ERMENİ MESELESİNE SOSYOLOJİK BAKIŞ

Sosyolog-Yazar Eyyüp Altun, Ermenilerin 1915’te tarihi ve sosyolojik koşulları doğru okuyamadıkları için kaybettiklerini iddia etti.

Sosyolog-Yazar Eyyüp Altun, Ermenilerin 1915’te tarihi ve sosyolojik koşulları doğru okuyamadıkları için kaybettiklerini iddia etti. 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Erciş İşletme Fakültesi akademisyen ve öğrencilerine yönelik ‘Ermeni Meselesine Sosyolojik Bakış’ konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Altun, tarihi ve sosyolojik koşulları oluşmamış hiçbir toplumsal hareketin başarıya ulaşamayacağını belirtti. Ermenilerin bölgede büyük etnik çoğunluğu oluşturan Kürtleri görmezden gelerek bir anlaşma yapma gereği bile duymadıklarını ifade eden Altun, “Oysa Kürtlere rağmen, bir başarı elde etmek mümkün değildi. Ayrıca, Ermeniler buğdayın tarlaya serpilmesi gibi Anadolu’ya serpilmişlerdi. Her yerde vardılar. Ama hiçbir yerde çoğunluk değildiler. Ancak, azınlık durumunda olan bir etnik topluluğun devlet kurma şansı da yoktur. Ermeniler Rusya’daki iç karışıklığı da doğru okuyamadılar. Ayrıca, Çar karşıtı güçlerin yani Bolşeviklerin iktidarı ele geçirmeleri durumunda yeni hükümetin kendileri hakkında ne düşünecekleri konusunu da önemsemediler. 1915 döneminde Kürtlerin, ‘Ermeniler Ruslarla birleşip bizi topraklarımızdan sürecekler. Onları durdurabilmek için Osmanlıyla işbirliği yapmaktan başka çaremiz yok’ algısı vardı” dedi.
Altun, Ermeni örgütlerin İttihatçılardan gelen anlaşma teklifini de geri çevirerek, tarihi bir fırsatı kaçırdığını ve Ruslara güvenen Ermenilerin yine Ruslar tarafından yalnız bırakıldığını söyledi. Altun, “Sorunun çözümüne gelince; 2005 yılında Başbakan Erdoğan, dönemin CHP Lideri Baykal’ı yanına alarak Ermenistan’a ve dünyaya şöyle seslenmişti, ‘dünyanın bağımsız tarihçilerinden oluşan bir komisyon kuralım. Dünyadaki bütün arşivleri bu komisyona açalım. İstedikleri gibi incelesinler. Buradan çıkacak sonuca Türkiye olarak razı olacağız’ demişti. Aslında bu müthiş bir girişimdi. Dönemin hükümeti cesaretle bu adımı atmıştı. Ancak, Ermenistan buna yanaşmadı. Ne var ki, Türkiye’den de hiçbir soykırımcı yazar Ermenistan’ın bu tavrını eleştirmedi. Bu da, düşündürücü bir noktadır. Sonuç itibariyle Taşnak Partisi’nin günümüzdeki uzantıları 2005’teki bu tarihi fırsatı da kaçırmış oldular. Fakat Ermenistan ve diasporada yaşayan Ermeniler, 2015’te ABD Senatosu’nda soykırım tezinin kabul göreceğini umuyorlar. ABD parlamentosu soykırım tezini onayladıktan sonra sorun Birleşmiş Milletlere taşınacak ve oradan da Türkiye’ye baskı uygulanması sağlanacak. Bütün bunların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini yaşayıp göreceğiz. Ancak, Türkiye’nin 1915 olayları konusunda dünyayı ikna etmesi gibi bir zorunluluk hala orta yerde duruyor” şeklinde konuştu.
Sosyolog-Yazar Eyüp Altun’un verdiği konferansa Erciş İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tünay Bilgin, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Bal, Yrd. Doç. Dr. Remzi Tumtaş, Yrd. Doç. Dr. Celal Kızıldere, öğretim görevlileri Erden Kişi, Berna Deniz Demir, Hüseyin Demirbağ, Ali Yasin Kalabak ile öğrenciler katıldı.

Bakmadan Geçme