Özgökçe: Başarılı Belediyecilik Yaptık

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, bir yılı değerlendiren basın toplantısı düzenledi. 2014 yılında İpekyolu Belediyesi ile birlikte Tuşba Belediyesinin kurularak hizmet vermeye başladığını kaydeden Başkan Özgökçe şeffaf belediyecilik yaptıklarını, mahalle yollarının asfaltlanması, kilit taşı döşenmesi gibi birçok projeyi hayata geçirdiklerini, her mahalleyi parka kavuşturacaklarını, belediye hizmet binası yapımı için yer sorunu yaşadıklarını ifade etti.

İlhan SİYAHTAŞ

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe 30 Mart yerel seçimlerinin üzerinden bir yıl geçmesi nedeniyle Tuşba Belediyesi’nde basın toplantısı düzenledi.  Başkan Özgökçe rakamlarla  bir yılı değerlendirerek kendiler açısından bir yılın başarılı geçtiğini bazı belediyelerin 4-5 yılda yaptıkları çalışmaları 1 yılda yaptıklarını söyledi.

 

“HALKIMIZ DİNLEDİK”

Daha önce ilçe sınırları içinde 8 mahalle ve 59 köy bulunduğunu yeni yasayla birlikte bütün köylerin mahalle statüsüne kavuşarak mahalle sayısının 67 olduğunu ifade eden Başkan Özgökçe   yeni kurulan merkezi bir ilçe olmalarından dolayı çeşitli sorunlar yaşadıklarını,   belediye hizmet binası yapabilmek için yer arayışında olduklarını kaydederek” Bu sorunlarımıza rağmen 2014 yılında birçok proje hayata geçirdik. 20 birimde, 130 personelle hizmet veriyoruz. İl Özel İdaresinden belediyeci olamayan, belediyeyi belki de sadece su parası ödemek için giden 84 arkadaşımızla bismillah dedik ve işe başladık. Farklı kamu kurumlarından 30 personeli naklen aldık. Tuşba Belediyesi’nin 20 Müdürlüğünde 130 personelle hizmet sürdürüyoruz. Bu hizmetlerimizi sürdürürken öncelikle şeffaflık dedik.  Her şeyden önce en iyi ve kaliteli hizmeti sunarken topluma karşı hesap verebilirlik ve insanlarımıza karşı sürekli iletişim içinde olup, halkla birlikte, halkın istekleri doğrultusunda bir belediyecilik yapalım dedik. Hafta sonları 5 mahalleyi ziyaret ederek, sorunları yerinde tespit ederek halkla ortak çözüm yollarını aradık, halkımız dinledik” diye konuştu.

 

 “STRATEJİK PLANIMIZI KOPYALA-YAPIŞTIR MANTIĞIYLA YAPMADIK”


 Zamanın belediyeler açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Başkan Özgökçe “ Bir yıl çok çabuk geçti. Sorumluluk aldıktan sonra 2-3 saat uyuyoruz.  Hizmete dayalı halkla iç içe  olan  bir  anlayışla belediyecilik  yapmaya çalıştıklarını  dile  getiren  Cuma 'Halk Günü' düzenledikten sonra, öğleden sonra ise mahalle ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Tuşba Belediyesi için stratejik planımızı söz sahibi olan kişilerle birlikte hazırladık. Kopyala-yapıştır mantığıyla yapmadık" dedi.  Kendi sorumluluk alanında olmayan bazı sorunları çözme konusunda zorlandıklarını anlatan Özgökçe, "Bazen VASKİ'nin çözmesi gereken sorunlar konusunda halk bize geliyor ve biz onlara sorumluluğun bizde olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. İnanın bazen elektrik konusunda bile bizi arıyorlar" dedi. 

  “YER ARAYIŞIMIZ SÜRÜYOR”          


           İlk kurulduklarında yaklaşık 48 milyon TL'lik bir bütçe hazırladıklarını, ancak 22 milyon 2247 bin TL bütçe oluştuğunu anlatan Özgökçe, 16 milyon TL'lik bir harcama yaptıklarını anlattı. Fen İşleri Müdürlüğü olarak yol, stabilize ve parke taşı döşemeleri ile hizmet gerçekleştirdiklerini anlatan Özgökçe, "Bizim iyi bir hizmet sunmamız için belediye hizmet binamızın olması gerekiyor. İdareten şimdi Özel İdare sınırları içindeki bu prefabrik yapıyı kullanıyoruz. Hizmet binamızın olması için sürekli Ankara'ya gidip-geliyoruz. Et-Balık Kurumu'nun bulunduğu arsadaki sorunların çözümü için çalışmalarımız sürüyor. İnşallah yakında çözülür ve binamızı yaparız" ifadelerini kullandı. 


  “  VATANDAŞA KOLAYLIK GÖSTERİYORUZ”

               Bölgedeki en büyük sorunlardan birinin ruhsat olduğunu anlatan Başkan Özgökçe, "Halkımıza suyun, elektriğin, kanalizasyonun olması için ruhsatın şart olduğunu anlatıyoruz. Zabıta birimlerimiz dolaşarak ruhsatı olmayanlara her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bir belediyenin alabileceği en düşük fiyatı, yani taban fiyatı alıyoruz. Vatandaşa her konuda kolaylık gösteriyoruz. Belediye bünyemizde AB Proje Koordinatörlüğü bürosu kurularak 25 vatandaşımıza proje hazırlamada yardımcı olduk. Toplamda 25 proje hazırlanmış 13 proje kabul edilerek proje sahipleri ile sözleşme imzalanmıştır”" dedi.
 

 " YOL ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ "


             107 bin metrekare parke taşı uygulaması gerçekleştirdiklerini anlatan Başkan Özgökçe, "Daha önce çamurdan geçilmeyen birçok bölgede parke taşı uygulaması yaptık. Halkın en büyük beklentisi ise asfalttır. Asfalt yapmamız için yolların genişletme çalışmalarını yapıyoruz. Yaklaşık 10 kilometre sıcak asfalt ve yama çalışmaları yapıldı. 157 kilometre stabilize çalışması gerçekleştirdik. 13 kilometre yeni yol açtık. 5 kilometrelik korige boru çalışmalarımızı ve büz çalışmaları yaptık. Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde, 6 adet greyder, 3 adet loder,  5 adet hidromek, 9 adet kamyon ve 35 personelle, başta karla mücadele ve yol çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2015 yılında en az 25 kilometre sıcak asfalt ve 150 bin metrekare kilit parke taşı uygulaması gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi. 

“GÜNDE 175 BİN 500 KG ÇÖP TOPLUYORUZ”

               Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün çalışmalarını değinen Özgökçe, toplam 67 mahallede 1 ekip amiri, 2 ekip şefi, 120 personel,  38 araç ile hizmet verdiklerini dile getirdi. Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, günlük yaklaşık olarak 175 bin 500 kg çöp toplandığını anlatarak, "Mesire alanları ve boş arazi temizliği yapılmaktadır. Çöp konteynır fizibilite çalışması yapıldı. Bin adet 400 lt sıcak daldırma galvanizli çöp konteynırı dağıtımı gerçekleştirdik. 600 adet dış mekan çöp kovası dağıtımı yapıldı. Dere temizlik ekibi oluşturduk. Sahil temizlik ekibi oluşturduk. Mıntıka temizlik ekibi oluşturduk. Cami temizlik ekibi oluşturduk. Pazar yerlerinin temizliği düzenli olarak yapılmaktadır. Okullarla birlikte çevre temizlik kampanyaları yapılıyor. 4 Mahallemiz poşetle sistemine geçti. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan kurumlar, yemek fabrikaları tespit edilmiş 11 farklı noktaya 25 adet bitkisel atık yağ bidonları bırakıldı" diye konuştu.

   " TUŞBA SAHİL ŞERDİNE KAVUŞACAK”  


           2014 yılında başlatılan etkinliklerin bu yılda devam edeceğini  kaydeden  Başkan Özgökçe, "Geçtiğimiz yıl sünnet şöleni düzenlemiştik. İnşallah bu yıl en az bin 500 çocuğumuzu daha şölen havasında sünnet edeceğiz. Kültürel çalışmalarımız yine devam edecek. Yeşillendirme çalışmalarımız da olacak. Van'da park yapmak için çalışmalarımız sürüyor. İnşallah her mahalleye bir park yapacağız. Ama çocuklarımızın bu parkı koruması için hepimize büyük görevler düşüyor. Mesire alanları oluşturulması için planlarımız devam ediyor. Ayanis Kalesi, tarihi turistik yerler, Adır Adası, Çarpanak Adalarını turizme kazandıracağız. Bunun için restorasyonlar yapacağız, ulaşım için yol çalışmaları ve gelen misafirler için rehberler yetiştireceğiz. Tuşba sahil şeridine kavuşacak. İskele ile Bardakçı arasında modern sahil şeridi projesi hazırladık projeyi yakında hayata geçireceğiz. Sıhke Göleti ve çevresinde 122 bin metrekarelik alanda bir mesire alanı oluşturmayı düşünüyoruz. 24 mahallemizde oyun grupları kuracağız. Yine meslek edindirme kursları yaptık ve bundan sonra da yapacağız. Bildiğiniz gibi belediye olarak Kürtçe Dil Eğitim Kursları düzenledik. Tuşba İlçesi'nde sahil bandının oluşması için çalışmalarımız sürecek. Mahallelerimizdeki tarımsal sulama konusundaki eksikliklerin giderilmesi için da projeler hazırladık. Yine çevrenin en önemli değerimiz olması gerçeğiyle, Aldığımız araçlar 65 plakayla hizmet veriyor.  Bazı belediyelerin 4-5 yılda yaptıkları çalışmaları bizler 1 yılda yaptığımızı söyleyebiliriz. Çevre Müdürlüğümüze ciddi bir bütçe ayırdık. 750 bin TL haşereyle mücadeleye ayırdık. Bildiğiniz gibi Van Gölü sahilindeki en önemli sorunlardan biri sivrisineklerdir. Kalıcı mücadele için erken müdahale konusunda ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.  


            Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, açıklamalarının ardından gazetecilerin yönelttiği soruları yanıtladı

Bakmadan Geçme