YYÜ Rektörlüğü’nden Manidar Açıklama

Rektör Yardımcılarının istifasını konu alan “Üniversite Yönetiminde Deprem” başlıklı manşet haberimiz üzerine Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörlüğü açıklama yaptı. Açıklamada istifaların doğal olduğu, Rektör ve camiayı şaşırtmayacağı ifadelerine yer verildi!

‘İSTİFALAR CAMİAYI ŞAŞIRTMAZ!’

Van’ın ilk gazetesi, 78 yıldır yalnızca gerçekleri yazan, nereden gelirse gelsin basıklara boğun eğmeyen, ilkelerinden ödün vermeyen gazetemizde istifa eden YYÜ Rektör yardımcılarının açıklamalarının yer aldığı   “Üniversite Yönetiminde Deprem” başlıklı haberimiz akademik camiada ve kamuoyunda konuşulmaya, tartışılmaya devam ediyor. Haberimiz üzerine YYÜ Rektörlüğü de bir açıklama yaptı.  Açıklamada istifalarının doğru olduğu vurgulanırken Rektör yardımcılarının istifa gerekçeleri ve yönelttikleri sorulara yeterli açıklık getirilmemesi dikkat çekti.

YYÜ Rektörlüğü tarafından habere ilişkin yapılan açıklama şöyle:

Haberde ilk olarak, bu istifalar için; “Rektör Prof. Dr. Peyami Battal istifa sürprizi yaşıyor”, “YYÜ camiası ve kamuoyu Demirel ve Şekeroğlu’nun beklenmeyen istifalarını konuşuyor” şeklinde ifadelere yer verilmiştir. Hal bu ki sayın Prof. Dr. Ramazan Şekeroğlu yakın bir tarihte gerçekleştirilecek rektörlük seçimlerinde aday olacağını belirterek istifa etmiş, Üniversitemizde devam etmekte olan demokratik seçim sürecinin bir parçası olmuştur. Seçim öncesi çalışma yapacak adayın, rakibinin yardımcısı olarak kalmayıp istifa etmesi kadar doğal bir durum yoktur. Sayın Prof. Dr. Kenan Demirel ise bu yarışta destek vereceği tarafı belirlemiş bu nedenle istifa etmiştir. Bu nedenlerle istifalar doğaldır, ne Rektörümüzü nede camiayı şaşırtmaz.
Ayrıca haberde Prof. Dr. Ramazan Şekeroğlu ve Prof. Dr. Kenan Demirel’in ağzından “tek kişilik bir anlayışın hâkim olduğunu görünce istifa etme kararı aldık” şeklinde ifadelere yer verilmiştir. Rektörlük yönetimi olarak biz de şu soruyu sormak isteriz, neden 46 ayda bu konuda bir tepki verilmedi de neden acaba seçime iki ay kala böyle bir gerekçe öne sürülüyor? Üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrencileri ile birlikte paylaşımcı bir yönetim anlayışını benimsemiştir. Tek adamdan öte şeffaf, paylaşımcı bir anlayışı ile yönetilen Üniversitemiz kurulduğu günden bu yana toplumsal barışın ve huzurun en çok görüldüğü günleri yaşamaktadır.
Prof. Dr. Ramazan Şekeroğlu haberde aday olmadan önce istifa ettiğini fakat bu istifanın Prof. Dr. Peyami Battal tarafından kabul edilmediğini belirtmiştir. Sayın Şekeroğlu ilk olarak deprem sonrasında Sağlık Bakanlığı ile Üniversitemizin afiliye olduğu zamanda istifa etmiştir. Başta bu sistem tam anlaşılmadığından afiliasyon sonucu aktif olarak doktorluk yapmayıp idari görevler yapanlara daha düşük döner sermaye ödeneceği düşünülmüştü. Daha sonra sistem doğru anlaşılıp döner sermaye ücretlerinde böyle bir düşüş olmadığı anlaşılınca Prof. Dr. Ramazan Şekeroğlu istifasını kendi isteği ile işleme koydurtmamıştır.
İkinci olarak Sakarya Üniversitesi’ne ataması yapılırken istifa eden sayın Prof. Dr. Şekeroğlu Rektörlük Yönetimini defalarca arayarak istifa dilekçesinin işleme konulmamasını rica etmiştir. Rektörlük Yönetimi olarak bir vefa örneği gösterip dilekçe işleme sokulmamıştır.
Üniversitemiz demokratik bir seçim sürecine girmiştir. Üniversiteye kimlerin ne kadar hizmet ettiği personelimiz tarafından gayet iyi bilinmektedir. Önemli olan yaşanan seçim süreci ya da kimin kazanacağı değil; Üniversitemizin daha ileri bir seviyeye ulaşması, daha huzurlu bir üniversite olması, İlimize, Bölgeye ve Ülkemize daha çok fayda sağlayan bir bilim yuvası olabilmesi için el ele vererek neleri yapabileceğimizi görmektir. Polemikler, iftiralar ya da karalamaların ne seçim sürecine ne de Üniversitemize bir faydası olmayacaktır. Süreçte bunun bilinmesi daha sorumluluk bilinci içerisinde hareket edilmesi gerekmektedir.

Bakmadan Geçme