780 milyon borç iddialarına gülüp geçiyoruz

Van Belediye Meclisi bütçe toplantılarını tamamladı.

Van Belediye Meclisi bütçe toplantılarını tamamladı. Bütçenin son gününde AKP Meclis üyelerinin “Burhan Yenigün döneminde daha fazla iş yapıldı” sözlerine tepki gösteren Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar “Burhan Yenigün, Cumhuriyet Caddesi’ni bir baştan diğer başa kadar yürüyebiliyor mu? Bugüne kadar bu belediye başkanını bir yerde gören oldu mu? Bu belediye başkanını çarşıda gezerken gören olmuş mu? İnsanların arasına çıkacak yüzü bile olmayan birini nasıl savunursunuz?” diyerek tepki gösterdi. BDP’li meclis üyeleri ayrıca ‘Belediyenin 780 milyon TL borcu var’ sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ve gülüp geçilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

 

 

Van Belediye Meclisi 2014 yılı bütçe toplantılarını tamamladı. 20 gün süren toplantı genel bütçe üzerinden değerlendirmelerle sona ererken, toplantıda BDP ve AKP gurubu arasında tartışmalarda yaşandı. Belediye Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay’ın yönettiği oturum yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantıda belediyenin gelir-giderleri ve 2013 yılı tahmini bütçesi onaylandı.

 

Abi, belediyenin 5 yıllık gelir gider raporunu sundu

Bütçenin tamamı üzerinde ilk sözü alan Belediye Meclis Üyesi Sabri Abi, belediyenin 5 yıllık gelir gider tablosunu sundu. 5 yılda belediye toplam tahmini bütçesinin 574 milyon 801 bin TL olduğunu aktaran Abi, bunun 196 milyon 672 bin TL’sinin personel giderlerine, 378 milyon 129 bin TL’sinin ise yatırım harcamalarına aktarıldığını söyledi. Belediyenin 5 yılda kıt imkanlarla hizmet yapmaya çalıştığını aktaran Abi, harcamalar yapılırken Van’ın tümünün dikkate alınarak, hakkaniyet ölçüleri çerçevesinde yapıldığını söyledi. Yılda defalarca kez müfettişler tarafından belediyenin denetlendiğini söyleyen Abi, bugüne kadar bütçeyi yerinde harcadıkları için hiçbir sorun yaşamadıklarını aktardı. AKP Belediye Başkan Adayının “Van ile ilgili hayallerim var” sözüne atıfta bulanan Abi, “Biz, bizden öncekiler gibi hayalci davranmayıp, elimizi vicdanımıza koyarak çalıştık. Hayal edenlerin hayalleri kursaklarında kalacak, halkımız elini vicdanına bırakıp hak edeni başa getirecektir. Hala mahkemelerde geçen dönem ile ilgili yüzlerce usulsüzlük dosyası var. Bakanlığın bizzat mahkemeye gönderdiği 22 usulsüzlük dosyası var. Bunu bize reva gören bir yönetimi bu halk, asla bu kentin anahtarını teslim etmeyecektir.” dedi.

 

Doğar: Cumhuriyet tarihinin en büyük çalışmasını yaptık

Daha sonra konuşan Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, Kürdistan-i bir kentte belediyecilik yapmanın kolay olmadığını, bu halk için yüreği yanan insanların ancak bu kenti yönetebileceğini söyledi. Yasalar, mevzuatlar, engellemelere rağmen belediye olarak çok iyi çalışmalar yaptıklarını aktaran Doğar, “Bu halkı tanımayan, Rojava’da ki devrimi tanımayan bir hükümet bu halkın sorunlarını çözme iradesini gösteremez. 180 Milyon TL borçla bir belediye devr aldık. Bu kadar büyük bir borçla ‘başa çıkamaz’ dediler. Ancak biz bırakın başa çıkmayı, belediyeyi şaha kaldırdık. Belediyemiz Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar yapılmayan çalışmaları yaptı. Kentin su sorunu için depremden önce 3 yıl boyunca uğraştık ve Devlet Su İşleri’ne (DSİ) proje gönderdik ama onaylamadılar. Deprem olduktan sonra acele bu projeyi buraya uygulamaya başladılar. Deprem olmayıncaya kadar siz anlayamadınız mı bu ihtiyacı? Önümüzde bir seçim var. Bu seçimde Kürdistan’ı anlamayan, bu devletin cenderesinde inim inim inleyen insanları ve halkı anlayamayan ve Kürdistan’ı kabul etmeyen yönetimlerin bu halka verebilecekleri hiçbir cevabı yoktur.” Diye konuştu.

 

‘Belediyenin 780 milyon TL borcu var’ iddiasına Doğar’dan sert tepki; “Ya bunlar dayak yememiş ya da sayı saymasını bilmiyorlar”

Van Belediyesi’nin 780 Milyon TL borcu olduğuna dair bazı kesimlerin yaptığı açıklamalara tepki gösteren Doğar, “Bunlar ya dayak yememişler yada sayı saymasını bilmiyorlar. 800 Milyon borç mu olur? Öyle bir şey söyleyin ki insanlar inansın. Belediyemizin toplam tahmini bütçesi 574 Milyon ama 800 milyon TL borcumuz var öyle mi? Buna kim inanır. Belediye Başkanımız Bekir Kaya buna ilişkin detaylı bir açıklamayı da önümüzdeki günlerde yapacaktır. Şunu söylemeliyim ki, bizim devr aldığımız borç kadar borcumuz yoktur. Bu mali disiplini uygulamak çok önemlidir. Deprem yaşanmış bir kentte borcun olmaması çok önemlidir” dedi. Daha sonra konuşan Meclis Üyesi Yıldız Çetin, deprem, siyasi operasyonlar ve her türlü engellemelere rağmen çok önemli çalışmalar yaptık. Bugüne kadar bu halka hiçbir güzel şeyi layık görmediler. Bu kadar borca rağmen çok önemli işler yaptık” dedi.

AKP’li meclis üyesi Burhan Yenigün dönemini öve öve bitiremedi

Belediyenin çalışmalarının sunulduğu sırada AKP Meclis üyesi Sibel Aydınözü söz aldı. 5 yıldır aynı sözleri işittiklerini belirten Aydınözü, belediyenin bu kentte hiçbir şey yapmadığını ve halkın da memnun olmadığını iddia etti. Belediyenin 5 yıl içerisinde yaptığı 955 bin ton asfaltı görmeyen Aydınözü, belediyenin 2 santimlik kalınlıkta asfalt yaptığını iddia etti. Burhan Yenigün dönemine örnek gösteren Aydınözü, en iyi belediyeciliğin AKP belediyeciliği olduğunu, Yenigün’ün bile bu dönemin iki katı kadar çalışma yaptığını ve BDP’nin bu belediyecilikten ders alması gerektiğini savundu.

AKP’li meclis üyesine BDP’lilerden tepki: “İnsanların arasına çıkacak yüzü bile olmayan birini nasıl savunursunuz?”

Aydınözü’nün bu sözleri üzerine konuşan Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, “Burhan Yenigün, Cumhuriyet Caddesi’ni bir baştan diğer başa kadar yürüyebiliyor mu? Bugüne kadar bu belediye başkanını bir yerde gören oldu mu? Bu belediye başkanını çarşıda gezerken gören olmuş mu? İnsanların içerisine çıkamayacak bir yüze sahip olan Burhan Yenigün’ü nasıl savunuyorsunuz? Bizim aynı şeyler söylediğimize itiraz ediyorlar. Burası Kürdistan, biz sürekli bunu dile getireceğiz ve bunu savunacağız. Sizin Başbakanınız Kürdistan demeye başladı, siz hala direniyorsunuz. Kürtlük düşmanlığı yapılarak bu siyaset olmaz” diyerek tepki gösterdi.

Abi, bir bakan ile kendileri arasında geçen diyaloğu anlattı

Yine söz alan Belediye Meclis Üyesi Sabri Abi, bir bakan ile arasında geçen diyaloğu anlattı. Abi, Bakan’ın kendisine ‘Biz bu işi yapamadık, biz Van’ı yönetemedik. Van’ı işi bilmez birine teslim ettik ve batırdık. Ama siz gidip genç, dinamik birini başa getirip bu işi götürdünüz. Helal olsun size” dediğini hatırlatarak diğer dönemi övmenin mantık dışı olduğunu söyledi. Meclis üyesi Ayşen Harmancı ise 5 yıl boyunca kadınların belediyenin çalışmalarında yer alması ile ilgili siyasi parti gözetmeksizin kendileri ile birlikte çalıştıklarını belirterek, bununla şeffaf bir temsiliyet yakaladıklarını AKP meclis üyelerinin de buna şahit olduklarını aktararak Aydınözü’ne tepki gösterdi. Belediye Meclis üyesi Gıyasettin Gültepe “Geçen döneme ait yaklaşık 200 trilyon civarında  borç devir ile belediye alındı.Buna ilişkin en az 20 dosya ile cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu ama ne yazık savcılık birşey yapmadı.Bir taraftan AKP döneminde kalan borçları öderken diğer taraftan da hizmet yaptık.Çalışmalarımızı hazım edemeyen AKP belediye başkanımız 10 ay boyunca tutuklandı ve rehin alındı” dedi.

AKP Meclis Üyesi Tonga: Bu meclis arkasında hiçbir eser bırakmadı!

AKP Belediye Meclis üyesi Nurettin Tonga ise, belediyenin otogar, sebze hali ve çok katlı otopark kararlarını yerine getirmediğini söyleyerek, “Belediye meclisi olarak hiçbir eser bırakmadık. Müdürler işlerini yaptılar o da onların rutin işleridir” açıklamasının ardından bu kez Belediye Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, bir açıklama yaptı.

 

Bozbay’dan Tonga’ya tepki: Geçmiş dönemin 22 yolsuzluk dosyası için neden mahkeme bir şey yapmadı?

Meclisler yasama organı olduğunu, belediye meclisinin aldığı kararların yürütme organı tarafından gerçekleştiğini hatırlattı. Diğer dönem ile ilgili birçok kez dava açtıklarını sadece belediyenin değil, ayrıca Bakanlığın da dava açtığını aktaran Bozbay, “Ama bu davalarda da baktık ki paralel devlet araya girmiş ve bu işi kapatmış. AKP meclis üyeleri de davanın açılmasına maalesef şerh koydu. Mahkemeye gönderdiğimiz 22 yolsuzluk dosyası müfettiş raporlarına dayandığı halde bir şey yapılmadı. Bu sorduklarınızın cevabını hükümetinize sorun. Otogar için belediye defalarca yer tahsisinde bulundu ancak hükümetiniz bugüne kadar bir cevap vermedi. Sebze Hali için de aynı şekilde iki kez yer tahsisi için başvurduk ama ondan da sonuç almadık. Bu iki proje merkezi hükümet tarafından red edildi. Çok katlı otopark meselesinde ise, deprem sonrası ihaleyi alan firma iflas ederek, işten çekildi. Yakında bununla ilgili tekrar ihale yaparak, inşallah gelecek yıl bitireceğiz. Hizmet binasının ihalesi ise AKP’lilerin dediği gibi 3 yıl önce değil, bu yıl yapıldı. Ve çalışmalar kar yağdığı güne kadar devam etti” dedi.

Bozbay: Bu kentin yüzde 80’nini asfaltladık ve büyük eserler bıraktık

‘Belediyenin arkasında hiçbir eser bırakmadığını’ söyleyen AKP’li Tonga’ya tepki gösteren Bozbay, “Biz geldiğimizde imara açık olan yolların yüzde 80’ininde asfalt yoktu. Şuan da yüzde 15’lik bir yolumuz kaldı. Kentimizin yüzde 80’i bugün itibariyle asfaltlandı. Eskiden insanlar evlerine girmek için taş dizerek giriyorlardı. Bugün kentimizin yolları artık tertemiz. Belediyemiz ilklerin belediyesidir. Bölgenin en büyük kültür merkezini açtık, bölgenin ilk ve tek Kadın Yaşam Merkezi’ni açtık. İzmir bile halen arsenik sudan kurtulmamışken, biz iki büyük tesis kurarak bu sorundan kurtulduk. Yine yeşil alan konusunda parklarımızı yeniledik. Yine Türkiye’nin en büyük çalışmalarından biri olan Fidanlık Projesi’nin temellerini attık. Depremi yaşamamış olsaydık Türkiye’nin örnek göstereceği bir belediye haline gelirdik. Bu belediye çok şeyi başardı, kimse bunu görmezden gelmesin. Bu kentin kanalizasyon sorunu bitti, eskiden pis aspes borulardan su içiliyordu, bugün bu sorunlar artık kalmadı” dedi.

Bozbay: 780 milyon borç iddialarına gülüp geçiyoruz

Bozbay son olarak, “Bunlar yeni bir şey ürettiler ve belediyenin 800 milyon TL borcu olduğunu yaymaya başladılar. 500 Milyon TL bütçesi olan bir belediyenin nasıl olur da 800 Milyon TL borcu olur? Ve maalesef bu rakamlar milletvekilleri tarafından da söyleniyor. Bu gerçekten tutarsızca yapılmış açıklamalardır. Biz buna gülüp geçiyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme