Prof. Dr. İlhan Kaya: Tek Sebep Zihniyettir

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) AB Bilgi Merkezi işbirliği ile organize edilen “Kadınlar konuşuyor, Haklarım ve kimliğim” adlı konferans ve tartışma yapıldı. Konferansta konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Kaya, “İnsanlar neden aynı ortamı paylaşmaktan bu kadar acizler. Aslında bugün bu cinayetlerin yaşanmasındaki tek sebep zihniyettir” dedi.

İlhan Siyahtaş

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve  TSO AB Bilgi Merkezi  işbirliği ile  düzenlenen  “Kadınlar konuşuyor, Hakların ve kimliğim” konferans TSO Tuşba salonunda kadınların ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşti.

Konferans Özgecan Aslan Müzik Grubu’nun müzik dinletisiyle başladı. Konferansın açılışında konuşan TSO Kadın Girişimciler İcra Komite Başkan Yardımcısı Esin Akarsu Oruç, “Kadınlar yaşamımızın doğumdan ölüme kadar her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakâr, toplumun en temel direğidir” ifadelerini kullandı.

Modern hayatın yaşama çabasının hızlandığı bu çağda kadının toplumsal, sosyal, ekonomik hayatta ve siyasette mutlaka yer almasının temel hedef olması gerektiğine dikkat çeken Oruç, “Kendi medeniyet havzamıza yabancılaşmadan ve kadınlık değerini layık olduğu düzeye yükselterek yaşamın her alanını mutlu bir şekilde bütünleştirmiş kadınlarımızın, ülkemizi aydınlık geleceğe taşıyacağına inanıyorum. Kadını yok sayan toplum, adını yok sayan bir toplumdur. Aslında haklar konuşulunca Kadın Hakları diye bir başlığın varlığı bile rahatsız edici. Çünkü zaten temel hak ve hürriyetlerde en önemlisi insan haklarıdır. Burada ayrıca kadınlara hak verilmesi konusu bile kadınların ezildiğinin, ötekileştirildiğini, hor görülüp, haklarından mahrum bırakıldığını göstermektedir. Gelişmiş toplumlarda kadın bir insan olarak zaten erkeklerle her hakka sahiptir. Ya da ideal olan, normal olan öyle olmasıdır” dedi.

Oruç, “Emek veren, katkı sunan ve destekleyen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tüm Kadınlarımızın 8 Mart Kadınlar Gününü kutlarım. Tüm hakların eşit paylaşıldığı güzel bir yaşam diliyorum” şeklinde konuştu. 

Konferansa konuşmacı olarak katılan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Kaya Toplumsal Cinsiyet ve Eşitsizlik adlı sunum yaptı. Sunumuna başlamadan önce Tarsus’ta katledilen Özgecan Aslan’ı cinayetini kınadı. Kaya, “Benimde iki kızım var. Özgecan’a yapılanları hatırladıkça ürperiyorum. İnsanlar neden aynı ortamı paylaşmaktan bu kadar acizler. Aslında bugün bu cinayetlerin yaşanmasındaki tek sebep zihniyettir. Zihniyetin bu kadar kirli olması her gün bir cana mal oluyor” dedi. Kadınların 8 Mart Dünya Kadılar Günü’nü kutlayarak Toplumsal Cinsiyet ve Eşitsizlik adlı sunumunu yapan Kaya, soru cevaplarla konuşmasını tamamladı.  

 Konuşmacılardan Avrupa Takım Üyesi Derya Sevinç,  insanın temel haklarını anlatan sunumunu sonrası katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı. 

Bakmadan Geçme