Tuşba İlçesi'nde Kuduz Şüphesi

Van merkez Tuşba ilçesine kuduz şüphesi tanısı konulan 2 ineğin kesilen kafalarının Elazığ’a gönderildiği belirtildi.

İlçeye bağlı Şemsibey Mahallesinde ikamet Mehmet Koç'a ait 2 inekte kuduz belirtilerinin başlaması üzerine, inekleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Veteriner Fakültesi'ne götürerek kontrol ettirdi. Burada üniversitenin kuduz şüphesi olduğunu bildirmesi üzerine Koç, hayvanlarını ayrı bir ahıra kapattı. Ahıra kapattığı hayvanların hareket değişikliği ve saldırganlaşması üzerine Koç, konuyu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne bildirdi. Mahalleye giden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne bağlı veteriner hekimler ile Tuşba İlçe Belediye Başkanlığı'na bağlı ekipler, konuyla ilgili çalışma başlattı.
Mahalleye gelerek hayvanları inceleyen ekipler daha sonra ineklerin kesilen kafalarını incelenmesi için Elazığ Veterinerlik Araştırma Merkezi Laboratuvarı'na gönderildi. Burada yapılan laboratuvar incelemesinin ardından ineklerin kuduz mikrobu taşıyıp taşımadığının ortaya çıkacağını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tuşba İlçe Müdürü M. Salih Şirazi, ineklerde kuduz mikrobu görüldüğü takdirde bölgenin karantina altına alınacağını ifade etti. Sonuçların önümüzdeki salı günü belli olacağını ifade eden Şirazı, “Gelecek sonuçlar sonucu hayvan sahipleri bilgilendirilecek. Eğer sonuçlar pozitif çıkarsa hem aileye, hem de gerekli kurumlara yazılı olarak bilgiyi vereceğiz. Ondan sonrada mahalleyi garantina altına alacağız. Garantina altına aldıktan sonra bu bölgede ne kadar hayvan varsa hepsine kuduz aşısı yaptıracağız. Ondan sonra da bu işletmeyi de dezenfekte ettireceğiz. Bu vaka muhtemelen ısırma sonucu olmuştur. Ya yarasanın, ya da köpeğin ısırma sonucu olan bir vakadır. Dün zaten üniversiteye de götürmüşler. O şüpheyle bize müracaat ettiler. Bu günde 2 hayvan telef oldu. Gördüğünüz gibi bizde başlarını kestik, şu anda Elazığ’a göndereceğiz ve gelecek olan sonuçları bekleyeceğiz.
Kafaları kesilerek Elazığ'a gönderilmek üzere tahlil poşetlerine bırakıldıktan sonra Tuşba Belediyesi tarafından kepçelerle kamyona alınan inekler, kırsal bir alanda kireçli bir çukura gömüldü.

Bakmadan Geçme