Paramızı en çok neye harcıyoruz?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılına ait bölgesel Hanehalkı Tüketim Harcaması sonuçlarını açıkladı.

Serkan ASLAN

Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2010–2011–2012 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; Türkiye genelindeki toplam hane halkı tüketim harcamalarının yüzde 23,2’si İstanbul’da oturan hanehalkları tarafından gerçekleştirilirken, Ege Bölgesi yüzde 14,9’luk oranla ikinci yüzde 11,7 oranla ise Akdeniz Bölgesi’nin izlediği belirlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu Van Bölge Müdür Vekili Özer Coşğun’un konu ile ilgili Vansesi muhabirine verdiği bilgilere göre;  Van ilinin de içinde bulunduğu Ortadoğu Anadolu Bölgesinde (TRB) söz konusu dönemde yapılan hanehalkı tüketim harcamaları Türkiye’deki toplam hanehalkı tüketim harcamalarının yüzde 3,3’lük payını oluşturduğu öğrenildi. Bu oranla, Ortadoğu Anadolu Bölgesi 12 bölge içerisinde 10. sırada yer alırken, en düşük tüketim harcaması ise yüzde 1,8’lik pay ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştiği belirtildi.

Harcama gruplarına göre, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinin oluşturduğu TRB2 Bölgesinde yapılan hanehalkı tüketim harcamaları içerisinde en büyük payı yüzde  28,5 ile gıda ve alkolsüz içecekler alırken, bunu yüzde 19,8 ile konut-kira ve  yüzde 13,7 ile ulaştırma takip etti. En düşük tüketim harcamasını ise yüzde 0,5 ile eğitim hizmetleri takip etti.

 

Bakmadan Geçme