ŞAHİN’DEN İLİN EKONOMİSİ İÇİN ÖNERİLER

Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin, kentin ekonomik durumuyla ilgili önerilerini paylaştı.

Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin, kentin ekonomik durumuyla ilgili önerilerini paylaştı. 
Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin, kentin deprem sonrası içinde bulunduğu durum ile ilgili Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan görüşmelerden dolayı kendilerine teşekkür eden İbrahim Şahin, kentin ekonomik durumuyla ilgili belirttikleri önerileri tekrar kamuoyuyla paylaşma gereği duyduğunu söyledi. Şahin, 4731 Sayılı Yasa’da olduğu gibi 2011 ve 2012 yılı gelir ve kurumlar vergileri terkin edilmeli, ödenen vergiler iade edilmelidir. Bunun için varlıklarının yüzde 10’unu kaybetme şartı aranmamalıdır. Deprem öncesine ait vergi borçları terkin edilmelidir. Terkin kapsamına giren vergiler için tarhiyat yapılamamalıdır. Bunun için varlıklarının yüzde 10’unu kaybetme şartı aranmamalıdır. Mücbir sebep halinin başladığı günden mücbir sebep halin sona erdiği tarihe kadar tüm biriken vergi borçları taksitlendirilmelidir (Katma Değer Vergisi ve Özel İletişim Vergisi kapsam dışında bırakılmamalıdır). Ödenmeyen Sosyal Güvenlik primlerinin taksitlendirilmesi sağlanmalıdır. Mücbir sebep hali nedeni ile beyanname vermeyen, bildirimde bulunmayanların bu süredeki beyanname ve bildirimlerini tek bir beyanname ile bildirebilmeleri sağlanmalıdır. Tüm bunlar Van depreminde zarar görenler için çıkarılacak özel bir yasa ile yapılmalı ve depremden zarar görme konusunda bir oran aranmadan ayrımsız herkesi kapsamalıdır. Bunun için varlıklarının yüzde 10’unu kaybetme şartı aranmamalıdır. Deprem nedeniyle kötü seyreden ilimizin ekonomisinin canlandırılması için yeni teşviklerin belirlenmesi ve sürekli bir güven ortamı oluşturularak bölgeye yeni yatırımların gelmesini sağlanmalıdır” dedi.

Bakmadan Geçme