MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME STANDI AÇILDI

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi tarafından, ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ kutlama etkinlikleri kapsamında bir stant açıldı.

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi tarafından, ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ kutlama etkinlikleri kapsamında bir stant açıldı. 
Aydın Perihanoğlu İş Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Büşra Tapan Soğanda, Ekim ayının Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' olarak belirlendiğini belirterek, Türkiye’de Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından 2004 yılından beri Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinliklerinin düzenlendiğini söyledi.
Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla stant açtıklarını ifade eden Soğanda, “Toplumun meme kanseri konusunda duyarlılığının artmasına rağmen, meme kanseri toplumda yaşamı tehdit etmeye devam etmektedir. Bu tehdidin azaltılmasında atılacak adımlardan biri, kişilerin kendi sağlık sorumluluklarını taşımaya başlaması, her toplumun kendi içinde meme kanseri riskini ortaya koyması, risk gruplarını belirlenmesi ve tarama programlarının yaygınlaştırılmasıyla mümkün olacaktır” dedi.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) birimi tarafından yürütülen tarama çalışmalarıyla kanserin erken evrede tespit edilmesi, hastalığın gelişmesinin engellenmesi ya da hastalığın sonuçları ortaya çıkmadan önlem alınmasına çalışıldığını vurgulayan Soğanda, “KETEM tarafından, meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma yöntemleri ve erken tanı tarama yöntemleriyle kendi kendine meme muayenesi konularında eğitim faaliyetleri düzenlenerek duyarlılık ve farkındalık sağlanmaya çalışılmaktadır. Ayrıca meme kanseri, serviks(rahim ağzı) kanseri, kolon kanseri yönünden halkımızın taramaları ücretsiz olarak yapılmakta olup, halkımızın kanser taraması yaptırmak üzere KETEM birimimize başvurmaları kendilerinin ve yakınlarının sağlığı için büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
Soğanda, meme kanseri farkındalığında sembol olarak kullanılan pembe kurdeleleri standı ziyaret edenlerin yakalarına taktıklarını da sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme