VAN'DA DEPREM SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından, ilde meydana gelen depremin ikinci yıl dönümü nedeniyle bir sempozyum düzenlendi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından, ilde meydana gelen depremin ikinci yıl dönümü nedeniyle bir sempozyum düzenlendi.
Rescate Hotel’de düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Depremi'nin ardından yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Sempozyuma katılan Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, doğal afetlerin sadece Van'a ya da Türkiye'ye has bir olay olmadığını, tüm dünyayı ilgilendirdiğini açıkladı. Türkiye'de depremle ilgili en son acı tecrübeyi 1999 yılında yaşadıklarını anımsatan Doğan, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van Depremi'yle 1999 Depremi'ni mukayese ettiklerinde afetlerle ilgili tecrübe birikimlerinin ne kadar geliştiğinin ortaya çıktığını aktardı.
Son yıllarda afetlere müdahale konusunda çok önemli gelişmelerin yaşandığını ve Türkiye'nin dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Doğan, "Aslında temel problemimizin afete nasıl müdahale edildiği değil, afete nasıl hazırlanmakla ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Afetle ilgili temel problemimizi yapı stoğumuzun yeterli teknik şartları taşımaması, imar planlarının istenilen teknik şartlarla muhafaza edilememesinde aramamız gerekiyor. Temelde bu eksikleriniz varsa olası bir afete nasıl hazırlanırsanız hazırlanın toplumsal memnuniyetsizlik riskine hazır olmanız lazım. 1999 ve sonraki depremlerin bize öğrettiği afetlere müdahalede yüksek tecrübe ve kurumsal birikim sağladık. Hem devlet ayağında AFAD gibi kapsamlı bir organizasyon kurduk hem de sivil toplum ayağında çok ciddi bir gelişme sağladık ama bu afet olduğunda insanların kurtarılmasıyla ilgili bir şey. Bizim birinci önceliğimiz, mutlaka afete hazırlık aşamasında kentlerimizin rehabilite edilmesi. Orada başarılı olamazsak afet müdahalelerde başarılı olsak da istediğimiz neticeleri almamız imkansız" dedi.
Van'da yaşanan deprem felaketi sonrasında yapılan iyileştirme çalışmalarının dünyaya örnek olduğunu ve büyük ölçekte yıkıma neden olan depremlerde Türkiye'nin tecrübesinin diğer ülkelerde görülmediğini aktaran Doğan, dünyada afetler sonrasında insanların barınması için çadır kentlerin tercih edildiğini ancak Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetinin 30 bin konteynır inşa edip 175 bin insanı misafir ettiğini hatırlattı.
Dünyaya örnek olan ikinci uygulamanın da depremin birinci yıl dönümünde insanların kalıcı konutlara yerleştirilmesi olduğunu aktaran Doğan, şöyle konuştu:
"Afetin birinci yılında insanların kalıcı konutlara yerleştirilmesi dünyada önemli bir örnektir. Büyük küçük hiçbir ülkede devlet eliyle böyle bir yapılaşma bu kadar kısa sürede sağlanmamıştır. Hayatın normalleştirilmesi konusunda sıkıntılarımız var, bunları gidermeye çalışıyoruz. Normalleşme dediğimiz şey, ekonomik hayatın eskiye oranla daha iyi yürütülmesidir. Van'ın 23 Ekim 2011'deki düzeyinin üzerine çıkamadıysak ekonomik anlamda hayatın normalleştiğini söyleyemeyiz ancak bu konuda da önemli gelişmeler yaşıyoruz. Kentte yeni iş alanlarının oluşturulması konusunda özellikle özel sektörün önemli çalışmaları var. Depremden sonra birçok fabrika üretime başlarken, onlarcasının da inşaat çalışmaları devam ediyor. Bunlar kent için önemli gelişmeler" dedi.

Bakmadan Geçme