Vali, Yardımcılarıyla Gelsin

5 Vali yardımcısının İçişleri Bakanlığı’na gönderdikleri görev yeri değişikliği dilekçesi ile başlayan soruna farklı yaklaşan Van Ticaret Borsası (VATBO) eski Başkanı Feridun Irak Valilerin atandıkları kente kendi kadrolarıyla gelmesini önerdi.

Fazıl ERÜŞ/ İlhan Siyahtaş

Vali Aydın Nezih Doğan ile Vali Yardımcıları arasında yaşanan sorunun Van kamuoyunu derinden üzdüğünü ve meşgul ettiğini ifade eden Van Ticaret Borsası (VATBO) eski Başkanı Feridun Irak farklı değerlendirmelerde bulundu.

Irak, “ Vali Bey mi haklı, yoksa vali yardımcıları mı haklı bunu biz bilemeyiz. Olayın iç yüzünü bilmediğimiz için de sağlıklı değerlendirme yapma şansımız yoktur. Basına, kamuoyuna yansıyan iddialar var. Bu olayla ilgili çeşitli dedikodular var, mutlaka bu işin üstüne gidilecek ve araştırmalar yapılarak soruşturmalar açılacaktır ” dedi.

Cumhurbaşkanına Valilerle ilgili öneride bulundum

 Valilikte yaşanan bu tür sorunun idari yapıda yapılacak düzenleme ile çözülebileceğini anlatan Irak, “ Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül Cumhurbaşkanı seçildiğinde ilk ziyaretlerinden birini Van’a yapmıştı. Cumhurbaşkanımız 20’ye yakın sivil toplum kuruluşu ile bir toplantı düzenledi. Bu toplantıya Ticaret Borsası Başkanı olarak katıldım. Sırayla söz alarak o günkü sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdik. Sıra bana geldiğinde Cumhurbaşkanımıza siz yarın Ankara’ya gidiyorsunuz, bizleri lütfedip dinlediniz. Arkadaşlar Van’ın sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Siz bütün bu sorunları çözüm getirecek düzenlemeleri yarın Ankara’da yapsanız bile bir  gün sonra  ilimizde hiçbir şey değişmeyecek. Nedenini soran Sayın Cumhurbaşkanımıza şu cevabı verdim.Valilerin ilde iyi hizmet verebilmesi ve idare edebilmesi için 3 yöntemim var. 1-Van’da görev yapan Valilerimizin görev süreleri çok kısa tutulmakta. Ortalama 1980’den sonra baktığınızda yaklaşık 1,5 yıl görev süreleri vardır. Tam hizmet verecekleri sırada valilerin görev yeri değiştirilmesi ile gündeme geliyor. Bu bizi olumsuz etkiliyor. Genelde de Van’a atanan valilerin ilk valilik görevleridir. Hem ilk kez vali olması hem de 1,5 yıl içinde görev yerinin değiştirilmesi bizim için sorundur.  2-Valiler atandığında mümkünse en yakın çalışma arkadaşları olan vali yardımcılarını kendileri belirlemelidirler. Frekanslar uyuşmadığında, görüş farklılıkları olduğunda maalesef onlar hizmet veremiyorlar, vatandaş hizmet alamıyor. Bundan dolayı Valiler atandığı zaman çalışma arkadaşları olan Vali yardımcılarını kendileri belirlemelidirler. 3-  Bölgemize atanan Valiler bilgili, tecrübeli ve mutlaka liyakati olan kişiler olmalıdır” dediğini belirtti.

Seçimi vali yapsın

Vali Doğan ve yardımcıları arasında oluşan sorunun tüm zamanlarda yaşanan sorun olduğunu belirten Irak, “İdarecilerin  iyi hizmet vermeleri, bizimde iyi hizmet alabilmemiz için, mülki amirin atandığı ilde yakın çalışma arkadaşlarını kendisinin seçmesi düşünülebilir” dedi.

Vali’nin hakaret edeceğini düşünmüyorum

Irak, “ Ben halka hizmet etmek üzere Konya gibi bir ilden gelen valinin çalışma arkadaşlarına sözlü hakaret edeceğini düşünemiyorum. Yapılacak soruşturmalar sonucunda mesele ortaya çıkacaktır. Konu er  geç  gün yüzüne çıkacak ve kamuoyuyla paylaşılacaktır” dedi.

 

Bakmadan Geçme