Bölge Halkı Obeziteyi Hastalık Olarak Görmüyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Doç.Dr. Aziz Sümer, Türkiye'nin birçok ilinden hastaların gelip ameliyat olmasının bölge insanını da teşvik ettiğini belirterek, “Bölge insanı henüz obezitenin bir hastalık olduğunun tam bilincinde değil” dedi.

İHA'ya açıklama yapan Doç.Dr. Aziz Sümer, İstanbul başta olmak üzere Mersin, Kırıkkale ve Ankara gibi birçok ilden obezite ameliyatı olmak için Van'a geldiklerini, ancak bölge insanının henüz obeziteyi bir hastalık olduğunun tam bilincinde olmadığını ve kabul etmediğini söyledi. Batı illerinden hastaların gelip burada ameliyat olması bölge insanını yavaş yavaş obezitenin bir hastalık olduğunu ve tedavi görülmesi konusunda teşvik ettiğini dile getiren Doç.Dr. Sümer, şöyle konuştu: “Hastamız 40 yaşında bize 150-160 kiloyla geldi. Bayan hastamız 10 yıldır obezite hastalığı ve buna bağlı solunum sıkıntıları olan bir hasta. Son 3 yıldır da solunum makinesine bağlı yaşıyor. Biz hastayı ameliyat ettik. Yaklaşık 7- 8 kilo bir kaybı var." Hastanın solunum cihazını yavaş yavaş bırakacağını anlatan Sümer, şunları söyledi: "Obezite hastalarımızın yüzde 80’i il dışından geliyor. Bu bölgede maalesef bir algı sorunu var, insanlar bunu normal kabul ediyor. İnsanlar nefes alamamayı normal kabul ediyorlar, insanlar şişman olmayı normal kabul ediyor. Bu bir hastalık. Bölgemizde obezite ciddi bir sorun. Ben özellikle bayanların bu konuda polikliniğimize başvurmalarını öneriyorum.” 
Van’ın Saray ilçesinden gelip obezite ameliyatı olan Nanime Bulut da, 160 kilo olarak hastaneye geldiğini belirtti. Üç yıl makineye bağlı olduğunu ifade eden Bulut, 10 yıldır bu hastalıkla mücadele ettiğini dile getirerek şunları söyledi: “Daha önce ameliyat olmayı hiç düşünmedim. Bir arkadaşın tavsiyesiyle geldim. Araştırdım soruşturdum, baktım İstanbul’dan, Karabük ve Antalya’dan gelen hastalar var. Onlarla da tanıştım. Baktım onların durumları çok iyi ve çok memnun hayatlarından. Onları görünce ben de yola çıktım geldim. Şimdi çok memnunum. Yedi gündür ameliyat oldum ve çok huzurluyum. Bizim insanlarımız biraz geri kalıyorlar bu konularda. Kilo çok kötü bir şey, bir an önce önlemlerini alsınlar. Ben 40 yaşındayım daha önce gelseydim daha iyi olurdum, daha çabuk sağlığıma kavuşurdum. Şimdi çok memnunum ve Aziz Hoca ve ekibine teşekkür ediyorum. Burada çok iyi ilgileniyorlar, Allah hepsinden razı olsun.”
Nanime Bulut’un oğlu Tarık Bulut da annesinin yıllardan beri bu hastalıkla mücadele ettiğini, kendilerinin de çok sıkıntılı günler geçirdiklerini belirterek “Annem evde ciddi manada sıkıntı yaşıyordu, hiçbir şey yapamıyordu. Hareket etmekte zorlanıyordu. Şu an bu hastalıktan kurtuldu çok mutluyum. Allah doktorları, hekimleri başımızdan eksik etmesin” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme