Ercişte Barış Bağları Kurulacak

Demokratik Toplum Kongresi (?DTK) Ekonomi Komisyonu Van Temsilciliği, Erciş Belediyesi ortaklığıyla ilçede kurum temsilcilerinin de katıldığı Ekonomi Çalıştayı düzenledi.

Erciş Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde gerçekleşen çalıştaya Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin, DTK Van Ekonomi Komisyonu Temsilcileri M. Şerif Kayalık ve Şemsettin Bakır, Erciş Belediyesi meclis üyeleri, HDP, DBP Erciş ilçe temsilcileri ile Zilan-Der ve Kurdi-Der yöneticileri katıldı. Bölgenin özgün ekonomik özelliklerinin konuşulduğu toplantıda, DTK’nın Van genelinde uygulamaya başladığı tarımdan turizme bir dizi proje hakkında bilgi verildi. Erciş üzümünden balık üretimine, seracılıktan ceviz yetiştiriciliğine kadar Erciş’te uygulanabilirliği mümkün olan farklı öneriler kayda alınarak bunların kurulacak komisyonlar üzerinden uygulanması kararlaştırıldı.
Çalıştayda daha önce farklı yerlerde gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi veren DTK Van Temsilcisi M. Şerif Kayalık, kendi özgül koşullarına dayanarak tarımdan hayvancılığa yeni üretim modelleri oluşturmaya çalışacaklarını belirterek, yapılması planlanan her projenin önce pilot bölgeler üzerinden deneneceğini ifade etti. Kooperatiflerin, ekonomi komisyonların aktif olarak yer alacağı bu süreçte her anlamda üretimin esas olacağının altını da çizen Kayalık, amaçlarının böylesi projelerle kapitalizmin etkisini kırmak ve yeni ekonomik alanlar oluşturarak madde bağımlılığı ve benzeri olumsuz olguların önüne geçmek olduğunu söyledi.
Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin ise, belediye olarak Erciş üzümünden güneş panellerine kadar birçok projeyi hazırlayarak bölgenin ekonomik özelliklerini veya üretimin tarihsel geçmişini tekrar gündemleştirmeye çalıştıklarını bildirdi. Bu tarz çalışmalara devam edeceklerini de anlatan Keskin, ’’Erciş üzümünün üretimini tekrar canlandırmak için Yukarı TOKİ mevkiinde 120 bin dönümlük araziye üzüm bağları kuruyoruz. Bunların işletmesini de tamamıyla kadınlar üstlenecek. Adını ’Barış Bağları’ olarak belirlediğimiz bu projeyle Ermeni, Kürt ve Türk halkını tekrar üretimde bir araya getireceğiz. Onun dışında enerjimizi kendimiz üretelim diye hazırlıklarını tamamladığımız güneş panelleri projemiz mevcut. Zilan bölgesinde bulunan kaplıca için de bir çalışmamız var. Ancak buranın bir holdinge 49 yıllığına kiralandığını öğrendik. Şu an hukuki girişimlerimiz devam ediyor. Yine Yukarı Çökek Mahallesi’nde hala eski yöntemlerle üretilen ve endemik bitkilerle yapılan ‘Ezing peyniri’ ile ilgili de patent çalışmamız da var’’ şeklinde konuştu.
Erciş’te hayat bulabilecek üretim modelleri ve ekonomik alanlara ilişkin öneri ve sunumların yapılmasın ardından, DTK Ekonomi Komisyonu bünyesinde Erciş’te faaliyet yürütmek üzere bir komisyon oluşturuldu. Komisyona Şevval Çadırcı, Nurgül Baran, Müslüm Duran, Şahvelat Kılıç, Filiz İşler ile Mecit Sargut seçildi.

Bakmadan Geçme