MURADİYE’DE KAN DAVALARI BİR BİR ÇÖZÜLÜYOR

Van’ın Muradiye ilçesinde geçtiğimiz yıl bir kişinin ölümü ve 4 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan taşlı-sopalı ve bıçaklı kavganın ardından başlayan kan davası Muradiye İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tarık Hekimoğlu ve İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Yetikcan’ın ile Muradiye’nin ileri gelenlerinin yaklaşık bir yıl süren girişimleri sonucu barışla noktalandı.

Van’ın Muradiye ilçesinde geçtiğimiz yıl bir kişinin ölümü ve 4 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan taşlı-sopalı ve bıçaklı kavganın ardından başlayan kan davası Muradiye İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tarık Hekimoğlu ve İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Yetikcan’ın ile Muradiye’nin ileri gelenlerinin yaklaşık bir yıl süren girişimleri sonucu barışla noktalandı. 
Muradiye ilçesinde Demir ve Yıldız aileleri arasında çıkan kavgada 1 kişi ölmüş, 4 kişi yaralanmıştı. Aralarında husumet bulunan ve 8 Ekim 2012 yılında ilçe merkezinde karşılaşan Yıldız ve Demir aileleri arasında tartışma yaşanmış, tartışmanın kısa sürede büyümesi üzerine taş, sopa ve bıçakların kullanıldığı kavgada 3 çocuk babası Fesih Demir olay yerinde hayatını kaybetmiş, 4 kişi yaralanmıştı. İki aile arasında barış sağlanması için Muradiye İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tarık Hekimoğlu ve İlçe Emniyet Müdürü Süleymen Yetikcan ve Muradiye’nin ileri gelenleri devreye girdi ve köyde barış yemeği verildi.
Demir ailesi tarafından Yalındüz köyünde köylüler tarafından verilen barış yemeğine, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu, İl Jandarma Komutanı Pilot Kurmay Albay İrfan Kızılaslan, Muradiye Kaymakam Vekili Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Yetikcan, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, İlçe Müftüsü Selim Duman, köy imamları, muhtar ve köylüler katıldı. Yıldız ve Demir aile fertlerinin, imamların okuduğu dua ve tokalaşmalarının ardından Şehit Mehmet Bey Mahalle Camii İmamhatibi Mehmet Demir Kur’an-ı Kerim okudu. İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ın yaptığı ilk konuşmada, “Allahu Teala müminleri barışmaya birleşmeye kaynaşmaya sevgiye birbirlerine karşı hukuklarını riayet etmeye davet eden ayetleri dinledik. Müminler ancak kardeştirler. Peygamber Efendimiz veda hutbesinde yaptığı konuşmada Cahiliye adetleri ve kan davası ayaklarımın altındadır. İlk kaldırdığım kan davası ilk kendisinden başlayarak kaldırdığı kan davası Amr’ın kam davasıdır buyuruyor. Fitne yani Müslümanlar arasında insanları birbirine düşürmek fitnedir. İlk fitneyi şeytan yapmıştır. Fitne öldürmekten daha korkunç ve daha tehlikelidir. Hz Adem’den başlayarak günümüze kadar gelmiştir. Allahu tealanın sevineceği, şeytanın ve avalisinin kahır olacağı, bütün evliyanın sevineceği bir barış için burada bulunuyoruz” dedi.
Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu, “Bu barış inşallah daim olur, her zaman bu ailelerin yanlarında olacağımızı peşinen ifade etmek istiyorum hayırlı olsun” dedi.
