Deprem binalarda mimari anlayışı değiştirdi

Van Mimarlar Odası Başkanı Ünsal Keser, Van’da yaşanan deprem sonrası inşa edilen binaların görselliğine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulunarak, bina yapımlarında doğru tekniklerin uygulanması gerektiğini söyledi.

Serkan ASLAN

Van’da deprem sonrası yeni inşa edilen binaların dış cephelerinde cam giydirme yerine çevreyle uyumlu, bakımı ve yenilenmesi kolay mimari tercih edilmeye başlandı. Cam giydirmelerin Van’ın tozlu, kirli çevre koşullarında kullanışsız olduğunu, zaman içinde kötü görünüm oluşturduğunu belirten Saydan İş Merkezi esnaflarından Adnan Saatçioğlu şunları söyledi: “ Deprem sonrası yeni yapılan binamızda giydirme tercih etmedik. Cam giydirme soğuk bir görünüme sahiptir. Ayrıca temizliği, onarımı Van koşullarında çok zor yapılabilmektedir. Bu nedenle iş merkezimizin dış cephesinde deprem koşullarını dikkate alarak çevreyle uyumlu estetik görünüme sahip mimari tercih ettik.  İş merkezimizin yeni mimarisi vatandaşlarımızdan beğeni topluyor “

Binaların görselliği ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Van Mimarlar Odası Başkanı Ünsal Keser, görselliğe vatandaşların karar vereceğini belirtti. Kendilerinin daha çok yapılan binalarda C30 betonu başta olmak üzere, doğru tekniklerin uygulanmasına baktıklarını belirtti. Keser, “Bina dışına uygulanan her görsellik göze hoş gelebilir, ama önemli olan bu binaların sağlam bir şekilde yapılmasıdır. Bir binanın dış görünümüne bakarak bu bina sağlam bu değil diyemezsiniz. Alüminyum, cam, ahşap başta olmak üzere çeşitli şekillerde yapılan giydirmelerden çok, bina sahiplerinin uyması gereken konuların başında o binanın yapımındaki teknikler önemlidir. Bu tür binalar görsellik açısından göze güzel gelebilir ama bunun kadar yapımının da doğru olması önemlidir. Böyle olduğu vakit o bina depreme karşıda sağlam olmuş olur. Bina sahiplerinin bu konuda hassas davranmaları gerekiyor. Binayı inşa ederken doğru teknikler uygulanmazsa bu çok büyük risk taşır” dedi.

 

Bakmadan Geçme