Kulüp başkanlarına 3 dönem teklifi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Spor Kulüpleri Yasa Tasarısı'nın bir an önce çıkarılması talimatını verirken, spor kulüpleri başkanlarına da AK Parti'deki gibi 3 dönem sınırlama önerisinde bulunulduğu belirtildi.

Başbakan'ın talimatıyla hazırlanan taslağa, kulüp başkanlığı için 3 dönem sınırlamasının eklenmesi tartışılıyor.

Fenerbahçe'de 11 dönem üst üste başkan seçilen Aziz Yıldırım, hafta sonundaki kongrede güven tazelemişti. AK Parti'nin son kampında, şike cezası alan isimlerin başkanlık ve yöneticiliğini düşürecek “Kulüpler Yasa Tasarısı” gündeme geldi.Başbakan'ın talimatıyla hazırlanan taslağa, kulüp başkanlığı için 3 dönem sınırlamasının eklenmesi tartışılıyor. 11. kez F.Bahçe başkanlığına seçilen Aziz Yıldırım hükümetin de gündeminde.Başbakan Erdoğan, AK Parti'nin Kızılcahamam kampında 'Spor Kulüpleri Yasa Tasarısı' için “Bir an önce hazırlansın” talimatını verdi. Taslağa, kulüp başkanlığı için 3 dönem sınırlamasının eklenmesi detartışılıyor. Fenerbahçe'nin tartışmalı son genel kurulunda 11'inci kez başkan seçilen Aziz Yıldırım hükümetin de gündemine oturdu. AK Parti'nin hafta sonu yapılan Kızılcahamam kampında Spor Kulüpleri Yasa Tasarısı da konuşuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Spor Kulüpleri Yasa Tasarısı'nın bir an önce çıkarılması talimatını verirken, spor kulüpleri başkanlarına da AK Parti'deki gibi 3 dönem sınırlama önerisinde bulunulduğu belirtildi. İsim vermeden Fenerbahçe başkanlığına yeniden seçilen Aziz Yıldırım'ı eleştirdiği belirtilen Başbakan Erdoğan'ın, “Borç içinde yüzen kulüpler var. Ama bakıyorsunuz, uçuk kaçık vaatler. Karşılığı var mı, yok. Tutarsız, yapılması mümkün olmayan vaatlerde bulunuyorlar” dediği öğrenildi. Bakanlığın hazırladığı tasarıda 3 dönem sınırlamasına ilişkin bir düzenleme yer almıyor. Ancak bunun daha sonra tasarıya eklenebileceği ifade ediliyor.
Tasarı ne getiriyor?
Spor kulüplerinde önemli değişikliklere yol açacak tasarı ile getirilmesi planlanan bazı düzenlemeler şöyle:
1- Şike ve teşvik primi suçundan herhangi bir şekilde ceza alan kişilerin kulüp başkanlığı ve yöneticiliği yasaklanacak, ömür boyu spordan men edilecek. Yargı organları tarafından bir ay hak mahrumiyeti cezası alan kulüp başkanı ve yöneticilerin başkanlık ve yöneticilikleri düşecek.
2- Lise mezunu olmayanlar kulüp başkanı ve yönetim kurulu üyesi olamayacak. Kulüp Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, kendi dönemlerinde yapılan borçlanmalardan dolayı, kulüple birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacak.
3- Kulüpler sponsorlar tarafından doğrudan yapılan transfer harcamaları hariç bir önceki yıl gerçekleşen borçlanma hariç gelir bütçesinin yüzde 25'inden fazlasını transfer harcamalarına kullanamayacak.
Oda başkanlarına sınırlama AYM'den dönmüştü
Ankara 13. ve 7. idare mahkemeleri, baktıkları davalarda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun, “Üst üste 2 dönem süresince meclis başkanlığı, yönetim kurulu başkanlığı, konsey başkanlığı ve birlik başkanlığı görevlerinde bulunanlar aradan 2 seçim dönemi geçmedikçe aynı görevlere yeniden seçilemezler” şeklindeki hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğu sonucuna vararak, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi, oda ve borsalarda üst üste 2 dönem yönetim kurulu veya meclis başkanlığı yapmış olanların, aradan 2 seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemeyeceklerine ilişkin kanun hükmünü iptal etmişti. İha

Bakmadan Geçme