Vali Aydın Nezih Doğan ise, ”Bugün bu salonda iyilik adına her şey var, kötülük adına hiçbir şey yoktur. Bugün burada şeytan yoktur aramızda. Şeytanın olmadığı yer Rahmani bir yerdir ve doğru bir yerdir. Doğru bir adrestir. Doğru adreste doğru sözlerin konuşması lazım gelir. Şüphesiz doğru şeyleri konuştuğu zamanda barışın sağlanması mümkündür. Efendimizin cahiliye âdeti diyerek ve benim ayaklarımın altınadır diyerek ifade ettiği bir hususu bir töre olarak kabul edemeyiz. Bizin böyle bir töremiz yoktur. Eğer Efendimiz buna karşıysa bunu ayaklar altına aldıysa bizim kültürümüzün bizim dinimizin bizim varlığımızın sonucu olarak bizim böyle bir töremiz olamaz. Bizim kimseyle kan davamız olamaz. İslam dini Silm kökünden gelir ki, bu da barış demektir. Bizim işimiz barışı kardeşliği sağlamaktır. Töremizin geçmişimizin, geleneğimizin her ne olursa olsun üzerimize mümin vasfı düştükten sonra bizim asla eskilerle geride kalmışlarla işimiz gücümüz olamaz. Bunları biz de aynen efendimiz gibi ayaklarımızın altına alıyoruz. Eğer biz gerçek anlamda kalbimizde imanımızla barışı istemişsek bize yol gösteren yüce Allah'tır. Hiç endişe etmeyin, hiç korkmayın Allah'a sığındıktan sonra bu barışın bozulması da mümkün değildir” dedi.
Bu ile geldiği günden itibaren, iki hususun altını çizmeye çalıştığını ifade eden Vali Doğan, “Bunlardan bir tanesi kardeşliğin hukukunu geliştirmek. İşte böyle çeşitli cahiliye adetlerini çiğneyerek şu veya bu biçimde oluşmuş düşmanlıkları ortadan kaldırarak kardeşlik hukukunu geliştirmek durumundayız. Hem Van’ın her noktasında hem Türkiye ile Van arasındaki, ilişkilerde kardeşliğin dair her sorunu indirgemek kardeşliğin önündeki engeli de ortadan kaldırmak durumundayız. Bu konuda hepimize düşen bir sorumluluk var. Birbirimizle dayanışmak zorundayız. Birbirimizle iyi hallerle halletmek zorundayız. Kötülükleri bizden uzak tutmak zorundayız. Eğer böyle yaparsak hem kendimize hem çocuklarımıza ve torunlarımıza da iyilik yapmış olacağız. Birbirimize düşman olduğumuz sürece, birbirimize iyi gözle bakmadığımız sürece bunda hayatın normalleşmesi mümkün değildir bunda hayatı normalleştirmek zorundayız. İşte geldiğimiz günden beri ekonomiyle daha çok uğraşmak durumundayız, artık geçimimizin derdini başka dertlerin önüne koymalıyız. Çoluğumuza çocuğumuza daha iyi bir gelecek bırakmak ve ayırmak zorundayız. Türkiye’nin 2023 vizyonu var. Diyoruz ki Türkiye 2023 yılına geldiğinde dünyanın ilk 10 ekonomisinden bir tanesi olacak. Ve fert başına düşen gelir 25 bin dolar olacak. Bu şehre bu köye barış lazım. Hem kan davalarına hem başka davalardan kaynaklanan bütün eziyetlerin geride kalması lazım. Sizin hepinizin barışı desteklediğinizi biliyorum. Bu konuda da sadece yürekten desteklemenizi, bu konuda dua etmenizi, gerektiğinde bir çift kelam etmenizi bekliyorum. Bu barışı da Allah daime ve hayırlı etsin” şeklinde konuştu.
İki aile arasındaki kan davasının bitmesi sebebi ile düzenlenen barış yemeğinde, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duaların okunmasının ardından el sıkışan iki aile üyeleri, davetlilere yemek ikramında bulunup aralarındaki husumete son verdiklerini belirtti. Yalındüz köyünde Demir ailesi tarafından verilen yemeğin ardından her iki taraf Karaoğlan mahallesinde ikamet eden Yıldız ailesinin evinde bir araya gelerek çay içtikten sora taraflar birbirileriyle tokalaşarak ayrıldı.

Bakmadan Geçme