TONGA: “KAYA DÖNEMİ KAYIP DÖNEMİ OLDU”

AK Partili Van Belediye Meclis Üyesi Nurettin Tonga, Van Belediyesi’nin bütçe görüşmesinde açıklanan rakamlara göre belediyenin Yenigün döneminden 2 kat daha fazla geliri olmasına rağmen bunun karşılığının verilmediğini belirterek, “Kaya dönemi kayıp dönemi oldu” dedi.

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Tonga, belediyenin önceki Belediye Başkanı Burhan Yenigün döneminden 2 kat daha fazla geliri olmasına rağmen zaruri ihtiyaçlara dahi cevap veremeyen bir dönem geçirdiğini, Van’a eser bırakmadığını ve ayrıca yatırım ve borçlar hakkında da bugüne kadar herhangi bir bilgi vermediklerine söyledi. Tonga, “Merkezi idarenin hiçbir belediyeyi ayırt etmeksizin belediyelere göndermiş olduğu paradan Van Belediyesi payına ve hakkına düşeni almaktadır. Hatta bu dönem belediyesi Yenigün döneminden 2 kat daha fazla para aldığını ve bununla birlikte öz gelirlerinin de 2 kat daha fazla olduğunu biliyoruz. Bu imkânlarla emsal belediyeler son derece çağdaş hizmetler üretirken, Van Belediyesi’nin ağırlıklı olarak asfaltla dönemini geçirmesini, Van’ın çözüm bekleyen acil sorunlarına uzak durmasını, modern bir kent kimliği için proje üretmemesini, kaynaklarını doğru yönde kullanmamasını ve Van’ı adeta büyük bir köy haline getirmesini 5 yıllık bir kayıp dönemi olarak değerlendiriyor ve bunu halkın takdirine bırakıyorum” dedi.
Tonga, mecliste 5 yıllık tahmini bütçesini 575 milyon lira olarak açıklayan BDP grubunun bunun 196 milyon lirasını personel giderlerine, 378 milyon lirasını ise yatırım giderlerine harcadığını belirtmesine karşılık 378 milyon liranın nerelere harcandığı hakkında ortada meçhul bir tablo olduğunu belirtti. Tonga, “Bu tablo meçhul bir tablodur. Nitekim 378 milyon TL’lik yatırımın yapıldığı bir şehirde en azından gözle görülür bir değişimin ve dönüşümün yaşanması gerekirdi. Adı yatırım olan hizmetler eğer asfalt ise bunun adı yatırım değildir. Bu klasik ve süreklilik arz eden zaruri bir hizmettir. Dolayısıyla belediye başkanını yatırım harcamaları konusunda detaylarıyla kamuoyunu aydınlatmaya davet ediyoruz. Ayrıca tahmini bütçeye baktığımızda içerikte sadece personel gideri ve yatırım harcamalarının olduğunu ve bu şekilde gelir giderin eşitlendiğini görüyoruz. Oysa belediyenin borçları ve aldıkları krediler bu tablonun içerisinde yok. Bu da ilginç bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.
“BELEDİYE BASINI BİZİM KONUŞMALARIMIZA SANSÜR UYGULUYOR”
Tonga, meclis toplantılarına yerel basının iştirak etmemesinden yakınarak, meydanın belediye basınına bırakıldığını ve AK Parti üyelerine sansür uyguladığını öne sürerek, “Öncelikle yerel basınımızın Yenigün döneminde meclis toplantılarına katılmalarına rağmen bu dönem katılmamalarını ciddi bir eleştiri nedeni olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum. Bunun nedenini basına ve kamuoyuna merakla havale ediyorum. Zira, yerel basınımız gelmediği için belediye basını tek başına haberleri yapmakta ve bizim konuşmalarımıza sansür uygulayarak basına servis etmektedir. Biz 5 yıldır bu durumu her fırsatta yerel basınla paylaşıyor ve şikâyetimizi dile getiriyoruz, ancak maalesef yine aynı düzen devam etmektedir. Belediye basınının demokrasi ve hakkaniyetten uzaklaşarak bize karşı uyguladığı çifte standart ve sansürü kamuoyuna şikâyet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme