VANLI PROFESÖR CIĞIR AÇACAK

Avrupa Araştırma Konseyi, Vanlı Prof. Dr. Özgür Barış Akan'ın omurilik felcine çare olacak projesine 1,8 Milyon Avroluk destek sağladı. Vansesi'ne konuşan Prof. Dr. Akan Vanlı gençlere destek olmak istediğini belirtti.

Vansesi Özel

Koç Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Vanlı Prof. Dr. Özgür Barış Akan,  birçok alanda çığır açacak "Communication Theoretical Foundations of Nervous System Towards BIO-inspired Nanonetworks and ICT-inspired Neuro-treatment (MINERVA)" (Biyolojik-esinli Nanoağlar ve Bilişim-esinli Nörolojik Tedavi için Sinir Sisteminin Haberleşme Kuramsal Temellerinin İncelenmesi) projesiyle Avrupa Araştırma Konseyi'nin (European Research Council - ERC) 1,8 milyon Avroluk ( 4 milyon TL) araştırma fonunu almaya hak kazandı.

Gençlere destek olmak isterim

Heyecan yaratan akademik başarısını Vansesi'ne anlatan, TRT Van İl Radyosunda uzun süre görev yapan Vanlı Celil Akan'ın oğlu Prof. Dr. Özgür Barış Akan yaşamında Van'ın ayrı bir yeri olduğunu belirterek  " Van benim çok sevdiğim memleketimdir. Vanlı olmaktan her zaman, her yerde gurur duydum.  Fırsat buldukça memleketime geliyorum. En son 2 yıl öce Türkan Akan Halam vefat ettiğinde Van'a gelmiştim Vanlı hemşerilerim beni aradığında çok seviniyorum. Van'da da pırıl pırıl çok başarılı gençler var, onlara da destek olmak isterim. Ayrıca bilgi ve birikimimi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile paylaşmaya da hazırım" diye konuştu.

 Başarısında 2 Nisan tesadüfü

İlkokulu ve Fen Lisesi'ni Ankara'da okuyan, 1977 doğumlu Prof. Dr. Özgür Barış Akan başarılar dolu yaşam hikayesiyle ilgili olarak şunları söyledi: " Bilkent Üniversitesini kazandım. Elektrik Elektronik Mühendisliğine dereceyle girdim ve burslu okudum. Ancak dışarıda da çalışmam gerekiyordu. Çokta başarılı bir öğrenci değildim açıkçası. Para kazanmam da gerekiyordu.  Ondan sonra yüksek lisans yaptım ODTÜ'de. Aynı anda İş Bankası'nda çalışıyordum. Tabi liseden beri matematik olimpiyatçısıydım. Hep bir bilim aşkı vardı bende, o yüzden dışarıda çalışmak yerine dedim ki ben istifa edeyim Amerika'ya gidip en iyi bir  yerde  doktora yapayım. 2002 Ocak ayında Amerika'ya gittim. Jeoloji endüstrisi teknolojisi denilen yere. Bizim alanımızda dünyadaki ilk 3 yerden biridir. Orada 2002 Ocak ayından 2004, 2 Nisan Van'ın kurtuluşuna kadar doktora yaptım. İki Nisan’a kadar 2 sene boyunca 3 ayrı doktoramı bitirdim.  Babamın doğum günü de olan İki Nisan Van'ın Kurtuluş günü doktora savunmamı yaptım. 2  Nisan tarihinin  bende  özel bir yeri var.  1 Mayıs günü de Amerika'dan diplomamı aldım Türkiye'ye döndüm.  Amerika'da yaşamayı da hiç düşünmedim. Daha sonra 2004 yılında ODTÜ'de hoca, 2006'da doçent oldum. 2010'da ODTÜ'den istifa ettim. Yaklaşık 3 yıldır da KOÇ Üniversitesi öğretim görevlisiyim."

 

