Askeri memurlara sandık görevi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışan bütün Sivil Memurlar istemeleri halinde sandık kurullarında görev alabilecekler.

Fazıl ERÜŞ

657 Devlet Memurları Kanun’una göre bütün memurlar sandık kurullarında görev alırken TSK’da çalışan sivil memurların ise sandık kurullarında görev alamadığını belirten Sivil Memurlar Sendikası Van İl Temsilcisi Murat Karagöz, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararıyla artık TSK’da çalışan sivil memurlar da sandık kurullarında görev alabileceklerini söyledi.

Asker kişi sayılıyorduk

SİME-SEN Van İl Temsilcisi Murat Karagöz, “298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un ‘Kurullarda Görev Alamayacak Olanlar’ başlıklı 26’ıncı maddesinde; ‘İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanununun 3’üncü maddesinde yazılı askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar, bu kanunda gösterilen kurullara seçilemez” şeklindeydi. Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşunda çalışan Devlet memurlarının asker kişi sıfatları, 04.01.1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 115. Maddesinde belirtilen yükümlülüklerle sınırlandırılmıştı. Bu maddeden dolayı TSK’da çalışan sivil memurlar ‘asker kişi’ sayılıyordu. Bu nedenle seçim kurullarında görev alınamıyordu ” dedi.

Sivil memurlar artık ‘asker kişi’ sayılmayacak

SİME-SEN’i kurduktan sonra Anayasa Mahkemesine müracaat ettiklerini belirten Karagöz, “Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararıyla TSK’da çalışan bütün sivil memurlar artık ‘asker kişi’ sayılmıyor. Mahkemenin gerekçeli kararını misal göstererek sandık kurullarında görev yapabilmemiz için Van Valiliğine bir dilekçe yazdık. Ancak hala cevap gelmedi. Buna karşın Gevaş Kaymakamlığına sandık kurullarında görev yapmamız  için herhangi bir başvurumuz olmamasına rağmen  kaymakamlık TSK’da çalışan sivil memurların sandık kurullarında görev alabilir yazısı göndermesi  sevindirici  gelişmedir ” şeklinde konuştu.

Bütün Sivil Memurlar artık sandık kurulunda görev alabilecek

Karagöz, “Askeri Ceza Muhakemenin nasıl yapılacağı hususundaki kurallar ile bu sürece katılan kişilerin hak, yetki ve yükümlülüklerini düzenleyen ve sivil memurları ‘asker kişi sayan’ 353 Sayılı Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanun’unun 10. Maddesinin C bendi Anayasa Mahkemesinin 20.09.2012 tarih ve 2012/45 E-2012/125 K sayılı kararı ile iptal edilmiştir. Bu maddenin iptaliyle TSK’da çalışan bütün sivil memurlar istemeleri  halinde artık  sandık başlarında görev alabileceklerdir” diye belirtti.

Bakmadan Geçme