Baro ve Tabipler Odası’ndan Basın Açıklaması

Van Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Murat Koç, “M. Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir adlı yurttaşlarımızın en temel hakkı olan yaşam hakkı ihlal edilmiştir” dedi.

Fazıl ERÜŞ

Van Barosu ve Van-Hakkâri Tabipler Odası Hakkâri’nin Yüksekova İlçesinde yaşanan ölümlerle ilgili basın açıklaması yaptı. Adliye Sarayı Baro Bürosunda yapılan basın açıklamasına Van Baro Başkan Yardımcısı Murat Koç, Van-Hakkâri Tabipler Odası Başkanı Çetin Kotan ve birçok avukat katıldı.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen yürüyüş sonrasında bir basın açıklaması yapılmak istenen yürüyüşte güvenlik güçlerinin açmış olduğu ateş sonucu Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir’in yaşamını yitirdiğini iddia eden Murat Koç, “Öncelikle iki yurttaşımıza rahmet ailelerine başsağlığı diliyoruz” dedi.

Ölümcül bölgeler hedef alınarak ateş edilmiştir

Koç,” Yapılan otopsi sonrasında; her iki yurttaşımızın ateşli silah yaralanmasına bağlı olarak iç ve dış kanama nedeniyle yaşamlarını yitirdikleri sonucuna varılmıştır. Öldürülen yurttaşlardan Veysel İşbilir’in vücudunda bir, M.Reşit İşbilir’in vücudunda altı adet mermi çekirdeği girişi tespit edilmiştir. Yapılan otopsi verileri değerlendirildiğinde her iki yurttaşımızın vücudundaki ölümcül bölgeler hedef alınarak ateş edilmiştir” dedi.

Yüksekova olayı yaşanmayacaktı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı verilerine göre 2001-2012 yılları arasında Türkiye’de 173 faili meçhul cinayet ve 499 yargısız infaz gerçekleştiğini vurgulayan Koç, “  Söz konusu zaman aralığındaki veriler ve Yüksekova’da yaşanmış bu olay güvenlik güçlerince silah kullanımının olağanlaştırıldığını göstermektedir. Yüksekova’daki bu durum yakın tarihi yaşayan bizlere yabancı değildir. Daha önceki olaylar(Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol, Aydın Erdem, Yıldırım Ayhan, Ethem Sarısülük vb.) etkin soruşturulmuş olsaydı bugün Yüksekova olayı yaşanmayacaktı” diye konuştu.

Çatışmazlık ortamı sevdiricidir

Yüksekova’da yaşanan ve olağanüstü olan bu hal egemenlerden bağımsız olarak ele alınamayacağını ileri süren Koç,  “ Son bir yıldır Türkiye’nin içinde bulunduğu çatışmazlık ortamında asker ve gerilla cenazelerinin gelmemesi hepimizi sevindirmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu durum sivil insanların öldürülmesinin meşru ve olağan olduğu anlamına gelemez.  Yüksekova’da bizce bir yargısız infaz olayı daha gerçekleştirilmiştir. Modern devletin meşru şiddet uygulama kılıfı ve dehşeti altında M.Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir adlı yurttaşlarımızın en temel hakkı olan yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Bu ve benzer olayların fail veya faillerinin açığa çıkarılması için; Şekli soruşturmalar yerine hızlı, etkin ve adil bir soruşturma yürütülmeli. Yargısız infazlarla ilgili TBMM bünyesinde bağımsız ve tarafsız bir komisyon kurulmalı. Olayla ilgili idari soruşturma başlatılmalı ve soruşturmanın güvenliği açısından il ve ilçedeki mülki idari açığa alınmalıdır” dedi.

Bakmadan Geçme