‘KADIN VERİ TABANI’ OLUŞTURULACAK

Van Belediyesi Kadın Komisyonu ile Van Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (VAKASUM), kentteki tüm evleri gezerek ‘evde uygulanan şiddet’i araştırarak ‘Kadın veri tabanı’ oluşturacaklar. 
Van Belediyesi ekim ayı meclis toplantıları yapıldı. 5 gün süren toplantılarda kent ile ilgili önemli kararlar alındı. Meclisin ilk gündemi Van Belediyesi Meclisi Kadın Komisyonu ile Van Belediyesi Kadın Sorunlarını Araştırma Merkezi’nin (VAKASUM) ortak çalışması olarak yürütülecek olan anket ile ilgili bilgilendirme oldu. Van Belediyesi Meclisi Kadın Komisyonu ile Van Belediyesi Kadın Sorunlarını Araştırma Merkezi’nin (VAKASUM) ortak çalışmasıyla bir sosyal araştırmayı içerecek olan anket çalışması, bölgede de bir ilk olma özelliği taşıyor. Toplumda kanayan bir yara olan kadına şiddet olgusu bu kez bilimsel bir yöntem ve istatistiklerle gün yüzüne çıkarmayı hedefleyen Van Belediyesi, kararı alınan ve tamamen profesyonel olarak çalışan Ankara merkezli bir anket şirketi tarafından yürütülecek çalışma ile evde uygulanan şiddeti ilk kez verilerle kayıt altına almayı hedefliyor.
Belediye meclisinin ekim ayı toplantısında ele alınarak görüşülen kadın komisyonu raporu oy birliği ile kabul edildi. Van’da yapılacak olan “Kadın Veri Tabanı Oluşturma” konulu saha çalışması anketi ile Van kent merkezinde kadına yönelik ev içi şiddet öğelerinin tespit amaçlanıyor. 2011 yılında yapılması planlanan ancak yaşanan depremden dolayı başlanılmayan ankete yeni start verildi. Kapsamlı bir çalışma olarak öngörülen aile içi kadına şiddet konulu saha çalışmasının sonuçlarının gelecek yıl tamamlanacağı ve tamamen bilimsel metotlarla hazırlanacağı belirtildi. Mecliste dağıtılan anket örnekleri meclis üyeleri tarafından incelenerek kabul edildi. Ankette 44 soru sorularak, bire bir görüşme sonunda kadınların yaşamlarının tüm kesitleri veri olarak elde edilecek.
Belediye meclisinde ayrıca geçen ay alınan havaalanına yolcu taşıyacak 3 adet otobüsün alınması kararından sonra bu kez de güzergâhları belirlendi. Trafik komisyonunun raporuna göre otobüs hareket alanları olarak Eski Devlet Hastanesi önü ile Kültür Sarayı belirlendi. Hastane önünden İskele ve İpekyolu caddelerinden havaalanına ulaşılırken, Kültür Sarayı önünden ise Kazım Karabekir ve takiben İpekyolu caddelerinden yolcular taşınacak. Otobüsler mevcut otobüs duraklarını kullanarak yolcu indirip bindirebilecek.
Mecliste Muradiye ile Özalp belediyelerine talep ettikleri asfalt ve kaldırım hizmetleri için de yardım yapılması kabul edildi. Verilen önergelere göre ise Çatak ve Bahçesaray ilçelerinin bazı köylerine hizmet yardımı yapılması karara bağlandı. Karar göre bu köylerde cami, mezarlık ve taziye evi gibi yapıların eksik kalan malzemelerinin temini, ayrıca bazı yolların ıslahının yapılması da onaylanmış oldu.

Bakmadan Geçme