TEMAYÜLDEN KAVGA ÇIKTI

Ak Parti İl Teşkilatı tarafından hafta sonu yapılan temayül yoklamasında ortaya çıkan görüntüler Ak Parti çevrelerinde üzüntü yarattı. Aday adaylarından İlhan Kaya yaşanan tatsızlığı gidermek üzere tarafları yemekte bir araya getirmek için girişim başlattı.

Rıdvan Can-Fazıl Erüş- İlhan Siyahtaş

2014 Yerel Seçimleri öncesi AK Parti Van İl Teşkilatı'nda aday adaylığı temayül yoklaması yapıldı. Oy kullanımı sırasında Ak Parti Van İl Gençlik Kolları, Kadın Kolları ile Edremit Gençlik Kolları arasında başlayan tartışma kavgaya dönüştü.  Sandalyelerin havada uçuştuğu, itişmenin-kakışmanın meydana geldiği olaylar araya giren diğer partililerin müdahalesiyle büyümeden önlendi. 

 KAVGA NEDEN ÇIKTI?

 İddialara göre Van İl Teşkilatı Gençlik Kolları Edremit ile alakası olmayan bir liste öne sürüyor. Edremit İlçe Teşkilatı delegeleri oy kullanmak istiyor ama listede isimleri yer almadığı gerekçesiyle oy kullanamayınca listeye itiraz da bulunuyorlar. İl Gençlik Kolları Başkanı Eyüp Acar ve yakınları ile Edremit Gençlik Kolları üyeleri arasında sözlü liste tartışması başlıyor. Tartışma gerginleşerek yumruklu,  sandalyeli kavgaya dönüşünce ortalık karışıyor. Ankara’dan gelen gözlemciler ve Van Milletvekillerinin bulunduğu ortamda gelişen olaylar daha fazla büyümeden diğer partililerin araya girmesiyle yatıştırılıyor.

İLHAN KAYA TARAFLARI YEMEKTE BULUŞTURACAK

Ak Parti Edremit Belediye Başkan aday adayı işadamı İlhan Kaya temayül yoklamasında yaşanan hadisenin fazla büyütülmemesini, olaya neden olanların Ak Parti delegesi olmadıklarını belirterek Van İl Gençlik Kolları Edremit Gençlik Kolları üyelerini vereceği yemekte bir araya getireceklerini söyledi. Kaya, el ele vererek Van’ın geleceği için seçimde başarılı olmaya çalışacağız. Önümüze bakıyoruz. Kim aday olursa olsun hepsi bizim kardeşimizdir, hepimiz onun yanında yer alacağız. Bu hizmet yarışıdır.

GÖZLEMCİLER ANKARA’DAN GELDİ

Anadolu Öğretmen Lisesi Salonu’nda Cumartesi günü sabahın erken saatlerinde başlayan temayül yoklamasına Ak Parti Genel Sekreteri Haluk İpek,  Van Koordinatörü Urfa Milletvekili Yahya Akman, Van’dan sorumlu Muş Milletvekili Faruk Işık,  İstanbul Milletvekili Van Koordinatörü Nurettin Nebati, seçim işlerinden sorumlu milletvekilleri,  kadın kolları, gençlik kolları temsilcileri gözlemci olarak katıldı.

DELEGELER OY KULLANDI

Büyükşehir ve 13 İlçe Belediye Başkanı için Milletvekilleri, eski Milletvekilleri, Ak Parti İl Teşkilatı,   İlçe Yönetimi, Gençlik Kolları, Kadın Kolları, Belediye ve İl Genel Meclis Üyeleri, mahalle temsilcilerinden oluşan 800 delege temayül yoklamasında aday adayı olsun veya olmasın,  bilgi ve birikimini yeterli buldukları, belediye başkanı olarak görmek istedikleri  isimleri  yazdıkları oy pusulalarını sandıklara attılar.  Yoklamaya il ve ilçelerden gelen Ak Partililer büyük ilgi gösterdi. Salonda bütün sandalyeler dolarken yer bulamayanların bir kısmı ayakta kaldı.

 AK PARTİ GENEL MERKEZİ SONUCU DEĞERLENDİRECEK  

Temayül yoklamasında kullanılan tercihlerin bulunduğu mühürlü torbalar cumartesi günü yoklama sonrası Ankara’ya, yani AK Parti Genel Merkezi'ne götürüldü. Çıkan sonuçlar belediye başkan adaylarının nihai belirlenmesinde  veri olarak kullanılacak. Temayül Üst Kurulu öncesinde açılacak ve oylar sayılacak. Temayül sonuçları kamuoyu ve teşkilatla paylaşılmayacak, sadece Erdoğan başkanlığında toplanması planlanan Temayül Üst Kurulunda değerlendirilecek. Başbakan Erdoğan’ın görevlendirdiği değerlendirme ekibinde;  Mustafa Şentop, Mehmet Ali Şahin, Ekrem Erdem, Menderes Türel, Haluk İpek, Nurettin Canikli, Mustafa Ataş, Güldal Akşit ve Zafer Çubukçu bulunuyor. Belediye başkan adaylarıyla ilgili nihai kararı Başbakan Erdoğan, ekibiyle birlikte verecek.

AK PARTİLİLER ÜZÜLDÜ

Temayül sırasında çıkan kavgaya üzüldüklerini ifade eden Ak Partililer şunları söylediler: “ Bu görüntü partimize, Van’a yakışmadı. Demokratik yarışa gölge düşürülmemeliydi.  Yoklamada çıkan olayda organizasyon hatalarının çok büyük etkisi vardır. Hoş olmadı.  Ama seçimde başarılı olmak için durmadan  çalışmaya, koşturmaya devam edeceğiz”

 

Bakmadan Geçme