Genel Sağlık Sigortası Af Uyarısı

İpekyolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (İSYV) İpekyolu ilçesi sınırları içinde ikamet eden kişilerden ilk defa gelir testine başvuracak olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlularının 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testi için ipekyolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmaları gerektiği uyarısında bulundu.

İlhan Siyahtaş

İpekyolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Genel Sağlık Sigortası ile ilgili yapılan açıklamada  10 Eylül 2014 tarih ve 6552 sayılı İş Kanunu ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun’un 11 Eylül 2014 tarih ve 29116 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken, halk arasında Torba Yasa olarak bilinen kanunla cezalı duruma düşen yeşil kartlılara borçlarını yapılandırma fırsatı verildiğine dikkat  çekildi.

Açıklamada  şu ifadelere yer verildi: 1 Ocak 2012’den sonra bugüne kadar hiç gelir testine gitmemiş olanların gelir testine girmekle birlikte testi geç yaptırdığı için, testten önce SGK tarafından en yüksek prim tutarından borçlandırılmış olanlar. Gelir testini zamanında yaptırdığı halde, ödemekle yükümlü olduğu primleri zamanında ödememiş olanlar. Torba Kanun bu üç kesim için de af/yapılandırma imkânı sağlamıştır. GSS borçlularından hiç gelir testi yaptırmamış olanlara öncelikle yeni bir hak tanımış, bu kişiler şimdi gelir testi yaptırırlarsa, çıkacak sonuca göre işlem yapılacaktır. Eğer en düşük gelir grubunda iseler yani aile içi kişi gelirleri asgari ücretin 1/3’ünden az ise, hiç prim ödemeyecekleri gibi birikmiş borçları da tamamen silinecektir. Gelir düzeyleri daha yüksek çıkarsa, buna göre geçmiş prim borçları da yeniden hesaplanacaktır. Diğer grup yani gelir testini geç yaptırdığı için SGK’nın resen tescil ettiği ve en yüksek tutardan borç çıkardığı kişilere de hak tanınmış, bunların gelir testini geciktirdikleri sürede tavandan biriken borçları, gelir testi sonrası prim tutarları esas alınarak yeniden hesaplanacaktır.”

İlk defa gelir testine başvuracak olan borçluları ilgilendiren af  ile ilgili açıklamada İpekyolu ilçesinde  ikamet eden kişilerin ipekyolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na  başvurmaları gerektiği kaydedildi.

Bakmadan Geçme