SAC SOBALAR TARİHE KARIŞIYOR

Van’da, gözde meslekler arasında yer alan sac soba üreticiliği, gelişen teknoloji karşısında tarihe karışıyor.

Kış mevsiminde büyük rağbet gören sac sobaların, gelişen teknoloji ile birlikte tarihe karışan birçok meslek gibi unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Nur-İş sahibi Ahmet Akçan, kaloriferli evler ve kömür kullanımının yaygınlaşmasının işlerini bitirme noktasına getirdiğini söyledi. 22 yıldır sac soba sektöründe çalıştığını ifade eden Akçan, “Eskiden sac soba almak için vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturuyordu. Özellikle köyden gelen vatandaşlar kimi zaman soba alabilmek için geceyi Van’da geçirirdi. Sabah erken saatlerde gelip, imalattan çıkan sobayı alıp giderlerdi. Ustam bana bu şekilde anlatırdı. Günümüzde ise biz müşterilerin gelmesini bekliyoruz” dedi.

“KÖYLÜLERDE MODERN OLDU”
Özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların sac sobalara ilgi gösterdiğini ifade eden Akçan, “Turbo sobaların yaygınlaşması ve devletin dağıttığı kömür yardımları nedeniyle artık kimse sac soba kullanmıyor. Köyde yaşayan vatandaşlar, sac sobada kömür yanmadığı için haliyle turbo sobalara yöneliyor. Köylülerde modern oldu” ifadelerini kullandı.
Sac soba fiyatlarının 30 ila 50 TL arasında değiştiğini dile getiren Akçan, bir pantolon fiyatına soba sattıklarını söyledi. Mesleğin bitme noktasına gelmesi nedeniyle çocuğunu bile başka mesleklere yönlendirdiğinin altını çizen Akçan, “Mesleğimizin bir geleceği olmadığı için oğlumun bile burada çalışmasını istemiyorum. Onu başka mesleklere yönlendiriyorum” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme