Hasta Tutsaklar İçin İmza Kampanyası

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, hasta tutukluların serbest bırakılması için topladıkları imzaları Adalet Bakanlığına gönderdi.

Merkez PTT önünde düzenlenen basın açıklamasını İHD adına okuyan Ahmet Aygün, Türkiye’deki cezaevlerinde 140 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu belirterek, son 3 yıl içerisinde 19 hasta tutuklunun rapor beklerken tabutlarının morglardan alındığını belirtti. Türkiye’de cezalara uygulanan infaz rejiminin insani olmadığını öne süren Aygün, “Bugün 163’ü ağır olmak üzere 544 hasta tutsak cezaevlerinde tutulmaktadır. 2000 yılında F tipi tabutlarına geçişle birlikte tecrit sisteminin etkisi ile tutuklu ve hükümler sistematik olarak çürütülmeye terk edilmişlerdir. Bu cezaevlerindeki ağır tecrit koşulları birçok tutsağın ağır hastalıklara yakalanmasına neden olmuştur” dedi.
11 yıldır cezaevinde bulunan Hasan Kaçar’ın 7 yıldır ağır aktif ankiloton hastalığına yakalandığını ve bu hastalığın Kaçar’ın bütün eklem, iskelet yapısına yayıldığını ifade eden Aygün, “Adli Tıp Kurumu’nun, ‘Cezaevinde kalamaz, infazı ertelenmelidir’ raporuna rağmen TEM ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü tahliye olmaması için hiçbir şey demiyor. Savcı, hiçbir resmi bilgiye dayandırmadan, ‘Tahliye olmaz’ diyor. Burada ‘paralel devlet-paralel yargı’ algısı daha da güçlenmektedir” ifadelerini kullandı.
Hasan Kaçar’la birlikte 163 hasta tutuklunun derhal serbest bırakılmasını istediklerini dile getiren Aygün, “Hasta tutsaklar serbest bırakılıncaya kadar alanlarda olacağız ve bu alanları terk etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Yapılan basın açıklamasının ardından hasta tutukluların serbest bırakılması için toplanan 10 bin imza Adalet Bakanlığına gönderildi.

Bakmadan Geçme