Omurilik felcine çare olacak

Kendi alanında çok genç yaşta Profesör olan Prof. Dr. Özgür Barış Akan Avrupa Araştırma Konseyi'nin 1,8 Milyon Avroluk destek sağladığı projesi ile ilgili olarak "Araştırma çalışmalarına devam ediyorum. Ekip olarak çalışıyoruz. Labarotuarda 17 doktor arkadaş var. Her biri Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden derece ile mezun olmuş arkadaşlardır. Bu projeyi 1,5 yıldır onarla hazırlıyoruz. 3G çıkınca ben 4G'yi nasıl keşfedebilirimin üzerinde çalışıyordum. Bundan 5-6 yıl önce de bu proje üzerinde çalıştım. Bu projenin topluma birçok etkisi olacaktır. Gözle görülmeyecek aletler bile bu proje sayesinde izlenebilecek. Günlük iş hayatında kablosuz iletişimi sağlayacağız. Beyin sistemindeki birçok hastalık haberleşmeden kaynaklanıyor. Projeyi hayata geçirebilirsek bu hastalığı önlemiş olacağız. 5 senelik proje 5 senenin sonunda başarılı olursa omurilik felcine çare olacak. Bu destek bağımsız bir araştırmacının Avrupa'da tek başına alabileceği en büyük araştırma desteğidir. Oldukça ilerici bir alandaki bu araştırma projemin Avrupa'nın en prestijli araştırma fonu olan ve daha önce Nobel Ödülü sahibi pek çok bilim insanına verilen böyle bir fon ile desteklenmesi, yıllardır bu alanda yaptığım çalışmaların Dünya'nın en önemli bilim adamları tarafından takdir edilmesi ve bu alanda çok önemli sonuçlar elde edebilmemin önünün açılması anlamına geliyor. Bu açıdan önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğim araştırma faaliyetleri için oldukça heyecanlıyım" dedi.

 

Prof. Dr. Özgür Barış Akan,  birçok alanda çığır açacak projesiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu;

"MINERVA projesi ile insan vücudundaki ve belki de yeryüzünde var olan en karmaşık ve en gelişmiş haberleşme ağı olan sinir sisteminin temellerinin haberleşme ve ağ kuramları ile anlaşılabilmesi sağlanacaktır. Bu sayede, haberleşme sorunlarından kaynaklanan sinir sistemi hastalıklarına yönelik ileri telekomünikasyon teknolojileri ve bu alandaki bilgi birikiminden yararlanan gelecek-nesil tespit ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinin önü açılacaktır. Ayrıca, proje kapsamında gelecek-nesil nano-haberleşme ağları için haberleşme kuramsal temeller ve biyolojik-esinli çözümlerin geliştirilmesi sayesinde; vücut-içi akıllı ilaç dağıtımı, yan etkisiz kanser tedavisi, hücresel doğrulukta sürekli sağlık izleme, halen tedavi edilemeyen sinir sistemi hastalıkları için haberleşme yetenekli nano-implant geliştirme gibi pek çok gelecek nesil medikal uygulamalar, gıda ve su kalitesi kontrolü gibi çok sayıda ileri çevresel ve endüstriyel nano-sensör ağı uygulamalarının geliştirilmesi mümkün olacaktır. Proje ayrıca, haberleşme mühendisliği, temel sağlık bilimleri ve nanoteknoloji arasındaki boşluğu doldurarak, araştırma konularında önemli iş birliklerini de beraberinde getirecektir."

Çok sayıda ödülü var

 "MINERVA Türkiye'deki üniversitelere ERC tarafından fon sağlanan dördüncü büyük proje oldu. Bu dört projeden üçünü ise son 18 ayda Koç Üniversitesi elde etti. Elbette, Türkiye'de kısa sürede fonlanmaya hak kazanan bu dört projenin, Avrupa'da Türk üniversitelerinin algısına yönelik önemli iyileştirmeler sağlayacağı ortadadır. Bu durum aynı zamanda Türkiye'deki bilim insanlarını da bu tarz ilerici ve geniş kapsamlı yeni projeler için cesaretlendirmektedir. Yürüttüğüm projeler ve elde ettiğim kazanımlar ile 2005'te TÜBİTAK Kariyer Ödülü, 2008'de ODTÜ Genç Araştırmacı Ödülü ve TÜBA-GEBİP Genç Biliminsanı Ödülü, 2008 ve 2010 yıllarında olmak üzere iki kez IBM Faculty Ödülü, 2010'da IEEE Communication Society Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgeleri için Üstün Genç Araştırmacı Ödülü, Middle East and Africa Region, 2011'de IBM Shared University Research Ödülü aldım.”

 

Vanlılar Prof. Dr. Özgür Barış Akan’ı kutluyor

Dünya çapındaki en iyi araştırmacıları ve çığır açıcı projelerini destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council - ERC), her yıl çeşitli ülkelerde yürütülen bilimsel araştırmalara destek olmak amacıyla fon sağlıyor. Türkiye'de TÜBİTAK tarafından koordine edilen programa bu yıl tüm Avrupa'dan yapılan 3680 başvuru arasından, Koç Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Özgür Barış Akan'ın mühendislik alanındaki projesinin desteklenmeye layık görmesi  memleketi Van'da da  sevinçle karşılandı. Akan'ın başarısından sevinç duyan çok sayıda Vanlı Prof Akan'ı arayarak kutladığı öğrenildi.

Bakmadan Geçme