DAKA ULUSAL BİR KURUMDUR

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Program Yönetim Birim Başkanı Bade Altunel, DAKA’nın bütçesinin tamamıyla Türkiye’nin kendi ulusal kaynaklarından oluştuğunu, Avrupa Birliği ile hiç bir ilişkisinin olmadığını söyledi.

Fazıl ERÜŞ

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birim Başkanı Bade Altunel, son günlerde artan asılsız iddialara cevap verdi. Kamu kaynakları kullanımı ile ilgili olarak bir ön yargının olduğunu vurgulayan Altınel, “Projelere başvuranları genellikle tanımıyoruz. DAKA şeffaf bir kurumdur. Ancak projeleri kabul edilmeyenler bu tür söylemlere başvuruyorlar” dedi.

DAKA Projeleri ulusal bütçeden destekleniyor

DAKA’ya gelen Projelerin ulusal bütçeyle desteklendiğini belirten Altunel, “   Hükümetten, Belediyelerden, Ticaret Sanayi Odalarından gelen bütçeyle projelere destek veriyoruz. Kesinlikle Avrupa Birliğinden gelen bir ödenek yoktur. Vatandaşlar bu ödeneğin Avrupa Birliğinden geldiğini sanıyorlar ve o şekilde ön yargılı söylemlerde bulunuyorlar. Kesinlikle öyle bir şey yoktur.  DAKA mali kaynakları Türkiye’nin kendi ulusal bütçesinden karşılanmaktadır” dedi.

Mali destek programlarımız yıldan yıla değişebilir

Teklif çağrı usulü ile hibeleri dağıttıklarını söyleyen Altunel, “Her yıl bölge planında belirlediğimiz önceliklere istinaden belli bir temada çağrı teklifine çıkarız. Mali destek programında KOBİ, yenilenebilir enerji, yerel yönetimlere yönelik küçük ölçekli alt yapı projeleri, modern büyük baş hayvancılık projelerini destekledik. Bu nedenle Mali destek programımız yıldan yıla değişebiliyor. En sık yaptığımız program KOBİ’lere imalat sanayi sektörlerine verdiğimiz kapasite artırımı destekleridir. Ancak bu sürekli KOBİ’lere vereceğimiz anlamına gelmiyor. Yerel yönetimlere, Ticaret Sanayi Odalarına da bu desteklerimiz devam ediyor” dedi.

Proje yazma eğitimleri veriyoruz

Destek öncesi proje hakkında bilgi verdiklerini belirten Altunel, “ Daha sonra proje yazma eğitimleri veriyoruz.  Bu eğitimi herkes alabilir. Eğitim talep listesinde en çok hangi bölgeden başvurulmuşsa proje eğitimi almak isteyenleri oraya topluyoruz. Proje eğitimleri bir haftaya kadar sürebiliyor. Proje yazma eğitimlerinden sonra projelerin yazım aşamasında projeciler isterlerse yatırım destek ofisine isterlerse de buraya gelip projelerinin kontrollerini yaptırabilirler. Ancak buradaki yapılan kontrol proje başarılıdır ya da desteklenecektir anlamına gelmez. Sadece Projelerini getirenlere bağımsız değerlendirmeciler nelere dikkat eder gibi bilgiler veriyoruz” dedi.

Proje ilk olarak ön incelemeden geçer

Projelere başvuru süresinin maksimum 3 ay olduğunu ifade eden Altunel, “ Mevzuata göre de 45 günden önce de projeye başvuru olamaz. Ön inceleme safhasında Projenin şeklen doğru olup olmadığını bakılır” dedi.

Bağımsız değerlendirmeciler Bölge dışından geliyor

Ön inceleme safhasından sonra bağımsız değerlendirme safhasına geçildiğini belirten Altunel, “Bağımsız değerlendirmeciler kesinlikle ajans personeli olamaz. Çünkü Bağımsız değerlendirmecileri Bölge dışından getiriyoruz. Bağımsız değerlendirmeciler en az 5 yıl kendi alanlarında çalışmış ve üniversite mezunu olmaları gerekir. Batı illerinden değerlendiricileri getirmemizin nedeni hiçbir proje sahibini tanımaması ve onlarla ilişki içerisinde olmamasından kaynaklanıyor. Projelerin baraj puanı 65’tir.Her bir projeyi iki değerlendirmeci okur. İki değerlendirmeci projeye tutarsız puan vermişlerse üçüncü hakem tarafından da kontrol edilir. Yani biri geçer not vermişse diğeri vermemişse ya da aralarında 15 puan fark varsa üçüncü hakem de kontrol eder.

Firma yoksa proje iptal edilir

Vatandaşlarımız eğer projelerinin geçerliliğinden eminse, projeleri başarılıysa değerlendirmeciler yönünden bir kuşkuları olmasın” dedi. Altunel, “Bağımsız değerlendirmeden sonra ise ön izleme biriminden 2 kişi projeyi izlemeye giderler. Projede yazılan firmada o kapasite var mı, ya da o firma yerinde mi gidilip bakılır. Eğer böyle bir firma yoksa proje iptal edilir” dedi.

Komite’nin kararı önemlidir

Değerlendirme komitesi üyelerini de il dışından çağırdıklarını söyleyen Altunel, “ Komite üyelerinin 10 yıllık tecrübe sahibi olmaları gerekir. Komite 5 üyeden oluşur. Projeyi baştan aşağıya okumak zorunda değiller. Bağımsız değerlendiricilerin puanlarına göre bir yol izlerler. İzleme raporlarını genelde dikkate alırlar ama almama hakları da vardır. Komite üyelerinin kararı çok önemlidir” dedi.

Değerlendirme komitesi aşamasından sonra kabul edilen başarılı projeleri yönetim kuruluna sunduklarını belirten Altunel, “ Yönetim kurulunda 4 ilin(Van, Hakkari, Bitlis, Muş) Valisi, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası ve İl Genel Meclis Başkanları bulunur.   Bu yıl yönetim kurulu başkanı Van Valisi Aydın Nezih Doğan’dır. Yönetim kurulu başkanları her yıl değişir. Yönetim kurulu projeleri isterse aynen onaylayabilir, isterse de gerekçesini açıkça belirterek projeyi kabul etmeyebilir” dedi. 

Bade Altunel, DAKA tarafından 2009-2013 yılları arasında yani kuruluşundan bugüne kadar Van’da 88 projeye hibe destek sağladığını belirtti.

Bakmadan Geçme