DENETİM KAÇAĞI DÜŞÜRDÜ

Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirket Müdürü Zafer Türüt: Oluşturduğumuz 75 ekip ile toplam 50 bin abone kontrol edildi. 3 bin adet kaçak kullanım tespiti yapıldı. Ayrıca arızalı ve müdahaleli olan 10 bin sayaç da değiştirildi. Kayıp-kaçak elektrik kullanım oranı denetimlerimiz sonucu yüzde 55 -60 civarında iken denetimlerimiz sonucu 2013 yılı (9 aylık) kayıp-kaçak elektrik kullanım oranı yüze 52-54'lere düşürüldü.

Fazıl ERÜŞ/İlhan SİYAHTAŞ

Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ) yöneticileri basın mensuplarıyla bir araya geldi. VEDAŞ yöneticileri yürütülen kayıp-kaçak çalışmalar hakkında bilgi verdiler.  Kahvaltıya; Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirket Müdürü Zafer Türüt, Van EDAŞ İl Müdürü Murat Taş, Vangölü Elektrik Perakende Satış Müdürü Emrullah Okuducu katıldı.

ENERJİ KESİNTİLERİ 

Van ilinde yaşanan enerji kesintilerinin büyük bir kısmının trafo yanmaları ve sigorta atmalarının neden olduğunu belirten Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirket Müdürü Zafer Türüt , “Kış aylarında yaşanan kar ve buz olayları nedeniyle de şebekemizde arızalar meydana gelebilmektedir. Bunların yanında özellikle Şehir Merkezlerinde vatandaşların, belediyelerin ve yüklenici firmaların yapmış olduğu izinsiz kazı çalışmaları nedeniyle yer altı şebekelerimiz hasar görmekte ve hasar gören kablolarımızın tamir edilmesi saatlerimizi almaktadır. Enerji kesintilerine hızlı müdahale edebilmek amacıyla Van ilimizde 316 personel ve 43 araçla 7/24 Arıza-Bakım hizmeti vermekteyiz ancak kış aylarında yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşım noktasında yaşanan sıkıntılardan ötürü bazı enerji kesintilerine müdahalede gecikmeler yaşanmaktadır” dedi.

 GERİLİM DÜŞÜMÜ 

Türüt, “Bölgede yaşanan problemlerden biri de gerilim düşümüdür; Van özelinde baktığımızda Trafo Merkezi ve ENH açısından yeterli olunduğu ancak kaçak kullanımın meydana getirdiği aşırı yüklenmelerden dolayı gerilim düşümü yaşandığı görülmektedir. Kaçak elektrik kullanımı bahanesinin arkasına sığınmayarak, Şirket olarak gerilim düşümü problemine çözüm üretmek amacıyla çeşitli çalışmalar yaptık ve 2013 yılı sonuna kadar Van Merkez, Muradiye ve Özalp ilçelerinde tesis etmiş olduğumuz kompanzasyon sistemlerini devreye alarak gerilim düşümü sorununu büyük ölçüde çözmeyi hedeflemekteyiz” diye ifade etti.

KAÇAK ELEKTİRİKLE MÜCADELE

Devir teslim tarihinden itibaren kayıp-kaçak elektrikte yoğun mücadele başlattıklarını vurgulayan Türüt, “Bu kapsamda devirden itibaren şirket müdürlüğümüz bünyesinde bulunan dört ilimizde toplamda 150 personel kayıp-kaçak elektrik kullanımı ile mücadele için istihdam edilmektedir. Bugüne kadar oluşturulan 75 ekip ile toplam 50 bin abone kontrol edilmiş, 3 bin adet kaçak kullanımı tespit edilmiştir. Ayrıca arızalı ve müdahaleli olan 10 bin sayaç da değiştirilmiştir.  Kayıp-kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 55 -60 civarında iken bugün itibariyle 2013 yılı (9 aylık) kayıp-kaçak elektrik kullanım oranı yüze 52-54' lere düşürülmüştür” dedi.

VAN’A 19 MİLYON LİRALIK YATIRIM

2013 yılında yaklaşık 9 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyleyen Türüt, “2011-2015 yatırım döneminde Bölgede 200 milyon liralık yatırım planlamaktayız. 2014 yılında Van ilinde yaklaşık 19 milyon liralık yatırım yapacağız. Yapılacak olan bu yatırımlar ile enerji kesintilerini ve kesinti sürelerini azaltmayı hedeflemekteyiz” diye ifade etti.

Bakmadan Geçme