Kış Oto Lastikçilere Yaradı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ticari araçlara getirdiği kış lastiği takma zorunluluğundan sonra elverişsiz hava şartları kış lastikçilerine yaradı.

Fazıl ERÜŞ

Meteoroloji uzmanları önümüzdeki günlerde hava şartlarının yoğun kar yağışlı geçeceğini açıklayınca araç sahipleri soluğu lastikçilerde aldı. Sürücüler kışlık lastik uygulamasının yararlı olduğunu belirttiler.

Müşterilerin araçlarına kış lastiği almak için sıraya girdiğini ve hatta bazen lastik bulmakta zorlandıklarını söyleyen LASSA yetkili satıcısı Mustafa Şakrak, “Geçen yıl bu mevsimde işlerimiz daha iyiydi. Bakanlık tarafından ticari araçlara kar tipi 4 lastik takma zorunluluğu getirildi. Bu nedenle vatandaşlara lastik yetiştiremiyorduk. Son çıkan yasada ise bütün ticari araçlara kış lastiği zorunluluğu getirildi. Bu da lastik satışlarımızı olumlu etkiledi. Günde 15-20 araç sürücüsüne kışlık lastik satıyoruz” dedi.

Lastikler mevsiminde değiştirilmeli

Şakrak, “Sürücüler kış mevsiminde araçlarına kazalara karşı, can ve mal güvenliği için mutlaka kar tipi lastik takmaları gerekir. Kışın buzda, karda yazlık lastik kullanılması kazalara davetiye çıkarır, aracın kontrolü sağlanamaz aynı zamanda aracın defransiyeli yorulur araç daha çok yakıt tüketir. Kar tipi  kışlık lastik yaz mevsiminde kullanıldığında ise  sıcak asfaltta daha çabuk erir. Ancak müşterilerimiz kış lastiğini yazında kullanıyor. Bu nedenle yazın işlerimiz Kış’a göre çok düşük oluyor” dedi.

Sürücüler bilinçlendi

Her aracın insan canı taşıdığını vurgulayan Şakrak, “ Trafik ve yol güvenliği açısından araç sahiplerimiz kış lastiklerini biran önce takmalıdırlar. İlimizde sürücülerimiz gün geçtikçe daha çok bilinçleniyor.  Bu da olası kazaları önlüyor. ” dedi.

Araçlara kışlık bakım yapılmalı

Kar yağışı ile birlikte lastik satışlarında yoğunluk yaşadıklarını ifade eden Kutlu Oto Lastik sahibi Yunus Kutlu, kışlık lastiklerin sürücülere birçok faydasının olduğunu söyledi.
Sürücülerin öncelikle araçlarının kışlık bakımlarını yapmaları gerektiğini vurgulayan Kutlu, “Kışlık lastik takan sürücüler seyir halindeyken fren anında
aracın kaymamasını ve aracın hareket etmemesini rahat sağlıyorlarlar. Bu nedenle tüm sürücülere, araçlarına kış lastiği taktırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi Sürücülerimizin 4 ya da en az 2 çeker kışlık lastik taktırmaları gerekiyor. Bunun yanında lastikleri değiştirdikten sonra balans ayarı yapılması şarttır. Böylece yol tutuşu ya da çekişi daha iyi oluyor” diye konuştu. 

Bakmadan Geçme