ANTEKDER’DEN BASIN AÇIKLAMASI

Anastezi Teknisyenleri ve Teknikerleri Refahını Yükseltme ve Dayanışma Derneği (ANTEKDER) Genel Başkanı İlkay Aykar...

Anastezi Teknisyenleri ve Teknikerleri Refahını Yükseltme ve Dayanışma Derneği (ANTEKDER) Genel Başkanı İlkay Aykar, hastalara şifa dağıtan enjektörlerin çalışan sağlıkçının ölümüne sebebiyet vermemesi için anastezi teknisyenlerine hak ettiği değerin verilmesini istediklerini vurguladı.


Van-Şişli Öğretmenevi bahçesinde basın açıklaması yapan ANTEKDER Genel Başkanı İlkay Aykar, çalışan anestezi teknisyenlerini yerinde ziyaret etmek ve mesleki sorunlarla ilgili bir konferans düzenlemek amacıyla Van’a geldiklerini belirtti. Aykar; Diyarbakır, Mardin, Batman ve Çorum’da yaklaşık 200 kişinin katıldığı konferanslar düzenleyerek anestezi çalışanlarının çok yoğun bir tempoda çalıştığını anlattıklarını söyledi. Anestezi teknisyenliğinin, hastanın ameliyatı boyunca bütün vital fonksiyonları, bütün yaşamsal bulgularını kontrol altında tutan ve hastanın hayatta kalmasını sağlayan bir meslek dalı olduğunu dile getiren Aykar, “Bu kadar önemli bir meslek dalının maalesef hem kamuda hem özel sektörde ücretlendirmeleri tam istenen düzeyde değildir. Türkiye’deki döner sermaye uygulamaları, maalesef sadece hekim endeksli bir politikayla yürütülmektedir. Bu kadar önemli bir meslek dalı olan anestezi teknisyenliği, maalesef iktisadi anlamda yetersizdir” dedi.


Kapalı birimde çalışmanın vermiş olduğu psikolojik rahatsızlıklardan dolayı meslektaşlarının hastalara kullandıkları anestezi ilaçlarını kendilerine yaparak intihar süreçlerine girdiklerinin altını çizen Aykar, “ANTEKDER olarak meslektaşlarımıza toplumda verilen ve bakanlığın verdiği değeri sorguluyoruz. Anestezi teknisyenleri, tarihin en şerefli mesleklerinden birini icra etmektedirler. Bugün Türkiye’de bir yakınımız, bir annemiz, bir babamız, bir akrabamız ameliyat olurken bu kişinin ameliyatına girecek olan personel anestezi teknisyenidir. Bütün hayati fonksiyonlarını elinde tutan anestezi teknisyenidir. Bu kadar sıkıntılı ve önemli bir meslek dalının iktisadi anlamda ve sosyal faaliyet anlamında yetersiz olması, 2013 Türkiye’sine yakışmıyor. Kaliteli sağlık hizmeti verilmesi anlayışına da yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

“HASTALARA ŞİFA DAĞITAN ENJEKTÖRLER, ÇALIŞAN SAĞLIKÇININ ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMESİN”
Kaliteli sağlık hizmeti verilmesi için önce çalışan personelin kaliteli olması gerektiği vurgulayan Aykar, şöyle konuştu:


“Buradan bakanlığa sesleniyoruz. Van’da yaptığımız organizasyonumuzda sıkıntıları ve sorunları aktardık. Hastalara şifa dağıtan enjektörler, çalışan sağlıkçının ölümüne sebebiyet vermesin. Çalışan sağlıkçıya ölüm saçmasın. Gelin el ele verelim. Bir meslek gurubunu, bir meslek dalını tekrar hak ettiği değeri verelim. Anestezi teknisyenleri bugün atık gazların tehdidi altındadır. Röntgen teknisyenlerine bugün uygulanan yılda bir aylık şua izni uygulanmamaktadır. Buradan açıkça talep ediyoruz. Üniversitelere ve bakanlığa sesleniyoruz. Anestezi teknisyenleri hem metabolizma anlamında, hem psikolojik anlamda dar boğazdadır. Gelin bu personele bir sağlık izni verelim. Bu personele asker ve poliste olduğu gibi yıpranma tazminatı verelim. Bu kadar önemli bir meslek dalını göz ardı etmeyelim. Lütfen bakanlık bu konuya eğilsin. Bu konuya hassasiyet göstersin. Bizler Van’da çalışan tüm anestezi teknisyenlerimizle birlikte buradan bunları tüm Türkiye’ye duyurmak istiyoruz.”


Maske, bone ve enjektörle yapılan eylemde kullanılan iş argümanlarını da vatandaşlara kendilerini daha iyi anlatmak için seçtiklerini de ekleyen Aykar, ”Siyasi hiçbir amacımız, hiçbir beklentimiz yok. Amacımız hastalara sadece kaliteli sağlık hizmeti verilmesinin önünü açmaktır. Personel kaliteli olacak. Çalışılan alan kaliteli olacak ancak ve ancak o zaman verilen sağlık hizmeti kaliteli olacaktır. Bunu herkesin böyle bilmesi gerekiyor. Enjektörler bizim çalışan meslektaşımıza ölüm saçmasın. Bizim meslektaşlarımıza ölüm getirmesin. İntiharların sebebi psikolojik değil, ekonomiktir. Bu intihar vakalarının sebepleri araştırılsın” şeklinde sözlerini tamamladı.

Bakmadan Geçme