Cumhuriyet Bayramı’nı buruk kutluyorlar

2011’de Van'da meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğünde ki depremlerden sonra hasar görerek yıkılan eski ismiyle Cumhuriyet İlköğretim Okulu, yeni ismiyle İlknur Ilıcalı bayramı buruk kutluyor.

Fazıl ERÜŞ

Cumhuriyet Bayramı coşkusu ülke genelinde ve Van’da çeşitli etkinliklerle kutlanırken Cumhuriyet mahallesinde yer alan,  deprem öncesi ismiyle Cumhuriyet İlköğretim okulu, yeni ismiyle İlknur Ilıcalı İlkokulu öğrenci ve velileri bayramı buruk kutluyorlar. Deprem sonrası yıkılan okullarının yerine hayırsever kişiler ve kurumlar tarafından yaptırılan okulların isimlerinin değiştirilmesinin doğru olmadığını isimlerin bir şekilde korunması gerektiğini belirten mahalle sakinleri şunları söyledi:” İlimize okul yapan herkese minnettarız. Teşekkür ediyoruz. Ancak Van’ın geçmişi ile özdeşleşen, birçoğumuzun anısının, ortak hatıralarının bulunduğu okulların isimleri muhafaza edilmeliydi. Bu yönde girişim yaptık ama başaramadık. Örneğin bu okulun ismi İlknur Ilıcalı Cumhuriyet İlkokulu olabilirdi. Bugün Cumhuriyet Bayramı ama Cumhuriyet Okulu yok. O nedenle öğrencilerimiz, mahalle ve veliler heyecanı tam anlamıyla yaşayamadık. Okulumuz güzel bir binaya kavuştu ama ruhunu kaybetmiştir. Kaldı ki hiç kimse Cumhuriyet’ten büyük değil. İsim hatasının düzeltilmesini istiyoruz.”

Öğrenciler de, böyle güzel bir okul yapan Acun Ilıcalı’ya teşekkür ederek Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nun çok eski bir okul olduğu nu Cumhuriyet isminin korunmasının daha doğru olacağını belirttiler.

Van depreminde ağır hasar gören ve yıkılan okulların yerine yenileri yapılırken, Van’ın eğitim öğretim tarihinde farklı bir yeri olan eski okullardan Atatürk Lisesi,  İkinisan İlköğretim Okulu,  Cumhuriyet İlköğretim okulu gibi okulların eski isimleri verilmedi. Okullara okulları yaptıran kişi veya firma isimleri verildi.  Bu sırada ismini kaybeden okullardan biri de Cumhuriyet İlköğretim Okulu oldu.

Cumhuriyet ilköğretim okulunun yerine ünlü televizyon yapımcısı Acun Ilıcalı tarafından okul yaptırıldı, bu okula Ilıcalı’nın annesi 'İlknur Ilıcalı İlkokulu' adı verilerek Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nun ismi, İlknur Ilıcalı İlkokulu olmuştur.  

Bakmadan Geçme