliflerle önümüze bir strateji, bir yol haritası çizmek için atılmış önemli adımlardan bir tanesidir.” Bölgede asırların bir ihmalinin söz konusu olduğunu vurgulayan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de, “Özellikle yüzyıllık dönemde bölgede çok daha fazla bir şeylerin yapılabileceğini zaman zaman sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldiğimizde Van için, bölge için neler yapılabileceğini konuşma şansımız oluyor. Hükümetimiz bölgeye çok önem vermektedir. Van özelinde hem Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, hükümetimizin ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de ilgi ve alakasının çok yüksek olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci tarafından verilen sunum ile devam eden forum, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Bakmadan Geçme