SÜRÜCÜLERE MUAYENE UYARISI

Van’da her yıl yüzlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açan trafik kazalarında, sürücü hatalarının yanı sıra araçların bakımsız olmasının da etkili olduğunu söyleyen Van Timar Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim A.Ş amiri Ayhan Duranlı, sürücülerin araç muayenelerini zamanında yaptırmaları uyarısında bulundu.

Fazıl ERÜŞ

Araçların muayenesinin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34.maddesi gereğince yapıldığını belirten Erciş yolu üzerinde hizmet  veren TÜVTÜRK Van Timar Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim A.Ş  Amiri Ayhan Duranlı, sürücülerin araçlarını zamanında muayene ettirmelerini söyledi.

Araç muayenesinin bir formalite olmadığını, can ve mal güvenliği için gerekli olduğunu belirten Duranlı, “Araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin muayene edilerek trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmamasının tespit edilmesidir. Bu nedenle sürücülerin muayene istasyonuna randevuyla gelmelerini öneriyoruz. Randevuyla gelen sürücü burada da fazla beklemez. Sürücülerin araçlarını muayene istasyonuna getirmeden önce mutlaka  aydınlatma, motor, elektrik gibi donanımlarını sanayide kontrol ettirmeleri gerekir. Bu tür araçlar muayeneden rahat geçer” dedi.

Fren elektrik aksamlarına dikkat

Van’daki araçların genelde son model olduğunu söyleyen Duranlı, “Sürücülerin araçları yeni olduğu için araç muayenelerinde sıkıntı yaşamıyorlar. Van’da araç muayenesinde genelde fren ve elektrik aksamlarında problem çıkıyor. Muayeneden geçmeyen araç sürücülerine eksikliklerini gidermeleri için bir ay gibi bir süre veriyoruz. Bir ay içinde gelirlerse ikinci defa bir muayene bedeli almıyoruz. Eğer bu süre içinde gelmezse ödediği muayene bedeli devlet hazinesine irat olarak aktarılıyor.  Bir ay sonra gelen sürücü yeni işlem gördüğü için muayene ücreti vermek zorunda kalıyor” dedi.

Yangın tüpü önemlidir

Yangın tüplerinin can ve mal güvenliği için araçlarda bulunması gerektiğini vurgulayan Duranlı, “ Daha önceki yıllarda yangın tüpleri araç muayenesinde ağır kusur sayılıyordu. Ama şimdi ise hafif kusurlu sayılıyor ve muayeneye engel teşkil etmiyor” diye belirtti.

İkinci el araç alırken dikkat

Duranlı, “İkinci el araç alan vatandaşlar özellikle araç tescil belgesinin  araçla uygun  olup olmamasına dikkat etmeleri gerekir. Mesela 15 koltuklu bir araç alıyorsun ama ruhsata bakıyorsun 13 koltuk. Bu tür araçları alan sürücüler bunun farkına ancak araç muayene istasyonlarında varıyorlar. Bu da sürücülerin araç muayenesinde problem yaşamasına, mağdur  olmalarına  neden oluyor” diye ifade etti.

Yılsonunda yoğunluk yaşıyoruz

Araç muayene ücretlerini 3 grupta sınıflandırdıklarını ifade eden Duranlı, “  Hafif vasıta dediğimiz otomobil, taksi, minibüs gibi araçlar 160 TL, motosiklet ve traktör 82 TL, büyük vasıta araçlardan ise 215 TL muayene bedeli alınmaktadır. Egzoz, emisyon muayene ücretlerinin ise 32 TL  ” olduğunu  söyledi.

Muayeneler gereksiz görülmemeli

Van Merkez, Bitlis, Erciş ve seyyar mobil istasyonlarında hizmet verdiklerini belirten Van Timar Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim A.Ş Müdürü Feyzi Aslan ” Araç muayeneleri gereksiz bir işlem olarak görülmemelidir. Her bir araç hayat taşıyor. Bu nedenle sürücüler muayeneye geldiklerinde bir an önce muayene bitsin gidelim dememeliler,  sabırlı olsunlar.  Hafif vasıta araçların muayenesi 15 dakika, ağır vasıta araç muayenesi ise 30 dakika sürüyor.  Ayrıca biz ilk açılan muayene istasyonlarından olduğumuz için kafeterya gibi özel bölümlerimiz yok. Bunda müşterilerimizde sıkıntı çekiyor. Bizde inşallah burayı büyütüp kafeterya gibi sosyal donatıları olan bölümler açmayı düşünüyoruz” dedi.

Engellilere öncelik

Aslan, engelli vatandaşlara ait araçlara muayene sırasında öncelik tanındığını söyledi.

Bakmadan Geçme