DEPREM OLACAK DEDİKODULARINA İNANMAYIN

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından depremin 2'nci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen sempozyuma katılmak üzere Van’a gelen deprem ve jeotermal uzmanı Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Doğu'daki deprem kaynaklarının 7 büyüklüğünde sarsıntı üretebileceğini ifade ederek, “Ancak böyle bir depremin ne zaman olacağı konusunda hiç kimse bir şey söyleyemez” dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından depremin 2'nci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen sempozyuma katılmak üzere Van’a gelen deprem ve jeotermal uzmanı Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Doğu'daki deprem kaynaklarının 7 büyüklüğünde sarsıntı üretebileceğini ifade ederek, “Ancak böyle bir depremin ne zaman olacağı konusunda hiç kimse bir şey söyleyemez” dedi. 
Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Doğuda deprem kaynağı bulunduğunu belirterek, “Bu kaynaklar 7 büyüklüğünde bir deprem üretebilir ancak böyle bir sarsıntının ne zaman olacağı konusunda hiç kimse bir şey söyleyemez. Sonuçta depremlerin oluş tarihini biz bilsek zaten deprem sorunu çözülmüş olur. Onun için de bu tür dedikodulara inanmayalım. Yani hemen büyük bir deprem olacak dedikodusuna asla inanmayalım. Bu konu henüz çözülmüş değil ama böyle depremlerin kaynağı var. 7 ve üzerinde deprem üretebilecek faylar var” dedi.
Doç. Dr. Koichi Kusunoki, Dr. Atsushi Miyazaki ile Japonya halkı olarak onur duyduklarını ifade ederek, “Buradaki vefat haberini duyduğumuzda çok üzüldük. Burada çalışmaya geldiğimizde ilk olarak vefat ettiği yere giderek dua ettik. Japonya ve Türkiye uzun süreden beri dost olan iki ülke. Buraya geldiğimde iyileştirme çalışmaları açısından hem şaşırdım hem de etkilendim. Bu süreçte yaraların büyük bir bölümü sarıldı. Biz de 2011 yılında Doğu Japonya’da büyük bir deprem yaşadık. O yaşanan depremle ilgili sıkıntılar halen devam ediyor. Doğu Japonya depreminden sonra iyileştirme çalışmalarının bu kadar hızlı ilerlememesinin nedeni hasarların tsunami kaynaklı olması. Hasarlar tsunamiden kaynaklanınca binaları olduğu yerde güçlendirmek mümkün değil. Yer değiştirmek lazım. O yüzden tsunamiden etkilenen büyük alandaki binaların nereye taşınacağı konusunda çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

"ESKİ BİNALARIN İNCELENMESİ VE GÜÇLENDİRİLMESİNE ÖNEM VERİLMELİ"
Bir basın mensubunun, “Japonya’da sürekli deprem oluyor. Türkiye’de de deprem oldu. Bu iki depremi kıyasladığımızda Japonya'ya göre Türkiye’de eksiklik buldular mı?” sorusu üzerine Doç. Dr. Koichi Kusunoki, “Aslında bugünkü teknik açıdan baktığımız zaman önemli bir fark yok çünkü Türkiye’deki deprem yönetmelikleri ile Japonya veya dünyadaki deprem yönetmelikleri önemli bir fark içermiyor. Dolayısıyla yeni yapılan yapılarda güvenlik anlamında büyük bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Buna karşılık eski yapılarda durum biraz daha farklı. Bu anlamda da Japonya’da sıklıkla mevcut yapıların deprem güvenliğine göre incelenmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Gerekiyorsa yapılarda güçlendirmeye gidiliyor. Türkiye’nin de inceleme ve güçlendirmeye önem verilmesi gerekir” ifadelerini kaydetti.
Başka bir basın mensubunun, “Japonya’da 9 büyüklüğündeki depremde kimse hayatını kaybetmezken, Van’da 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki sarsıntılarda 644 kişi hayatını kaybetti. Bunu nasıl karşılıyorsunuz” sorusunu cevaplayan Kusunoki, öncelikle 9 büyüklüğünde bir deprem Japonya’da yerleşim birimlerine yakın yerde meydana gelirse orada da can kayıplarının olabileceğini ifade etti. Kusunoki, “Ama tabii arada bir fark olduğu kesin. Eski yapıların deprem güvenliğinin yeteri kadar incelenip incelenmediği konusu Türkiye’de şüpheli. Biz yoğun olarak bu tür yapıları kontrol edip deprem güvenliğini güçlendiriyoruz. Bu çalışmaların da Türkiye’de hızla yapılması gerekir” açıklamasını yaptı.

Bakmadan Geçme