KÖYLÜLERİN SULAMA SUYU İSYANI

Van’ın Muradiye ilçesinde, kanal olmasına rağmen tarlalarını sulayamayan vatandaşlar, siyasi parti ve kurum yetkililerine tepki gösterdi.

Van’ın Muradiye ilçesinde, kanal olmasına rağmen tarlalarını sulayamayan vatandaşlar, siyasi parti ve kurum yetkililerine tepki gösterdi. 
Muradiye ilçesine bağlı Uluşar, Topuzarpa, Kocasapan, Ovapınar ve Köşk köyü sakinleri, yıllardır sulama suyu sıkıntısı çektiklerini belirtti. Daha önce tarlalarında şeker pancarından ay çekirdeğine kadar birçok ürün ektiklerini ifade eden Latif Şenbülbül, “Aldığımız ürünleri satarak geçimimizi sağlıyorduk. Ama şimdi hiçbir ürün alamıyoruz. Köyde kimse kalmadı, çünkü herkes göç etti. Çünkü kimse tarlasından ürün alamıyor. Bu daha ne kadar devam edecek. Bu köylere 8 yerden su getirilme imkânı var, biz imkânların içinde imkânsızlıkları yaşıyoruz” dedi.
Mustafa Yeşilgöz de, sulama kanalının 1971 yılında yapıldığını, ama bugüne kadar temizlenmediği için su gelmediğini belirterek “Kanalın demir kapaklarının ancak üst kısmı görülüyor. Şimdi seçim yaklaşıyor, siyasiler hangi yüzle karşımıza çıkacaklar” diye konuştu.
Sonbaharda buğday ektikten sonra yağmur duasına çıktıklarını ifade eden Enver Uçkan da, şunları söyledi: “Biz tarlamıza tohumu ektikten sonra yağmur duasına çıkıyoruz. Çünkü yıllardır bize su verilmiyor. Ancak, kar ve yağmur suları ne kadar olsa ekinimiz ne kadar su alırsa onunla kalıyor. Artık gelecek olan ürün Allah’a kalmış bir şey.” 
Topuzarpa Köyü Muhtarı Mahmut Tanrıverdi ise, kanalın 1971 yılında yapıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Başbakana dilekçe gönderdim. Cevabı geldi, bizim haberimiz var. DSİ’ye gittim ‘biz yapacağız’ dediler. Ancak, şimdiye kadar ilgilenen olmadığı gibi beni ve köylüleri karşı karşıya getiriyorlar. Hayvanlar bile tarlalarda otlarken içecek su bulamıyor. Bizim halimiz ne olacak, biz nereye kime gideceğiz, ekin ekiyoruz ürün alamıyoruz. Yetkililerden acil yardım bekliyoruz.” 

Bakmadan Geçme