Seçim Süreci Şenlik-Festival Havasında Geçmelidir

30 Mart’ta yapılacak olan seçimlerin barış, kardeşlik, huzur içinde geçmesini temenni eden vatandaşlar, seçimlerin Van’a yakışır bir şekilde tamamlanmasını arzu ettiklerini kaydettiler.

Fazıl ERÜŞ

Yaklaşan yerel seçimler öncesi partiler seçim çalışmalarını yoğunlaştırdı.2014 yerel seçim çalışmalarında şehir merkezinde beklenen heyecanın oluştuğunu ifade eden vatandaşlar gazetemize açıklamalarda bulundular.

Seçim süreci demokrasi şenlik-havasında geçmelidir

Yerel seçimlerin bahar havasında geçtiğini belirten Şahabettin Çidal,”Vanlıyım. Bu memleketin siyasetine de yabancı biri değilim. Van’da seçim havası yok diyenler yanılıyorlar ya da halkın arasında değiller. Güneşli günlerde parklarda oturan insanlara gelip baksınlar ve o zaman görürler nasıl bir seçim havasının olduğunu. Herkes siyaseti ve ilimizin geleceğini konuşuyor. Çözüm sürecinin seçim çalışmalarına olumlu bir hava kattığına inanıyorum. Çünkü partiler, adaylar rahat bir şekilde propagandasını yapabiliyor. Demokrasiyi, hoşgörüyü ilke edinen ilimizde her adayın kendisini tanıtması ve projelerini anlatması kadar doğal bir şeyde olamaz. Biz demokrasiden, barıştan, kardeşlikten yanayız. Seçim süreci demokrasi şenliliği havasında geçmelidir. Beklentimiz budur” dedi.

Huzur ortamında geçmesi temennimizdir

Serbest meslekte çalıştığını vurgulayan Münür Orhan, “Van’daki seçim havasından ciddi derecede mutluluk duyuyorum. Bütün partilerin çözüm-barış süreciyle birlikte üsluplarında ortamı yumuşatan farklılık olmaya başladı. Partileri, adayların özenli davranışı, bir birlerine saygısı seçmenlere yansıyor. Eskiden seçimler gergin geçerdi. Ama şimdi barış, kardeşlik havasında geçiyor”  diye konuştu.

Seçim havası renksiz geçiyor

Özel sektörde çalıştığını ifade eden Eyüp Nar, “Aslen Hakkâriliyim. 27 yıldır Van’da yaşıyorum. Van’da birçok seçime şahit oldum. En hareketli seçim bu dönem diyebilirim. Seçim bürolarının açılışları bile miting havasında geçiyor. Ama gerçek olan şu ki seçim iki parti arasında geçecek. Buda seçimlerin daha hareketli geçmesini sağlamasına rağmen renksiz geçmesine de neden oluyor. Seçim çalışmalarında yaşanan gerginlikler insanları olumsuz etkiledi. Seçimlerin huzur, kardeşlik ve demokratik ortamında geçmesi temennimizdir” diye ifade etti.

Seçmenler olarak ta çok heyecanlıyız

Partiler arasında ciddi rekabetin olduğunu söyleyen Habib Alıcı, “ BDP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bekir Kaya 5 yıllık sürecini başarıyla kapattı. Bu nedenle Kaya, en iddialı adaylardan biridir. Ama AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Nuri Gülaçar’da Van’da bilinen bir isim. Gülaçar çok iddialı ve bu memleketin siyasetini çok iyi bilen biri. Bu nedenle iki aday arasında ciddi bir rekabet var. Seçmenler olarak demokrasi adına çok heyecanlıyız ” dedi.

Kardeşlik  güçlenecek

Çok uzun yıllar Irak’ın Erbil şehrinde yaşadığını söyleyen Ersin Aslan “ Hayatımda ilk defa bir seçimle karşılaşıyorum. Mitinglerin olması,  partilerin birbirine saygı içinde propaganda yapmaları kardeşlik bağlarını güçlendiriyor. Sokakların farklı parti bayraklarıyla saygı içinde süslenmeleri demokrasi ortamda yarış yapılması çok güzel. Van’da kardeşliğin 30 Mart’tan sonra daha da güçleneceğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

Partiler ve adaylar yoruluyor

Kamu kurumunda işçi olarak çalıştığını belirten Semih Kayamen, “  Ben Vanlıyım. Seçim sürecinde yaşanan gerginlik beni olumsuz etkiledi. Demokrasi herkesin birbirine saygı göstermesini gerektirir. Van’da beklenen seçim heyecanı tam anlamıyla oluşmadı. Büyükşehir olan ilimizde seçimler köyleri de kapsıyor. Bu nedenle partiler ve adaylar açısından çalışmalar yorucu oluyor. Seçimler kardeşlik, huzur ve hoşgörü içinde geçsin.  Van’a  yakışan bir seçim olsun” dedi. 

Bakmadan Geçme