VAN'I YENİDEN AYAĞA KALDIRDIK

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Van depremlerinde yapılan çalışmaları 23 Ekim 2011 depreminin 2. yılında yaptığı basın açıklamasında ayrıntılarıyla anlattı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı 23 Ekim 2011 depreminin 2.  yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yayınladı.

 AFAD tarafından yapılan açıklamada 23 Ekim 2011 ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van'da yaşanan depremlerde, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli bir şekilde hissedildiği bölgenin yapı stoğu nedeniyle yıkıcı hasar yarattığı belirtildi.

 Depremin oluşturduğu enerjinin, Hiroşima'ya atılan atom bombasının 33,2 katına, meydana gelen artçılar da hesaba katıldığında, açığa çıkan enerjinin 37 atom bombasına denk olduğu hesaplandığı   vurgulanan  açıklamada şu  ifadelere  yer  verildi:"  Van'da ilk depremden sonraki ilk 1 yıllık zaman diliminde 11.000'den fazla artçı deprem olmuştur.İki depremde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1.966 vatandaşımız yaralanmıştır. Arama-kurtarma ekiplerimiz tarafından 252 vatandaşımız enkazlardan sağ olarak kurtarılmıştır. Van depremlerinde Başbakanlık AFAD'ın koordinasyonunda çok büyük ve başaralı bir sınav verilmiştir. İlk andan itibaren başta Başbakanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcımız Sn. Beşir Atalay olmak üzere tüm bakanlarımız Vanlı kardeşlerimizin yanında olmuştur. Devletimiz, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve vatandaşlarımız afet anında yapılması gerekli olan tüm eylemleri büyük bir işbirliği ve dayanışma ruhu ile yerine getirmiştir. Deprem olmasını müteakip hızlı bir reaksiyon gösterilmiş, depreme ilk 20 dakikada müdahale edilmiştir."

 Deprem sonrası  AFAD  yönetiminde yapılan hizmetlerin  ayrıntılarıyla  yer  aldığı açıklamada şöyle  denildi:

 - 18 gün içinde bölgede 13 çadırkent kurduk, 75 bin çadır dağıttık.

- Van ve Erciş'te bulunan 2 oda, banyo, mutfak ve tuvaletten oluşan 21m²'lik 30.000 konteynerde 175 bin vatandaşımızı barındırdık.

- Altyapısı devletimiz tarafından yapılan 35 konteynerkentteki vatandaşlarımıza, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçları da ücretsiz sunduk.

- Erciş'te kurulan 8 aşevinde günlük ortalama 81 bin, Van'da kurulan 3 merkez aşevinde ise günlük ortalama 60 bin öğün sıcak yemek dağıttık.

- AFAD - TOKİ - Van Valiliği'nin işbirliğiyle depremin 39. gününde, Van ve Erciş'te afet konutlarının temelini attık.

- 15.341 adet afet konutunun inşaatını Ağustos 2012 tarihi itibariyle tamamlayarak hak sahiplerine teslim etmeye başladık. İlk depremin birinci yıl dönümü olan 23 Ekim 2012 tarihinde, Sayın Başbakanımızın katılımlarıyla gerçekleşen bir tören ile tüm hak sahiplerine konutlarını teslim ettik. Konutlarla birlikte; okul, sağlık ocağı, cami ve ticaret merkezi gibi donatıları da tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk.

- Yapılan çalışmalar için Van'a aktardığımız toplam kaynak 5.5 milyar TL'yi geçmiştir.

 Çalışmalarımız sonucu; söz verdiğimiz gibi başardık ve depremden sonra 1 yıl içinde Van'ı yeniden ayağa kaldırdık. Depremin 2. yılında ise gerek yatırım, gerekse hizmet sektöründe çalışmalar yürüten tüm kurumlarımızın katkılarıyla güzel şehrimiz Van, depremin etkilerinden hızla sıyrıldı ve her yönüyle eskisinden çok daha güzel bir çehreye kavuştu.

Bakmadan Geçme