KAYATÜRK’TEN KEDİ EVİNE ZİYARET

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedi Evi Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni ziyaret etti. 
AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, beraberindeki İl Başkan Yardımcısı A. Hekim Karabıyık, Tuşba İlçe Başkanı Naif Şabu ve Tuşba ilçe yönetiminden İrfan Korkmaz ile Van Kedi Evi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Tüm Vanlıları Van Kedisi’ne sahip çıkmaya davet eden Kayatürk, sadece Van yöresinde bulunan nadir türlerden olan Van Kedisi’nin bile tek başına Van’ın ne kadar zengin ve ne kadar nadir güzelliklere sahip bir coğrafya olduğunun anlaşılması için önemli bir değer olduğuna dikkat çekti. Dünyanın neresine giderlerse gitsinler ilk sorulan sorunun Van Kedisi ve Van Gölü olduğunu ifade eden Kayatürk, “Van ilimiz, gölüyle kedisiyle balığıyla peyniriyle kahvaltısıyla her zaman Türkiye’nin ve dünyanın dikkatini çeken bir yöre olmayı başarmıştır. Ancak biz elimizdeki bu doğal ve kültürel değerlere tam anlamıyla sahip çıkmak durumundayız. Bugün ziyaret ettiğimiz Kedi Evi’nin tüm personeliyle, Van Kedisi’nin neslinin korunması adına son derece büyük ve saygı duyduğumuz bir görevi üstlenmesi bizlerde büyük bir memnuniyet oluşturmuştur. Ancak üzülerek ifade etmeliyim ki biz Vanlılar, insana yakınlığıyla da meşhur olan bu kediye ihtiyaç duyduğu sevgiyi ve huzurlu ortamı sağlamakta yeterli özeni gösterememekteyiz” dedi.
Van kedisinin daha önce Dünya Basketbol Şampiyonası’nın da maskotu olduğunu hatırlatan Kayatürk, “Bu yolla ülkemizin tanıtımında Van Kedisi’nin kullanımının tercih edilmiş olması bizler için bir gurur vesilesidir. Bugün özellikle Avrupa’da birçok yerde Van Kedisi adında kulüp ve dernekleri bulunmakta ve güzellik yarışmaları organize edilmektedir. Son yıllarda özellikle üniversitemizin ve valiliğimizin organizasyonuyla kedimize yönelik ilgi ve hassasiyet artırılmaktadır. Bizlere düşen bu değerimize sahip çıkmak ve karakterine uygun olarak Van sokaklarında özgürce dolaşabilen, evlerde hak ettiği değeri gören bir parçamız olarak neslinin devamına katkı sunabilmektir” dedi.
Van Kedi Evi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya ve tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Milletvekili Kayatürk, kapılarının her zaman açık olduğunu ve Van Kedisi’ne sahip çıkmak adına yapılacak tüm çalışmalarda destek olacaklarını ifade etti.
Van Kedisi’nin korunmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdullah Kaya ise, Van kedilerinin kolay kolay il dışına gönderilmemesi gerektiğini ifade etti. Van Kedisi’nin insanlardan kaçmadığını belirten Doç. Dr. Kaya, kedinin bu özelliğinden dolayı kolayca yakalanıp il dışına maddi kazanç amacıyla gönderildiğini söyledi. İnsanların yaşam tarzındaki değişikliğin Van Kedisi’nin doğal yaşam alanını da daralttığını belirten Doç. Dr. Kaya, Van Kedisi’nin neslinin devamının sağlanabilmesi için daha fazla çabaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Van Kedisi’nin çok özel bir canlı türü olduğu için il ve ülke dışından çok yoğun bir talep olduğunu kaydeden Doç. Dr. Kaya Van’dan götürülen her kedinin Van Kedisi’nin neslinin tükenmesine neden olduğunu kaydetti. Van Kedisi’nin genetik yapısının korunması ve saflığının sağlanması için Van Kedi Evi olarak üzerlerine düşen her görevi büyük bir sorumlulukla yerine getirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Kaya, Milletvekili Kayatürk’e bu konudaki hassasiyeti ve gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti.

Bakmadan Geçme