İhale İlanları Gazetelerde Yayınlanmak Zorunludur

(İhale ve icra ilanlarının gazetelerde yayımlanması) Bürokrasinin yerel temsilcileri, ilanları ya birleştirmek ya da bölmek suretiyle ama her iki halde de gazetelerde yayımlamamak gibi bir yolu alışkanlık haline getirmiş durumda.

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, ihale ve icra ilanlarının gazetelerde yayımlanmasıyla ilgili, "Bürokrasinin yerel temsilcileri, ilanları ya birleştirmek ya da bölmek suretiyle ama her iki halde de gazetelerde yayımlamamak gibi bir yolu alışkanlık haline getirmiş durumda. Bu, kanun hükümlerini yerine getirmemek ya da mevzuatın arkasından dolanmak gibi bir sonucu doğuruyor" dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10-12 günlük süre içerisinde ziyaret ettiği illerde basın mensuplarıyla birebir görüşerek gazetecilik mesleğinin  problemlerine ilişkin tespitlerde bulunduğunu söyledi.

Son dönemde, BİK mevzuatı gereği verilmesi gereken özellikle ihale ve icra ilanlarıyla ilgili problemler yaşandığını belirten Arslan, "Bürokrasinin yerel temsilcileri, ilanları ya birleştirmek ya da bölmek suretiyle ama her iki halde de gazetelerde yayımlamamak gibi bir yolu alışkanlık haline getirmiş durumda. Bu, kanun hükümlerini yerine getirmemek ya da mevzuatın arkasından dolanmak gibi bir sonucu doğuruyor" diye konuştu.

 

Kanun koyucunun, rekabetin sağlanabilmesi için ihalelerin gazeteler yoluyla ilan edilmesi gibi bir muradının olduğunu ifade eden Arslan, davet yoluyla veya Kamu İhale Kurumunun eşik değerlerinin altına getirip ihalelerin bölünmesi ya da çok sayıda yapılması gereken ilanın aza indirgenmesiyle yapılan işlemlerin, rekabetin ve kamu faydasının ortadan kalkması sonucunu beraberinde getirdiğine işaret etti.

Bunun, gazetelerin ilan yayımlayamamasına neden olduğunu aktaran Arslan, bu konudaki yanlışlığın derhal giderilmesi gerektiğini dile getirdi. 

"KÖYDES, ihalelerde muaf hareket ediyor"

Arslan, Van'daki deprem sonrası acil alım kapsamına girecek yaklaşımlar çerçevesinde davet usulü alımlar yapıldığını vurgulayarak, bu durumdan derhal vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye'de 5 yıllık stratejik planların hazırlandığı bir dönemde, kamu idarelerinin planlamalarını iyi yapmaları gerektiğinin altını çizen Arslan, şunları kaydetti:

"KÖYDES, ihalelerde muaf hareket ediyor, bu bir yanlışlıktır. Öbür taraftan yatılı bölge okulları ve taşımalı sistem yoluyla Milli Eğitim Bakanlığında, Kamu Hastaneleri Birliği yoluyla da Sağlık Bakanlığı ilanlarında bu anlamda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. İcra ilanlarının yaygın gazetelere gönderilmesi hususuna bakacak olursak; Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin, ancak Türkiye genelinde alıcı bulabilecek otel, fabrika gibi icra ilanlarının 50 binin üzerindeki gazetelerde, diğerlerinin de yerellerde yayınlanması gerektiği yönünde içtihat kararı var. Hal böyleyken, icra müdürlerinin 20 bin liralık menkulün, 100 bin liralık bir gayri menkulün ilanını dahi İstanbul'da yayın yapan gazetelere vermesi, hem icralık ve alacaklı vatandaşlarımız hem de yerel gazetecilerimiz açısından büyük kayba neden olmaktadır."

Büyükşehir Yasasının hem idare hem de yayıncılık alanıyla ilgili sonuçları hakkında da görüş bildiren Arslan, yasanın aslında reform anlamına gelebilecek bir takım uygulamaları beraberinde getirdiğini aktardı.

Ancak bu yasaya idarelerin tam olarak hazırlanamadığını savunan Arslan, şöyle devam etti:

"İl Özel İdareleri döneminde çok sayıda ihale ilanları yayınlanırken, büyükşehir uygulaması başlayan yerlerde KÖYDES tarafından yapılan hizmetlerin büyükşehir belediyeleri tarafından yürütülmesi uygulaması geldiği halde, henüz sektör açısından büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bu illerimizde kurulmakta olan idareler ile çevreye ilişkin düzenlemeler, yönetmelik ilanlarının gazetelerde yayımlanmasından imtina edildiğini gösteriyor. Bu hususa ilişkin de idarelerin bir an önce kendilerini toparlayıp üzerlerinde sorumluluk olan ilan yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz."

 

Kaynak: Haberler.com

Bakmadan Geçme